Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-13 16:22:00

A Jobbikban értik, miért az iszlám a követendő példa

Azért, mert amint azt Vona Gábor kifejtette, az iszlám tudott leginkább ellenállni a liberalizmusnak és a globalizmusnak. A Jobbik elnöke e tekintetben a katolikus egyháznál is sikeresebbnek tartja az iszlámot. Korábbi párttársai szerint felelőtlen nyilatkozatot tett.

Nagy vihart kavart Vona Gábor törökországi útján elhangzott mondata, mely szerint „az iszlám az emberiség utolsó reménye a globalizáció és a liberalizmus sötétségében”. Mint arról korábban hírt adtunk, a Jobbik elnöke az iszlám és a kereszténység összehasonlításában az iszlám hitnek tulajdonított nagyobb közösségi-kohéziós erőt. A Jobbik elnök-frakcióvezetője nem először fejtegeti szimpátiáját, azt már önéletrajzi könyvében is leírta, ahol az iszlámot egyenesen „a fénynek” nevezi.

Ezt a véleményt azonban egykori párttársai kevéssé osztják: Pősze Lajos egyenesen leváltását követelte, Endrésik Zsolt pedig nem tartja „szerencsésnek”.  

Endrésik szerint a Jobbik öndefiníciója, mely szerint „a párt nemzeti keresztény, konzervatív értékeket képvisel” ellent mond Vona kijelentésének, hiszen „a kereszténység és az iszlám kapcsolata enyhén szólva sem felhőtlen”. A volt jobbikos képviselő azonban a gazdasági-politikai és a vallási szempontokat külön értékelte, kérdésünkre válaszolva pedig elmondta, míg vallási szempontból nem tud egyetérteni a fenti szavakkal, „gazdasági-politikai értelemben nincs bennük kivetni való”.  

Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke és párt hivatalos lapja, az Alfahír.hu portál főszerkesztője kérdésünkre válaszolva arról beszélt, hogy a fenti mondat pusztán szövegkörnyezetében értelmezhető. Vona egyébként hosszabban indokolta szavait az Alfahír.hu portálon adott interjújában: „a világban zajló valódi törésvonal nem a vallások, országok és kultúrák között húzódik, hanem a hagyományt még őrizni próbáló közösségek és az antitradicionális, globális liberalizmus között. És ha megnézzük, az iszlám világ az, amely a leginkább képes ellenállni az Egyesült Államok által vezetett egypólusú világrendnek”. Pál Gábor szerint ez az indoklás kielégítően magyarázza az elnök törökországi előadásán elhangzottakat.

Kisgergely András korábbi jobbikos önkormányzati képviselő, a Magyar Hajnal Párt vezetője azonban egészen másképp látja. „Teljesen értelmezhetetlennek tartom ezeket a szavakat, megdöbbenéssel olvastam” – nyilatkozta lapunknak Kisgergely. „Vona Gábor felelőtlen kijelentést tett. A Magyar Hajnal szerint a keresztény emberek és keresztény közösségek képesek felvenni a harcot, a kereszténységet viszont hittel kell vallani” - tette hozzá. Az iszlám hit erejének dicsőítése helyett a Magyar Hajnal arra biztat, hogy „aki itt él, ismerje meg a keresztény hitet és találja meg abban azt az erőt, amit Vona hiányol”.

Másként látja ezt Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik vezetője. A jobbikos parlamenti képviselő egyetért Vonával: rendszerszinten csak az iszlám államokban veszik fel a harcot a romboló globalizmussal. „Sajnos jelen állás szerint így van, nem értem, miért ne fejthetné ezt ki Vona Gábor ott, ahol akarja” – tette hozzá. Ahogy azt is, hogy már az összes államot felbomlasztották, ami még valaha értéket képviselt, csak a muszlim államok maradtak talpon, bár már ott is a romlás jelei mutatkoznak. „A romok között vagyunk. Minden felbomlasztása folyik az oktatástól a közéletig” – fejtegette a képviselő, aki lapunkban is a globális erők gátlástalan kiszolgálóját látja.

"Az iszlám kultúrkör erősebben védi a saját tradícióit"

Alfahír: Nem furcsa mégis egy ilyen iszlámbarát kijelentés egy keresztény ország keresztény értékeket hirdető pártjának római katolikus elnökétől?

Vona Gábor: De. Pláne, ha félremagyarázzák. Ez a kijelentésem nem arról szólt, hogy az iszlám vallást támogatom a keresztény vallással szemben. Azt mondtam: az iszlám kultúrkör erősebben védi a saját tradícióit, mint a keresztény. Ez pedig tény. Bárcsak a keresztény egyházak is erőteljesebben és bátrabban védenék a nemzeti hagyományokat, bárcsak egyértelműen és határozottan elítélnék azt a szellemi-lelki környezetszennyezést, amit a liberalizmus ránk ömleszt. Többször elmondtam már, mint római katolikus, hogy nem helyes, ha az egyház megelégszik azzal, hogy ő csupán egy szociális intézmény, és közben hagyja a hazugságot tombolni. Az ideológiai harcot is fel kellene vállalni. Mindezt tehát nem a kereszténység ellen, sokkal inkább érte mondtam.

atv.hu, Braun Anna

Ajánlom

További belföldi híreink