Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-04 11:22:00

Jókora nemzetközi visszhangot kapott a Horthy-szobor avatása

Jelentős sajtóvisszhangja volt a tüntetésbe fulladt budapesti Horthy-szobor avatásának. A legfontosabb hírügynökségektől a kisebb lapokig, Németországtól Franciaországon át Izraelig szinte mindenhol beszámoltak az eseményről. Szobrot kapott a „Hitler-szövetséges”, a „Jobbik gerjeszti a zsidóellenességet”, „növekvő antiszemitizmus Magyarországon” – hangsúlyozták a külföldi lapok.

Budapesten tiltakozást váltott ki, egyben rávilágított az antiszemitizmus miatti aggodalmakra, hogy a szélsőjobb – kőhajításnyira a Parlamenttől – szobrot állított Horthynak, aki a náci Németországgal kötött szövetség idején az ország vezetője volt – írja a Reuters hírügynökség.

Mintegy ezren vonultak az utcára, hogy elítéljék a gesztust, miközben a Fidesz frakcióvezetője arra figyelmeztetett, hogy a mellszobor mentség lesz arra, hogy a hamis képet fessenek a magyarországi szélsőségességről.

A Jobbik gerjeszti a zsidóellenességet, amikor parlamenti beszédekben gyalázza Izraelt és a zsidókat. A párt a legújabb közvélemény kutatások szerint 8-9 %-ra esélyes a jövő évi választásokon.

A hírügynökség idézi a Holokauszt Emlékközpont adatát, miszerint a kormányzó a náci megszállás alatt még hivatalában volt, amikor 56 nap alatt 437 ezer zsidót deportáltak, a legtöbbjüket a halálba. A szélsőjobb ugyanakkor az ünnepelt nagy érdemének tartja, hogy megmentette az országot az 1. világháború után, a baloldal viszont náci kollaboránsnak tekinti. Gyöngyösi Márton mindenesetre azt mondta a tegnapi ünnepségen, hogy a 20. század legnagyobb magyar politikusa. A kormány szerint a magyarok szerepet játszottak a holokausztban és a hatalom azt is bejelentette, hogy zéró toleranciát tanúsít a faji gyűlöletkeltés, valamint az antiszemitizmus ügyében. Ezzel együtt – bár újraéled a zsidó kultúra - a szélsőjobb továbbra is erős, és változatlanul súlyos gondot jelent az antiszemitizmus, valamint a gyűlölet az olyan kisebbségekkel szemben, mint a melegek és a romák.

A Hazatérés templomában vasárnap felavatták Horthy Miklós bronzszobrát Horthy-szobrot avattak vasárnap ifjabb Hegedűs Lóránt templomában További képek

 

Hitler közeli szövetségese

Szélsőjobboldali és antifasiszta demonstrálók tüntettek egy budapesti templom előtt, ahol újból megemlékeztek Magyarország második világháborús vezetőjéről, aki Hitler közeli szövetségese volt – számolt be az Izraeli Hetes Hírcsatorna internetes oldala. A portál szerint az elmúlt években erősödött az antiszemitizmus Magyarországon. Budapest utcáján verbális támadás érte a főrabbit, antiszemita incidens történt a magyar-izraeli barátságos meccsen, Raoul Wallenberg szobrát disznómaradványokkal gyalázták meg – sorolta a lap. Kitért arra is, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő ígéretet tett az antiszemitizmus elleni harcra, amely szerinte „elfogadhatatlan és tűrhetetlen”. Az izraeli lap megemlékezett arról is, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a magyar állam is felelős a holokausztért, mert hátat fordított saját polgárainak, és részt vett a kiirtásukban.

Szélsőjobbosok és antifasiszták

Tiltakozás Magyarországon Hitler szövetségesének szobra ellen – számolt be az AFP francia hírügynökség. Szélsőjobbosok és antifasiszták egyidejűleg rendeztek demonstrációt egy budapesti templom előtt, ahol szobrot avattak a Führer szoros szövetségesének. A kormányzó csaknem 25 éven át önkényúrként irányította az országot, zsidóellenes törvényeket hozott és 1944-ben felügyelte a deportálások első hullámát.

Többen azonban nagyra becsülik, mondván, hogy a rövid életű kommunista forradalom, illetve a trianoni trauma után megmentette az országot. Gyöngyösi Márton épp ezt a szerepét méltatta a ceremónián. Magyarországon egyfajta Horthy-kultuszt tapasztalni az utóbbi években, szobrokat emelnek neki, utcákat neveznek el róla. Az ellenzék ugyanakkor az Orbán-kormányt is megvádolja azzal, hogy titokban táplálja a nosztalgiát a háborús idők szereplője iránt- írták.

Tiltakozás

Tiltakozás Hitler magyar szövetségesének szobra ellen – számolt be a német Die Zeit. Budapest központjában mostantól mellszobra van Horthy Miklósnak, mégpedig egy olyan protestáns templom előtt, amelynek lelkésze szélsőséges-radikális nézeteiről ismert. Az ünnepségen is a Jobbik politikusai mondtak beszédet. Az avatásra több százan mentek el, akiket azonban ellentüntetők fogadtak.

Horthy csaknem 25 éven át autoriter módon vezette az országot, amelyet a nemzetiszocialista Németország oldalán bevitt a 2. világháborúba. 1944 tavaszán a magyar állam az SS parancsára csaknem félmillió zsidót deportáltatott Auschwitzba.

Egyre gyakrabban fordul elő ilyen

Mind a jobboldali-nacionalista Fidesz, mind az MSZP elítélte az emlékművet. Magyarországon az utóbbi években egyre gyakrabban fordultak elő idegenellenes és antiszemita incidensek. A Jobbik a 3. legerősebb párt az Országgyűlésben- számolt be a Die Zeit.

Budapest belvárosában erős rendőri készültség és hangos tiltakozások közepette leplezte le a jobboldali-radikális Jobbik az egykori kormányzó és Hitler-szövetséges emlékművét – írja az osztrák Die Presse. A bronzalkotás a Szabadság téri református templom előtt áll, az avatáson az a I. világháború magyar egyenruháját viselő katonák adtak díszőrséget.

Az ellentábor azt kiáltozta: „Nácik kifelé, illetve hogy elég volt!“. A Horthy-hívek azt skandálták: Mocskos zsidók, illetve a politikust éltették. Rogán Antal a Fidesz nevében a Jobbik provokációjának minősítette a szoborállítást, de azt is megjegyezte, hogy az akció ürügyül szolgál majd a nyugat-európai baloldali média számára, hogy ismét csak rossz színben tüntesse fel Magyarországot.

A szocialisták ugyanakkor azt vetették a nemzeti-konzervatív Orbán Viktor szemére, hogy semmit sem tesz a szélsőséges eszmék terjesztése ellen. A lap hozzáfűzi, hogy az autoriter Horthy-rezsim alatt hozták az első zsidótörvényeket, majd a 2. világháború idején tízezrével vitték el a zsidókat. A szélsőjobb Magyarország megmentőjeként és hőseként dicsőíti a politikust.

atv.hu / 168ora.hu

Ajánlom

További belföldi híreink