Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-05 14:09:00

Közép-európai lapok a Horthy-szobor avatásáról

Német, osztrák és szlovák lap is foglalkozott a budapesti Szabadság téri református templom előterében álló Horthy-szobor felavatása körüli vitával.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lapban kedden az Emlékmű Hitler szövetségesének című írásban a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte: magyar szélsőjobboldaliak egy „történelempolitikai provokációval” nyilvánvalóvá tették a „nemzeti konzervatív” Fidesz és a balközép koalíció közötti mély megosztottságot. A szerző felidézte: amikor Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője a parlamentben a zsidók listázását követelte, az MSZP, a Bajnai Gordon vezette parlamenten kívüli ellenzék és vezető politikusok a Fideszből együtt tiltakoztak. Ezúttal viszont a Jobbik akciójának bírálata mellett egymást is kritizálta a Fidesz és az MSZP – tette hozzá.

Úgy vélte: a közös fellépés elmaradása annak tulajdonítható, hogy alig fél évvel a választások előtt „élessé vált a hangnem” a két politikai oldal között. Rogán Antal nyilatkozatával kapcsolatban, amely szerint Horthy Miklósnak és Kádár Jánosnak sem jár szobor, megjegyezte, hogy „senki sem gondol Kádár-szobor felállítására, még az MSZP-ben, az MSZMP utódpártjában sem”.

A Der Standard című osztrák napilapban Lendvai Pál felidézte, hogy Angela Merkel német kancellár hétvégi videóüzenetében a zsidók elleni 1938-as pogromok közelgő évfordulója, a kristályéjszaka alkalmából arra hívta fel Németország lakóit, hogy ne tűrjék el az antiszemitizmust. „Alig huszonnégy órával később Angela Merkel Budapest szívében olyan jeleneteknek lehetett volna szemtanúja, amelyek Berlinben nem történhetnének meg” – írta a publicista a liberális irányultságú napilapban keddenként megjelenő rovatában. Kiemelte még Merkel videóüzenetéből, hogy a kancellár szerint „egyáltalán nem magától értetődő”, hogy emberek, akik koncentrációs táborokban voltak, akiket üldöztek, egyáltalán szóba állnak a németekkel. „Budapesten ezen a vasárnapon a hasonló múltú embereket és az ő gyerekeiket, unokáikat sebezték meg, sértették meg és gúnyolták ki durván az autoriter kormányzó, Horthy Miklós hátborzongató kultusza által” – vélekedett a publicista. Nem csak a nyolcvan-száz ezer magyarországi zsidó ember van felháborodva a Horthy-reneszánsz miatt, liberális és konzervatív értelmiségiek is „cinikusnak, megengedhetetlennek és életveszélyesnek” tartják ezeket a tendenciákat – írta Lendvai, a vasárnapi ellentüntetés egyik résztvevőjének szavaival élve.

A történelmi események dátumait az aktuális politika, főleg Magyarországon, nagyon gyakran saját rövid távú céljaira használja fel – írta a hétvégi budapesti Horthy-szobor avatása kapcsán kedden megjelent kommentárjában a pozsonyi Új Szó. Az „Út a szoborig” címet viselő cikk írója szerint „Horthy ugyanolyan vitatott személy, mint bármelyik politikus, aki a demokráciát, az emberi jogokat, a törvény előtti egyenlőség elvét hajlandó volt feláldozni”. Megjegyzi: míg a baloldal és a liberálisok egyértelműen negatív személyiségként ítélik meg Horthyt, addig a jobboldal képtelen egyértelmű álláspontot kialakítani vele kapcsolatban.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink