Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-04 13:15:00

Horthyt védte Rétvári, a Jobbikot antiszemitának nevezte - percről percre

Folyamatosan frissülő hírek!

Az államtitkár szerint a vasárnapi szoboravatás úgy kellett az MSZP-nek, mint a falat kenyér, hogy más ügyekről eltereljék a figyelmet. A Jobbiknak vannak antiszemita megnyilvánulásai, Horthy azonban zsidókat mentett – mondta. Összesen négy interpellációt fogadott el a kormánytöbbség az ellenzék szavazatainak segítségével és ismét volt két kormánypárti interpelláció.

 • A PM az egykulcsos jövedelemadót bírálja

  november 04.hétfő 15:29

  A PM-es – formailag független – Scheiring Gábor az egykulcsos adót bírálta interpellációjában. Szerinte a kis- és a közepes jövedelműektől ez a rendszer elvesz és növeli a társadalmi egyenlőtlenséget. Nőtt a szegénységi ráta, ugyancsak nőttek a jövedelmi különbségek – vélte a politikus.

  A reagáló Cséfalvay Zoltán szerint a személyi jövedelemadónak nem a újraelosztás a feladata. Hangsúlyozta: az egykulcsos jövedelemadó fehéríti a gazdaságot és serkenti a teljesítményt.

  Scheiring Gábor nem fogadta el az államtitkári választ, de a kormánytöbbség igen: 179 igen, 58 nem és 3 tartózkodással. Negyedszer történt meg, hogy az ellenzék szavazatai kellettek a határozatképességhez.

  Ezzel vége az interpellációknak és parlamenti tudósításunknak.

 • Kormánypárti interpelláció II. rész

  november 04.hétfő 15:14

  A kereszténydemokrata Seszták Oszkárnak a kereszténydemokrata államtitkár, Soltész Miklós válaszol. Mivel a kormánypárti képviselő elfogadja a választ, arról nem szavaz a Ház.

 • Harmadszor is segít az ellenzék

  november 04.hétfő 15:12

  Z. Kárpát Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy az aránylag ki tartozások is hatalmas összegekre duzzadhatnak. Maffiózó adósságbehajtók kifejezetten erre szakosodtak, „tízezrek életét téve tönkre Magyarországon”.

  A kormány a védtelen kisemberek oldalán áll – reagált Fónagy János államtitkár. Szerinte az adósságbehajtás felügyeletét a kormány új alapokra helyezi.

  A jobbikos képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlamenti többség azonban igen: 190 igen szavazattal, 43 ellenében, egy tartózkodással elfogadta azt. A mostani ülésszakon harmadszor segített az ellenzék a kormánynak az interpellációk elfogadásánál, hiszen az összes országgyűlési képviselőnek nem több, mint a fele szavazott igennel.

 • Ismét az ellenzék szavazatai segítenek a kormánynak

  november 04.hétfő 15:03

  Tesz-e érdemi lépést a Gödöllőt és környékét – mintegy háromszázezer embert – érintő szemétszállítási anomáliák megszüntetésére? – kérdezte a szocialista Szabó Imre.

  Illés Zoltán államtitkár Gémesi György gödöllői polgármestert bírálta, amiért nem hajlandó a szemétszállítás költségeit nyilvánosságra hozni.

  A Pest Megyei Közgyűlés volt elnöke nem fogadta el az államtitkári választ, de a parlamenti többség igen: 190 igen szavazattal, 37 ellenében, 27 tartózkodással igen – azaz ismét az ellenzéki szavazatok biztosították a határozatképességet, így az interpellációra adott államtitkári válasz elfogadását.

 • Kormánypárti interpelláció I. rész

  november 04.hétfő 14:52

  A fideszes Kara Ákos elfogadta Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszát, így arról nem szavazott a Ház. Közben az elnöki pulpituson Kövér Lászlót a szintén fideszes Lezsák Sándor váltotta.

 • Hoffmann Rózsa: vannak kormányzati hibák

  november 04.hétfő 14:44

  Osztolykán Ágnes a tankönyvrendelések közti anomáliákat bírálta, melyek felelősei az ellenzéki képviselőnő szerint a minisztériumban ülnek. „Mire ez a paranoid bizalmatlanság a piaci szereplőkkel […] szemben?” – kérdezte.

  A válaszoló Hoffmann Rózsa úgy vélte: a tankönyvek és a tanítási tartalmaknak nagyrészt egyezniük kell. Úgy folytatta: bár vannak kormányzati hibák, de Osztolykán interpellációja tele van hamis állításokkal.

  Az LMP-s képviselőnő nem fogadta el a választ, de a Ház 198 igen szavazattal, 59 ellenében, 1 tartózkodással igen.

 • Jobbik: a magyar termőföld nem marad magyar kézben

  november 04.hétfő 14:35

  A jobbikos Magyar Zoltán szerint – főleg Nyugat-Magyarországon – a magyar termőföld már teljesen idegen – főleg osztrák és német – kézbe került. Egymillió hektárból mennyit fog tudni visszaszerezni a kormány a ciklus végére? – kérdezte.

  A reagáló Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár szerint nem igaz a Jobbik azon állítása, miszerint a magyar föld magyar tulajdonban maradása érdekében.

  Magyar Zoltán nem fogadta el a választ, de az Országgyűlés igen: 195 igen szavazattal, 36 nem ellenében, tartózkodás nélkül.

 • Ellenzéki szavazatok segítségével fogadják el az első interpellációra érkezett választ

  november 04.hétfő 14:27

  Tukacs István a takarékszövetkezetek önállóságának megnyirbálása miatt interpellált. Szerinte „egy új hír szerint a kormány nem elégszik meg ennyivel”, hanem politikai okokból több mint százmilliárd forintot kíván elhelyezni a szektorban.

  Az Országgyűlés nem csorbította a takarékszövetkezetek tulajdonosainak jogait – válaszolt Fónagy János. Az államtitkár szerint a húsz évvel ezelőtti kétmillió főről százezer forintra csökkent a szövetkezeti tagok száma. Visszautasította, hogy a postafiókok és a takarékszövetkezet fuzionálnának.

  Tukacs István nem fogadta el a választ, de a Ház 176 igen szavazattal, 58 nem ellenében, 1 tartózkodással elfogadta azt, azaz a kormány az ellenzéki „nem” szavazatoknak köszönheti az elfogadást, hiszen önmagában nem biztosította a többséget, a 194 szavazatot.

 • Technikai szavazások, napirend-megállapítás, Lex Gavra

  november 04.hétfő 14:12

  Vágó Gábor szerint a devizahitelesek problémájának megoldása nem megy így, egyik napról a másikra. Az LMP nem támogatja a Házszabálytól való eltérést – hangsúlyozta. Kövér szerint a Házbizottságban még más álláspontot képviselt az LMP. A Házszabálytól való eltérést nagy többséggel elfogadta a Ház.

  A Ház a Lex Gavra sürgősségi tárgyalását is elfogadta.

 • Hétfőn benyújtott törvényjavaslatról határozhat kedden az Országgyűlés

  november 04.hétfő 14:00

  Rogán Antal arra szólította fel a Bankszövetséget, hogy a devizahitelesek megsegítését célzó javaslatát hozza nyilvánosságra. A frakcióvezető arra kérte a képviselőket, hogy szavazzák meg: a Ház a Házszabálytól való eltéréssel tárgyalja a kormánypártok idevonatkozó, hétfőn benyújtott törvényjavaslatát. Hangsúlyozta: százötvenezer család nem tudott élni az árfolyamgáttal. Az új javaslat ezt mindenki számára lehetővé tenné. Rogán már kedden határozathozatalt szeretne. A bíróságokat pedig arra kérte: soron kívül tárgyalja a devizahitelesek pereit.

  A reagáló Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a kormány célja, hogy a forinthiteleseket ne érje hátrány a devizahitelesekhez képest. Az árfolyamgátra eddig 170 ezer adós jelentkezett be, de most még várhatóan 150 ezer újabb adós jelentkezik be erre az új törvénytervezet alapján.

  Ezzel vége a napirend előtti felszólalásoknak.

 • A KDNP is 1956-ra emlékezik

  november 04.hétfő 13:53

  A kereszténydemokrata Pálffy István szerint november 4-e a nemzeti egység jelképe. A Szovjet Hadsereg ugyanis a nemzeti egységkormányt döntötte meg: az MSZMP mellett az MSZDP, a Kisgazdapárt és a Petőfi-párt is képviseltette magát a kormányban – hangsúlyozta. Azt mondta: a forradalom vívmányait az egész magyar nép védte. Szerinte ugyanakkor a forradalom keresztény indíttatású esemény is volt. „Az ötvenhatosok minden keresztény ember szabadságáért […] szálltak harcba” – mondta. „Tanultunk november 4-ből” – zárta szavait a politikus.

  A reagáló Rétvári Bence szerint a kormány a múlt igazságtalanságait nem tudja meg nem történtté tenni, de igyekszik kompenzálni.

 • Gyöngyösi: nem antiszemita a Jobbik

  november 04.hétfő 13:38

  Személyes érintettség okán felszólalásra jelentkezett Gyöngyösi Márton. Visszautasította, hogy a Jobbik antiszemita párt lenne. Hangsúlyozta: a listázásos ötlete nem származásra, hanem a kizárólag a kettős - de nem kizárólag az izraeli-magyar kettős - állampolgárokra vonatkozik. "Horthy Miklós a XX. század egyik legnagyobb magyar politikusa volt" - zárta szavait.

 • MSZP: "Horthy meggyőződéses antiszemita volt". A Jobbik máshogy látja

  november 04.hétfő 13:30

  Steiner Pál a Horthy-szobor vasárnapi avatása apropóján a kormányzó tevékenységét értékelte, erősen negatív kicsengéssel. Hangsúlyozta: a kormány és személyesen Orbán Viktor passzívan eltűri és támogatja a Horthy-kultusz újjászületését. Szerinte sokan "az egyre erősödő antiszemitizmus miatt a kivándorlás gondolatával foglalkoznak". Arról is beszélt, hogy Horthy százezrek haláláért felelős és el kellett volna ítélni háborús bűnök miatt. Steiner felszólalását követően jelentőségteljesen nézett és hatalmasat sóhajtott az ülést vezető Kövér László.

  A válaszoló Rétvári Bence államtitkár azt mondta: a kormány - ráadásul az előző kormányoknál sokkal hatékonyabban - fellép az antiszemitizmussal szemben. Szerinte a szoboravatás úgy kellett az MSZP-nek, mint egy falat kenyér. A baloldal szerinte összemossa a mérsékelt konzervatív tömböt a jobbszéllel. Arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsenek nagy szélsőjobboldali masírozások Budapest utcáin, holott 2010 előtt voltak.

  A politikus szerint két történészi felfogás van Horthyról és ez a két álláspont kompromisszumképtelen egymással: az egyik azonos azzal, amelyet Steiner felvázolt, míg a másik szerint, ha nincs Horthy, akkor a német megszállásig a magyarországi zsidóság nem élhet viszonylagos biztonságban és akkor a budapesti zsidóságra is a pusztulás vár. Elmondta: Horthy sok zsidót megmentett a haláltól. Több példát említett arra, hogy a kormány ápolja a Soá emlékét. Rétvári azt is megemlítette, hogy a Jobbiknak vannak antiszemita megnyilvánulásai.

 • LMP: "fontosabb az elitnek a saját hatalma, mint az ország sorsa"

  november 04.hétfő 13:19

  Vágó Gábor a föld- és trafikügyeket bírálta, de odaszúrt a baloldali elitnek is. Szerinte "csak a pedagógusok elszántsága miatt működik még az oktatási rendszer". A valódi konfliktus a fentiek és a lentiek között van, de az elitek azon vannak, hogy az emberek ne erről beszéljenek. "Az LMP rendszerkritikus erőként nem lesz tettestárs az ország tönkretételében" - hangsúlyozta. Úgy folytatta: elindították a "szólalj fel" kampányt, hogy mindenki elmondhassa az álláspontját. Van lehetőség a korrupt bal- és jobboldali elit eltakarítására - zárta szavait.

  A reagáló Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint "eléggé problémás", hogy az LMP csak most, három és fél év után jön rá, hogy az embereket kell képviselni. A politikus szerint a kormány az emberek életét javító ügyeket képvisel. Nőtt a foglalkoztatottak száma, csökkent az állam- és az önkormányzati adósság, három százalék alatt van a költségvetési hiány. Azt javasolta Vágónak, hogy "hagyjon fel az ideológiai hagymázzal".

 • Rogán: Horthynak nem jár szobor

  november 04.hétfő 13:16

  A Fidesz parlamenti frakcióvezetője soha nem értett egyet azzal, hogy Horthy Miklós egykori kormányzónak szobra legyen. Az "se neki, se Kádár Jánosnak nem jár" - mondta Rogán Antal hétfőn újságírók előtt. Horthy Miklós mellszobrát több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel vasárnap a budapesti, V. kerületi Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte, melyen legalább 6-800 ember vett részt. A szoboravatás miatt több párt is tiltakozását fejezte ki.

  Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre kifejtette: belvárosi polgármesterként az elmúlt években mindig is következetes volt abban, hogy közterületen - vagyis ahol az önkormányzatnak illetékessége van - nem lehetett ilyen szobrot felállítani. A Horthy-szobrot azonban egy magánterületen helyezték el - tette hozzá. Ahogyan vasárnapi közleményében, úgy a hétfői tájékoztatón is provokációnak minősítette az eseményeket a frakcióvezető. Ezt azzal magyarázta, hogy nincs szó új szoborról, az ugyanis már több éve a templomban volt, "most annyi történt, hogy kihozták (...), amit nyilvánvalóan provokatív szándékkal tettek meg".

 • Murányi Levente is emlékezik

  november 04.hétfő 13:10

  A jobbikos képviselő szerint a magyarok tették 1956-ban arra az útra a Szovjetuniót, amely három és fél évtized múlva a megszűnéséhez vezetett. Murányi arra hívta fel a figyelmet, hogy Biszku Béla most is jó levegőt szívva, kiemelt nyugdíjból és a Rózsadombon. Murányi a múltfeltárás elmaradását hiányolta. Szerinte míg Kádár János és Horn Gyula szobrot fog kapni, addig "Horthy Miklós, a magyarság jótevőjének szobra problémát okoz".

  A reagáló Rétvári Bence szerint november 4-én lett a forradalomból szabadságharc. Az államtitkár szerint az lett a tét, hogy létezik-e független Magyarország. Hangsúlyozta: a következő évben az év emberének a pesti srácokat választotta a Time. Közölte: az új alkotmány alapján akkor is elindulhat "ezek ellen a gazemberek ellen a büntetőeljárások", ha korábban erre nem volt lehetőség.

 • Ujhelyit bünteti Kövér?

  november 04.hétfő 13:05

  Nem Ujhelyi István, szocialista alelnök fogja vezetni a parlament mai plenáris ülését – így döntött Kövér László. A Népszabadság értesülései szerint Ujhelyi írásban kérte az elnöki döntés ismertetését, ezt azonban egyelőre nem kapta meg. A lap azt írja:  Kövér László vélhetően a szocialista politikus egyik legutóbbi megjegyzését „bünteti” ily módon, Ujhelyi ugyanis a múlt hétfőn megjegyzést fűzött az Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal közötti kérdésváltáshoz. Az MSZP-s alelnök azt mondta, idézem: „Köszönjük. A többit a frakcióülésen beszéljék meg.”

 • Kövér László megemlékezése

  november 04.hétfő 13:03

  A házelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére emlékezett. Egyperces néma felállásra kérte a képviselőket, akik eleget tettek a házelnöki kérésnek.

 • Bajai videó: kivételesen sürgős eljárás

  november 04.hétfő 13:00

  Kivételes sürgős eljárásban tárgyalhatja az Országgyűlés a hamisított bajai videóval összefüggő büntető törvénykönyvi (Btk.) módosítást - hangzott el a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén, ahol az ellenzéki képviselők a tényfeltároló újságírás végét jósolták, ha a Ház elfogadja az előterjesztést. A bizottság 18 igen és 7 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében javasolt Btk.-módosítást, amelyet Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes, valamint Harrach Péter és Pálffy István (KDNP) nyújtotta be.

  Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára közölte, a tárca támogatja az előterjesztést. A vitában MSZP-s, a jobbikos és az LMP-s felszólaló is úgy vélte, hogy jelenleg is bünteti a törvény a hamis videó nyilvánosságra hozatalát. Schiffer András szerint a hamis vád és a hatóság félrevezetése az tényállás, amely lehetővé teszi a büntetőjogi szankcionálását. Kifogásolta, hogy a gondatlan elkövetést is szankcionálnák a jövőben. Szerinte a bajai videó kapóra jött a kormánypártoknak, mert így elejét tudják venni, hogy a kampányban a "csibészségeiket" nyilvánosságra lehessen hozni.

  Ipkovich György (MSZP) szakmailag aggályosnak és szükségtelennek minősítette a törvénymódosítást. A gondatlanságból elkövetett cselekmény szankcionálása pedig szerinte a véleménynyilvánítás szabadságát sérti. Staudt Gábor (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a javaslat nem azt bünteti, aki elkövette a hamisítást. Úgy érvelt, hogy a gondatlan nyilvánosságra hozatal büntetésének jelenleg is megvannak a polgári jogi eszközei. A javaslat a médiát akarja korlátozni - értékelte.

  Bárándy Gergely (MSZP) közölte, azzal a céllal egyetértenek, meg kell akadályozni, hogy hamisított felvételeket büntetlenül lehessen készíteni, de szerint a törvényjavaslatban megfogalmazott szöveg megfelel a rágalmazás tényállásnak. Úgy értékelte, hogy a kormánypártok fel akarják használni a jelenlegi helyzetet arra, hogy a tényfeltáró újságírást ellehetetlenítsék. Pősze Lajos (független) azon a véleményen volt, hogy az előterjesztésnek semmi köze nincs a sajtószabadsághoz, és a médiától is elvárható az, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért.

  atv.hu / MTI

 • Mi várható ma?

  november 04.hétfő 12:50

  A napirendi javaslat szerint a Ház ülése 13 órakor az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről szóló megemlékezéssel kezdődik. Ezt követően hangozhatnak el a napirend előtti felszólalások, amelyeket a szokásoknak megfelelően interpellációk, azonnali kérdések és kérdések követnek. Orbán Viktor miniszterelnök személyesen válaszol a hozzá intézett kérdésekre.

  A képviselők a határozathozatalok idején dönthetnek a szociális és gyermekvédelmi intézmények állami átvételéről, majd módosíthatják a fogyasztóvédelmi törvényt.

  Egy a kaszinóüzemeltetést érintő döntés is várható. Kormánypárti képviselők javaslatára a parlament úgy módosíthatja a szerencsejáték-törvényt, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter pályáztatás nélkül is odaítélhetne kaszinóüzemeltetésre vonatkozó koncessziókat a megbízhatónak ítélt szerencsejáték-szervezőknek. Az érintetteknek ebben az esetben a mindenkori koncessziós díj minimumánál lényegesen magasabb összeget kell fizetniük.

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink