Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-12 12:06:00

„Én megyek börtönbe?” Feljelenti a NAV az 1000 milliárdos ellenőrt

„Igazuk lett a kommentelőknek, akik már pénteken olyanokat írtak, hogy a hivatal vissza fog támadni" - mondta lapunknak Horváth András, aki tegnap óta nem az adóhatóság dolgozója.

Gyorsfutár kézbesítette felmondása elfogadását annak az adóhatósági munkatársnak, aki a múlt héten jelentette be, hogy vizsgálatai során arra jutott, évente ezermilliárd forintnyi adó tűnik el.

Horváth András az atv.hu-nak azt mondta, meglepte a NAV reakciója, miszerint az adóhivatal feljelentést tesz ellene. „Igazuk lett a kommentelőknek, akik már pénteken olyanokat írtak, hogy a hivatal vissza fog támadni. A végén még én megyek börtönbe?” – nyilatkozta Horváth.

horváth andrás az atv-benHorváth András az ATV-ben
1700 milliárdos csalás?

Az adószakember lapunknak azt mondta: vizsgálatai során arra a következtetésre jutott, hogy évente akár 1700 milliárd forint általános forgalmi adót (áfa) is elcsaltak úgynevezett számlázási láncok segítségével magyar és külföldi kereskedelmi láncok. A brutális összeg egy jelentős részét azonban vissza lehetett volna szerezni, ám az adóhatóság nem mindig jutott el a megfogható szereplőkig. Horváth a múlt héten feljelentést tett az ügyészségen, miután előzőleg hiába fordult saját feletteseihez.

Horváth a Levegő Munkacsoporttal és a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségével is együttműködik az áfa csalás ügyében. A csalás elleni fellépést a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) is támogatja, derül ki a Levegő Munkacsoporthoz eljuttatott levelükből. Szintén támogatásáról biztosította a Levegő Munkacsoportot illetve Horváthot a Magyar Adófizetők Országos Szövetsége.

Két nap alatt átvilágították a NAV-ot

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hétvége alatt átvilágították a 23 ezer alkalmazottat foglalkoztató NAV-ot, és mindent rendben találtak. A NAV szerint „a hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás, vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül”. A NAV állítása szerint növelte az ellenőrzési vizsgálatok számát a legnagyobb adózók körében, így jelenleg évente átlagosan 1,6 vizsgálat jut egy adózóra. Az ellenőrzésre minden olyan esetben sor kerül, ahol vélelmezhető az adóelkerülés. „Tekintettel az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire” a NAV feljelenti Horváth Andrást.

A volt NAV-os állításait ugyanakkor Schiffer András LMP-s politikus és Ángyán József volt mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár is kivizsgáltatná. „Ha igazak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal kapcsolatban megfogalmazott vádak, akkor az azt jelenti, hogy minden évben 100 ezer forintot húztak ki az állampolgárok zsebéből azzal, hogy hagyták a multikat adót csalni” – vélekedett erről Schiffer András az ATV Egyenes Beszédben.

Megfélemlítésnek tartják

Több civil szervezet megfélemlítésnek tartja azt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentést tesz a nagy adózókról nyilatkozó munkatársa ellen. Az, hogy az adóhatóság az ügyészségi eljárás befejezése előtt feljelentést tesz a nagy adózókról nyilatkozó munkatársa ellen rágalmazás miatt, csak arra szolgálhat, hogy megpróbáljon megfélemlíteni mindenkit, aki fellépne az államigazgatásban tapasztalható hibák és jogsértések felszámolása ellen - vélelmezi közös nyilatkozatában a Levegő Munkacsoport (LM), a Magyar Adófizetők Országos Szövetsége (MAOSZ), a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) és a közpénzek felhasználásával foglalkozó atlatszo.hu portál.
   
Az LM, a MAOSZ, a VÉSZ és az atlatszo.hu keddi közös nyilatkozatában azt írja: "az NGM szerint egy hétvége alatt átvilágították a NAV-ot, és mindent rendben találtak, miközben mindenki számára nyilvánvaló, hogy két nap alatt (ráadásul amikor szinte senki nincs a hivatalban) nem végezhető el semmilyen érdemi vizsgálat egy ilyen horderejű ügyben. A be nem hajtott 1000 milliárd forint tisztázásához nagy létszámú, mélységi vizsgálatot elvégző apparátus szükséges. Kérdéses, hogy miként állapíthatott meg a minisztérium bármit is az ügyben, miközben nem ismeri az ügyészséghez beadott, több száz oldalas feljelentést" - jegyzik meg. Hozzáteszik, a minisztérium 83 milliárd forint adókülönbözet megállapításáról beszél, miközben arról hallgat, hogy mennyi a behajtandó adóhiány, és ez milyen adónemekre vonatkozik. A nyilatkozatot kiadók szerint az áfacsalásokból ténylegesen behajtott összeg ugyanis elenyésző, ami egyértelműen bizonyítja, hogy "a NAV nem az igazi haszonhúzókat vizsgálja, hanem a gyorsan eltűnő fantom (valódi gazdasági tevékenységet nem végző) cégeket". Rendszerszintű problémának nevezik, hogy a NAV munkatársai az adókülönbözet-megállapítások után kapják a jutalmukat, nem pedig a ténylegesen behajtott összegek után. (MTI)

atv.hu / SzF

Ajánlom

További belföldi híreink