Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-11 20:38:00

Feljelenti a NAV az 1000 milliárdos csalásról nyilatkozó ellenőrt

Egy hétvége alatt átvilágították a 23 ezer alkalmazottat foglalkoztató NAV-ot és mindent rendben találtak. A hatóság feljelenti a múlt héten kipakoló Horváth Andrást.

Feljelentést tesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Horváth András ellen, aki a múlt héten arról nyilatkozott, hogy szerinte nagyjából évente 1000 milliárd forintnyi adót csalnak el a legnagyobb cégek, úgy, hogy a NAV nem lép fel ellenük kellő erővel.

Az Index beszámolt róla, hogy a NAV közleménye szerint a nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban.

A NAV szerint "a hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás, vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül".

A közlemény úgy folytatódik, hogy a nyilatkozattal ellentétben a NAV növelte az ellenőrzési vizsgálatok számát a legnagyobb adózók körében, így jelenleg évente átlagosan 1,6 vizsgálat jut egy adózóra. Az ellenőrzésre minden olyan esetben sor kerül, ahol vélelmezhető az adóelkerülés. A vizsgálatok 80 százaléka megállapítással zárul, a körbeszámlázásos ügyekben 1817 adóellenőrzés fejeződött be. A NAV összesen 83 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg ezekben a vizsgálatokban.

Közlik azt is, hogy a NAV kezdeményezni kívánta az ügyekben nyilatkozatot tevő személy felmentését, azonban erre, Horváth András lemondása miatt már nem került sor. Az adóhatóság emellett a nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen, "tekintettel az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire"- írja az Index, mely külön kiemeli, hogy a 23 ezer alkalmazottat foglalkoztató adóhatóságot egy hétvége alatt átvilágították.

atv.hu / Index

Ajánlom

További belföldi híreink