Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-14 16:23:00

A NAV-vezetők távozását sürgette az „ezermilliárdos” adóellenőr

Horváth András azt követően állt ismét nyilvánosság elé, hogy az ügyészség tegnap megtagadta a nyomozást feljelentése kapcsán, melyben éves szinten ezermilliárdos nagyságrendű áfa csalásról ír.

A NAV-vezetők távozását sürgette az „ezermilliárdos” adóellenőr
Horváth András

Rendszerváltó hangulat kezd kialakulni az emberekben, és egy országos méretű mozgalom bontakozik ki – idézi a hvg.hu Horváth András korábbi adóellenőrt, aki az elmúlt napokban komoly botrányt robbantott ki, ugyanis azt állítja, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint ezermilliárdos adócsalásban segít nagy magyarországi cégeket, különösen az áruházláncokat.

Horváth csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, miután szerdán az ügyészség nem rendelt el nyomozást feljelentése nyomán. Horváth András elmondta, elképesztő támogatást kap ismeretlenek részéről, volt kollégái is erről biztosítják.

Éliás Ádám, a botrány kirobbantásában részt vevő Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) elnöke szerint a Fidesz és az MSZP szabotálni akarja a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, és ez jel arra, hogy az ügyet el akarják tussolni. A VÉSZ azonban szándéka szerint nem fogja engedni eltussolni az ügyet, és ezért akár országos mozgalmat is indít.

Amint arról beszámoltunk, Horváth múlt pénteken jelentette be sajtótájékoztatón, hogy több éves vizsgálódásai során arra a következtetésre jutott, hogy a NAV jelentős mértékű adócsalásban segédkezik.

Az adóhivatal válaszul tagadta a vádat, arra hivatkozva, hogy hétvégén átvilágította a szervezetet, és nem talált visszaélést.

A hétvégi átvilágításról szóló bejelentés azonban nevetséges, és nem felel meg a valóságnak Horváth szerint, aki úgy véli, ha átvilágítottak volna, akkor rábukkantak volna olyan ügyekre, amikről ő beszélt.

A NAV azt is közölte hétfőn, hogy feljelenti volt alkalmazottját. Horváth András a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, nem gondolná, hogy ellene rágalmazás miatt feljelentést lehetne tenni.

A sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az általa tett ügyészségi feljelentésében olyan tényállást fogalmazott meg, melyben egy kolléganőnek el kellett engednie egy olyan adóvizsgálatot, ahol milliárdos megállapítás volt. Ennek a bizonyítékait csatolta a feljelentéshez. Amint a hgv.hu írja, az adószakember megjelölt olyan cégeket is a feljelentésében, ahol komoly fiktív számlázás van, és a revizorok hiába jelezték, hogy rendeljenek el vizsgálatot, folytatódtak a cég irányába az áfakiutalások. A harmadik esetben pedig Horváth szerint volt olyan, hogy őt és egyes kollégáit félreállították, mivel jól végezték a munkájukat.

Horváth – aki az első ciklusban fideszes önkormányzati képviselő volt Budapesten – kedden az atv.hu-nak azt mondta, furcsállja, hogy a botrány kirobbanása óta egyetlen kormányzati szereplő sem szólalt meg. Azt is elmondta, 2011-ben Rogán Antalt tájékoztatta a NAV-nál tapasztalt visszásságokról, és Rogán akkor támogatásáról biztosította.

A volt adóellenőr csütörtökön arról is beszélt, hogy leleplezésnek szánt kiállását követően a legmagasabb szintű védelmet kellett volna biztosítani számára, és úgy vélekedett, most megpróbálják elkenni a dolgokat.
Horváth azt mondta, lépjenek vissza azok az adóhivatali vezetők, akikről írt, és lépjenek vissza azok az oligarchák is, akik miatt nem történhet változás.

atv.hu / hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink