Itthon

Hiába bénították meg a Városháza munkáját

Elhalasztották a döntést a XIII. kerületben
november. 14. csütörtök 21:32

Elhalasztotta a döntést csütörtöki ülésén a szocialista vezetésű XIII. kerület az önkormányzat arról, hogy  teljesen megtiltsa a hajléktalanok életvitelszerű tartózkodását a kerület közterein - írta a hvg.hu. A honlap beszámolója szerint az Alkotmány Nem Játék nevű civil szervezet aktivistái akadályozták meg a döntést azzal, hogy beszivárogtak az ülésterembe és ott demonstráltak. Szerintük - mint írták - a szocialista vezetésű önkormányzat ezzel egy jobboldali rendpárti intézkedést hajtott volna végre, a törvényi szabályozásnál is radikálisabban.

Tóth József polgármester (MSZP) végül úgy döntött, hogy a testület nem szavaz a napirendi pontról, mert "a Fővárosi Közgyűlés határozatának a kerületre vonatkozó részét kell előtte reparálniuk" - olvasható a honlapon. Szőke Sándor, az Alkotmány Nem Játék civil szervezet aktivistája a hvg.hu-nak elmondta: azzal, hogy Tóth József saját hatáskörben rendeletileg döntött arról, hogy az egész kerületet hajléktalanmentes övezetté nyilvánítja, még a megváltozott törvényi keretekhez képest is visszaélést követ el. Véleményük szerint ezzel a kerületi MSZP a Fidesz helyi tagozatává válik.

Az aktivisták a napirendi pont tárgyalásakor több transzparenst is szerettek volna felmutatni, amelyeken többek között az alábbi feliratok voltak olvashatók: Fidesz MSZP Szegényellenes Nagykoalíció, Tóth József vs Kocsis Máté. Schönberger Ádám aktivista ülésen kívül a testületi képviselők jelenlétében azzal érvelt, hogy az MSZP ellenezte az alaptörvényt, most mégis arra hivatkozva támogatnák a hajléktalanok kitiltását. A vitát Tóth József azzal zárta le: mivel a Fővárosi Közgyűlés más tartalmú határozatot fogadott el, mint amit a kerület javasolt, így azt nem is veszik tudomásul, hanem  javaslatukat később ismét benyújtják a fővárosnak.

Mint kiderült, a főváros úgy fogadta el az angyalföldi szabályozást, hogy tilos lesz hajléktalanként élni a kerületi felügyeletű közterületek 100 méteres körzetében. A kerület viszont 200 méteres tiltó zónát javasolt. A hvg.hu szerint a szocialista vezetésű XIII. kerület esete azért furcsa, mert a parlamentben az MSZP folyamatosan bírálta a kormánypártok törekvéseit a hajléktalanprobléma rendészeti ügyként történő kezelése miatt. Tóth József ugyanakkor nem először érzékeltette, hogy nem szívesen látja a hajléktalanokat, hiszen egy éve az önkormányzat nem engedélyezte a Szabolcs utcai hajléktalanközpont megnyitását, ahová a Dózsa György úti krízisközpontot költöztették volna át - közölte a hvg.hu.

Elfogadták a határozatot
november. 14. csütörtök 16:31

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön azt a rendeletet, amely jogellenesnek minősíti az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken. A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen szavazatával fogadták el, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért 12 politikusa nemmel szavazott.

A tilalom 29 kiemelt fővárosi aluljáróra, játszóterek, oktatási intézmények környezetére, a Népliget területére, valamint kerületi önkormányzatok által kért közterületekre vonatkozik. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Súlyos balesettől mentette meg az atv.hu helyszíni tudósítóját Tarlós István
november. 14. csütörtök 13:00

Az atv.hu munkatársa a díszterembe igyekvő főpolgármestert filmezte. A vele szemben, rückwärtsben közlekedő kollégánknak Tarlós annyit mondott: „Vigyázzon, mert elesik!” Úgy folytatta: „El ne essen, uram, mert azt fogják mondani, hogy én löktem el.”

Szóbeli figyelmeztetést kaptak a tüntetők
november. 14. csütörtök 12:50

Szóbeli figyelmeztetésben részesítette a rendőrség a Fővárosi Közgyűlés ülésén tüntetőket – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A demonstrálókat jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt figyelmeztették – írja az MTI.

Merítés a Facebookról VIII: „ezt nektek nyilvánosság”
november. 14. csütörtök 12:22

„Ezt nektek nyilvánosság” – kommentálta a Facebookon az ülés zárttá tételét Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció Országos Tanácsának helyszínen tartózkodó elnöke, volt oktatási államtitkár.

Munkatársunk arra lett figyelmes, hogy míg 11.53-kor 6 204 tetszikelője volt A Város Mindenkié Facebook-oldalának, addig 12.23-kor már 6 225.

Viszik a demonstrálókat
november. 14. csütörtök 12:20

Lázadás vagy lázítás? Tarlós tanakodik
november. 14. csütörtök 12:14

Merítés a Facebookról VII.: „népellenes bűntett”
november. 14. csütörtök 12:08

„Már kilenc aktivistát kivittek a rendőrök a Városházáról. Az épület bejáratáig viszik el őket, ahol arról kérdezgetik őket, hogy tudják-e, hogy tiltakozásukkal milyen jogellenes cselekményt valósítottak meg” – olvasható egy bejegyzés A Város Mindenkié Facebook-oldalán.

„Ők meg kérdezzenek vissza, hogy tudják-e, hogy a bent lévő parasztok milyen népellenes bűntettre készülnek” – érkezett erre egy válasz.

A rendőrök felírják az aktivisták adatait
november. 14. csütörtök 12:01

Helyszíni tudósítónk jelentette, hogy a rendőrök az aktivistákat a Városháza bejáratánál elengedik, de felírják az adataikat. A Város Mindenkié akciója így az épület előtt folytatódik.

Merítés a Facebookról VI.: A közgyűlés megszavazta, hogy zárt legyen az ülés
november. 14. csütörtök 11:50

„A rendőrség elviszi az első tüntetőt! A gyülekezési joggal való visszaélésre hivatkoznak!” – olvasható a szervezet Facebook-oldalán. Valamivel lejjebb ez áll: „Elkezdték elvinni a rendőrök az élőlánc tagjait”

Úgy tudjuk: kint elengedik őket, viszont A Város Mindenkié Facebook-oldala arról is beszámol, hogy „Tarlós István minden indokolás nélkül zárt ülés tartását rendelte el, amit a közgyűlés megszavazott”.