Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-10-17 12:42:00

Trafik-népszavazás: a pártok nem cuppantak rá

Az MSZP-nek, az LMP-nek és az Együtt-PM-nek az atv.hu által megszólaltatott politikusai szerint szinte kizárt, hogy a népszavazást a választás előtt meg lehessen tartani. A DK elvi okokból nem támogatja az aláírásgyűjtést.

Mint arról korábban beszámoltunk, röpke három héttel azután, hogy a Kúria kihirdette idevonatkozó határozatát, az már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Annak érdekében tehát, hogy a trafikügyi népszavazás két kérdésében valóban népszavazást írjanak ki, nincs más hátra, mint a népszavazási kezdeményezés szervezőinek összegyűjteni kétszázezer aláírást. A négy legnagyobb demokrata párt egy-egy politikusát kérdeztük meg: pártjaik támogatják-e a népszavazás kezdeményezőit az aláírások összegyűjtése érdekében. A lelkesedés nem szökött az egekbe.

A párt elnöksége nem foglalkozott a kérdéssel – közölte az atv.hu megkeresésére Horváth Csaba, az MSZP alelnöke. „Feleslegesnek tűnik rá nagy energiákat mozgósítani, mert a választás előtt már szinte lehetetlen lebonyolítani a népszavazást” – értett egyet idevonatkozó eszmefuttatásunkkal az ellenzéki politikus, aki szerint szinte biztosan április 6-a lesz a parlamenti választás időpontja. Szerinte a választók a trafiküggyel kapcsolatos véleményüket a parlamenti választáson tudják kifejezni „és egy baloldali-liberális garnitúrának meg fogják adni a felhatalmazást, a probléma megoldására”.

Magával a trafiküggyel az MSZP – az utcai kampány során, aktivistái segítségével – foglalkozni fog a kampányban – mondta a párt fővárosi frakcióvezetője.

Bár nem szorosan ide tartozik, azt az erős vélelmet, miszerint a parlamenti választás április 6-án lesz, Horváth azzal is vélte igazolni, hogy „a kormányhatározatok is ezt támasztják alá”. Hozzátette: ezzel egyharmad stadionnyi pénzt, három-öt milliárd forintot a kormányzat lehúz a WC-n – csak azért, hogy a számukra kedvezőbb időpontban legyen a választás”.

A jelentből ítélve az LMP sem túlzottan cuppan rá az ügyre. „Az aláírásgyűjtést segítendő nem kerestek meg minket az aláírásgyűjtés szervezői” – mondta az atv.hu-nak Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője, aki szerint „most fontosabb dolgok is vannak az országban”. Vágó szerint az a probléma, hogy „az aláírásgyűjtés nem a rendszer lényegére tapint rá”, ráadásul a határidők szorossága miatt szerinte sem abszolválható a népszavazás az április 6-i választás előtt. „Mi mindenesetre mindkét időpontra, április 6-ra és május 25-re is készülünk” – mondta. Vágó egyetértett az atv.hu-val abban, hogy az ellenzéknek nagy lélektani győzelem lenne egy, a választás előtti sikeres népszavazás, „de nem lesz a választás előtt”.

A Demokratikus Koalíció sem exponálja magát a kérdésben – tudtuk meg Gréczy Zsolttól, a párt szóvivőjétől. Azt mondta: pártként a DK nem vesz részt a gyűjtésben, de a párttagok magánemberként gyűjthetnek, ha akarnak. „A DK nem csatlakozik, mert – bármennyire is a Fidesz korrupciójának a szimbóluma az ügy – szerintünk népszavazás csak alkotmányos ügyekben döntsön, ez pedig nem az.

A jelek szerint az Együtt-PM aktivistái sem aláírásgyűjtéssel múlatják az időt az elkövetkezendő hetekben. Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 társelnöke – aki kérdésünkre azt mondta: az Együtt és a PM közös álláspontját tolmácsolja – hangsúlyozta: a jövő tavasszal aktuális kormányváltás után politikai megfelelés nélkül bárki alapíthat trafikot. Hozzátéve: „a mostani trafikjuttatásokat ki kell vizsgálni”. Szerinte „egy koncessziós rendszert jogállami módon szétszedni nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen és a mandátumok kétharmada nélkül is megoldható.

Szigetvárinak nincs tudomása arról, hogy a népszavazás kezdeményezője ez ügyben megkereste volna az Együtt-PM-et. „Helyi aktivistáinknál mindenesetre felmerült, hogy gyűjtenek. Aki gyűjt, azt nem fogjuk kizárni a pártból” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

atv.hu, Szegő Péter

További belföldi híreink