Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-11-04 12:34:00

Karácsony: Bibónak kellett volna szobrot állítani Horthy helyett

Magyarország csak akkor tud előrelépni, ha van egy olyan közös múltértelmezésünk, amiben figyelembe vesszük azokat a sérelmeket, amiket ez a társadalom az elmúlt évtizedekben elszenvedett - vélekedett a Hazatérés templomában tartott Horthy-szobor avatással kapcsolatban Karácsony Gergely.

Az Együtt-PM társelnöke az ATV Startban azt mondta, rendkívül káros, ha a politika szereplői ezeket a sérelmeket felhasználva próbálnak maguknak tábort kovácsolni, ezért ahelyett, hogy egymást provokáljuk és csak a saját fájdalmainkkal foglalkozunk, az elszenvedett sérelmeket közös sérelemként kellene megélnünk. Ez az egyetlen esélye annak, hogy ez az ország elrugaszkodjon ettől a nehéz XX. századtól - fogalmazott a PM frakcióvezetője, aki szerint Németország példája is mutatja, hogy igenis lehet egy demokratikus, toleráns, jól működő társadalmat felépíteni két diktatúra romjain is.

Karácsony a szoboravatással kapcsolatban bírálta a Fideszt, amiért "nem tud jobbközépen lehorgonyozni" és egyértelmű üzenetet megfogalmazni a történtekkel kapcsolatban. Pedig Karácsony szerint bizony a jobboldali szavazók többsége is úgy gondolja, hogy - bár voltak pozitív vonásai is - a Horthy-korszak összességében egy rossz rendszer volt. Ha volt Magyarországon igazi református humanista, akkor az Bibó István volt, ezért a református egyháznak Horthy helyett inkább Bibónak kellett volna szobrot állítania - jegyezte meg Karácsony.

A tervek szerint kétmilliárd forintból felépülő budapesti Trinanon-múzeumról Karácsony úgy vélekedett, az, hogy lesz egy olyan múzeum, ami a történelmi Magyarország szétbomlását bemutatja, önmagában helyes dolog, de fontos, hogy ne csupán összeesküvés-elméletekben gondolkodva éljük meg a történteket mondván, hogy "velünk mennyire kiszúrtak". Kérdés például, hogy a Trianon-múzeum képes lesz-e árnyaltan nézni azt a problémát, amellyel egyébként a magyar progresszió fontos tagjai már szembesültek, hogy a történelmi Magyarország mennyire nem tartotta tiszteletben a kisebbségi jogokat - vélekedett.

Karácsony az alkotmánybírókra vonatkozó új nyugdíjszabályozás kapcsán azt mondta, nem véletlen, hogy a Fidesz akkor emelte 70 évre az alkotmánybírók nyugdíjkorhatárát, amikor a korábbi jogszabály alapján a neki nem tetsző alkotmánybírók már nyugdíjba vonultak. Karácsony szerint a kizárólag a "hardcore Fidesz-fanclubot" érintő módosítás is azt mutatja, hogy a Fidesznek nem elvei, hanem csak politikai érdekei vannak, amelyek alapján egyes területeken hamarabb nyugdíjba küldi az embereket, míg máshol a csillagos égig emeli a nyugdíjkorhatárt.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink