Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-12 14:00:00

„Az iszlám az utolsó remény” Pősze lemondatná Vonát

Vona Gábor múlt heti, az iszlámot dicsérő szavai után az Interparlamentáris Unió Magyar-Perzsa Baráti Tagozatának véleményét tudakoltuk, ahol a huszonhat magyar tagból tizenhat jobbikos. Közben Pősze Lajos lemondásra szólította fel Vonát.

Mint arról korábban beszámoltunk, Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője Törökországban járt. Az útról beszámolt az francia nyelvű Islametinfo.fr, annak nyomán pedig az angol nyelvű Moroccoworldnews.com.

„Az iszlám az emberiség utolsó reménysége a globalizáció és a liberalizmus sötétségében” – mondta törökországi útja apropóján az ellenzéki politikus. „Afrikának nincs hatalma, Ausztrália és Dél-Amerika identitászavarban szenved, mivel sokszínű társadalom alkotja. Egyetlen kultúra igyekszik megőrizni hagyományait és ez az iszlám világ” – közölte egyebek közt Vona.

Mindezzel tökéletesen egybevág az Interparlamentáris Unió Magyar-Perzsa Baráti Tagozatának összetétele. A huszonhat tagú tagozatnak tizenhat jobbikos – köztük Vona Gábor és Zagyva György Gyula –, kilenc kormánypárti tagja van, valamint szintén tagja a korábban jobbikos, most független Lenhardt Balázs. Az ellenzéki demokrata pártok – beleértve a frakcióval nem rendelkezőket – nem képviseltetik magukat a tagozatban.

Parlamenti tudósítónk a tagozat három kormánypárti tagját szólaltatta meg, s mindhárom a neve elhallgatását kérte. Egybehangzóan azt állították: beléptek a tagozatba, ott azonban semmilyen tevékenységet nem fejtettek ki. Nemhogy egyikük sem volt Iránban, de a magyarországi eseményeken sem vettek részt. „Egyrészt érdekel ez a kultúra, másrészt rá akartam nézni a jobbikosokra” – mondta egyikük, aki úgy tudja, hogy nemhogy a tagozat magyar tagjai nem voltak Iránban, de a perzsák sem Magyarországon. „Olyan volt, hogy Magyarországon járt egy iráni miniszter és ő találkozott a tagozat magyar tagjaival” – mondta forrásunk. „Hogy a jobbikos tagok milyen informális pártkapcsolatokat építenek közben ki, azt persze nem tudom” – közölte, hozzátéve, hogy amikor a magyar tagoknak hivatalos ülésük volt, „ott semmilyen, a nemzetbiztonságra nézve aggályos dolgot nem tapasztaltam”.

Kérdésünkre, miszerint Irán erősen Izrael-ellenes politikája vonzhatja-e a tagozatba a jobbikos képviselőket, interjúalanyunk nem felet egyértelmű igennel, de erősen célzott rá, hogy munkatársunk felvetése nem teljesen alaptalan. Egy másik, magát szintén passzívnak minősítő kormánypárti tag arra célzott, hogy a társaság egy gittegylet, különösebb nemzetbiztonsági veszély nélkül. Ő ugyanakkor hozzátette: a jobbikos tagok szerinte nem Irán Izrael-ellenes politikája, hanem a turáni népek kapcsolat miatt mutatnak élénk érdeklődést a társaság iránt.

A tagozat elnöke az a jobbikos Gyöngyösi Márton, aki ugyancsak elnöke a Magyar-Azeri Baráti Tagozatnak. Ez azért pikáns, mert az azeri-iráni viszony nem kifejezetten jó.

„A magyar-perzsa kapcsolatok érdekelnek, ezért is jelentkeztem a baráti tagozatba, de a tagozat túlzott aktivitást nem mutat” – hangsúlyozta megkeresésünkre Gaudi-Nagy Tamás jobbikos bizottsági tag, aki hangsúlyozta: tagja a Magyar-Öböl-térség Országai Közötti Baráti Tagozatnak, sőt: a Magyar-Japán Baráti tagozatnak is. „Emlékeim szerint két nagyköveti fogadáson vettem részt az iráni nagykövetségen” – mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy Iránban nem volt, „de nagyon szívesen mennék”. Azt azonban Gaudi-Nagy nem tudta megmondani, hogy a tagozat más tagjai ebbéli minőségükben jártak-e a perzsa államban.

Gaudi-Nagy nemmel válaszolt arra a kérdésünkre, hogy Irán szponzorálja-e a Jobbikot: „Én is hallottam ilyen pletykákat, de cáfolom. Tudomásom szerint nem érkezik pénz Iránból a Jobbiknak.”

A politikus Vona Gábornak az iszlámra vonatkozó, már idézett mondatait nem volt hajlandó kommentálni. „Kérdezzük meg elnök urat” – mondta.

A témával kapcsolatban figyelemreméltó Facebook-bejegyzés olvasható Pősze Lajostól. A volt jobbikos, most független, általában a kormánypártokkal együtt szavazó képviselő vasárnapi jegyzetében élesen bírálta volt pártja elnökét. Szerinte, ha a média pontosan idézte Vonát, akkor a politikusnak „távoznia kell a magyar közélet minden fórumáról”. A politikus szerint „a magyar közéletben nem lehet, parlamentben meg pláne nem olyan párt, szervezet, amelyik iszlám fanatista”.

atv.hu, Szegő Péter

További belföldi híreink