Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-10-09 16:33:00

Wingsuit: az extrémsport rekordjai és áldozatai

Szuperhősként szárnyalni a felhők felett: az emberiség régi, ám nem veszélytelen vágya. A szárnyasruhás ugrás ehhez nyújt segítséget, miközben feledhetetlen élményekkel gazdagíthatja a vállalkozó kedvűeket. Azonban, ha valami rosszul sikerül, nincs második esély: az extrémsport minden évben szedi áldozatait.

Ahogy arról az atv.hu beszámolt, holtan találták meg Kínában Kováts Viktor extrémsportolót, a szárnyasruhás ugrás háromszoros magyar bajnokát, miután kedden egy sikertelen próbaugrás következtében lezuhant a Hunan tartományi Tienmen-hegy völgyében. A veterán magyar szárnyasruhás ugró kedden negyedikként ugrott, s már kezdetben egy széllökés eltávolította tervezett útvonalától. Ejtőernyője a szemtanúk elmondása szerint technikai okok miatt nem nyílt ki.

Kováts Viktor ugrásáról a kínai tévé közölt felvételeket.


Nagyobb térképre váltás


A wingsuit, azaz szárnyas repülőruha, vagy madárruha alkalmas arra, hogy a vállalkozó kedvűek – megfelelő tapasztalattal a hátuk mögött – repülőből vagy hegyről leugorva madárként suhanjanak a levegőben, majd általában ejtőernyő segítségével érkeznek a földre. A cél, hogy a gravitációval vetekedve minél gyorsabban, minél tovább száguldjanak vízszintesen a levegőben. A különleges overall felfújható szárnyakkal egészíti ki a testet, amelyek úszóhártyákhoz hasonló formákat képeznek a karok és a test, illetve a lábak között, így segítik a siklást a levegőben. A ruha megnöveli a test felszíni területét, így érhető el a lassabb ereszkedés, a hosszabb siklás.

A repülés szerelmesei

A wingsuit történelme az 1930-as évekre nyúlik vissza, már akkor kísérleteztek hasonló technikákkal vászon, fa és fém felhasználásával. Az igazi áttörés az 1990-es évekhez, a szárnyas ruha prototípusának kialakításához és a francia Patrick De Gayardon nevéhez kapcsolódik: az általa kidolgozott ruhán átáramlott a levegő, amely felfújta azt.

1999-ben a finn Jari Kusoma, a horvát Robert Pecnik és a szlovén Stane Kranc ezt a technológiát álmodták tovább, amely még ugyanebben az évben forgalomba is került Birdman cégnév alatt – derül ki a Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sportegyesület összefoglalójából. Jari Kusoma hívta életre a Kezdő Repülési Programot, amelyet a mai napig felhasználnak világszerte a biztonságos sportolás érdekében.

A sportegyesület adatai szerint „a jelenkori szárnyas repülőruhákkal körülbelül két-háromszorosára lehet növelni a vízszintes sebességet a függőlegeshez képest, ami azt jelenti, hogy 80 km/h-s függőleges zuhanási sebességnél körülbelül 200 km/h-s sebességet is el lehet érni.”

Magyarországot 2002-ben érte el a láz, amikor két vállalkozó szellemű ugró Horvátországba látogatott egy, a Birdman cég által rendezett teszthétvégére, ahol először nyílt lehetőségük kipróbálni a szárnyakat. Azóta mintegy negyvenen végezték el a szükséges tanfolyamot.


kínai mentők hozzák le kováts viktort a hegyrőlKínai mentők hozzák le Kováts Viktort a hegyről

Rekordok: több mint 20 kilométer

A legek közül ki kell emelni, hogy a legnagyobb wingsuit formációt 68 ugró alkotta 2009-ben. Nem hivatalos rekordok között tartják számon azt a 2012-es ugrást, amelyet 100 fő alkotott, gyémánt formációt létrehozva.

2006. június 8-án egy ausztrál pár 6640 méteres magasságból ugrott le a Meru csúcsról. 2013. május 5-én azonban még ezt is felülmúlta az orosz Valerij Rozov, aki 7220 méterről vetette le magát a Mount Everestnél.

A leghosszabb ugrás 7,5 kilométeres volt, 3 perc 20 másodpercig tartott. A leggyorsabb ugrást pedig 2011. május 28-án regisztrálták 363 km/órával.

2012 áprilisában mindezt tetézte még egy kolumbiai ejtőernyős, Jhonathan Florez: az ugrás hossza 9 perc 6 másodperc, kiindulópontja 11.358 méteres magasság volt.

2012 májusában a brit Gary Connery hajtott végre különleges ugrást ejtőernyő nélkül: több ezer kartondoboz között landolt. Ugyanebben a hónapban a japán Shin Ito két új világrekordot állított fel: 26,9 kilométert repült vízszintesen, abszolút repült távolsága pedig 28,7 kilométer volt.

kováts viktorKováts Viktor

Balesetek: 200 ugró élete

Leo Valentin, francia ejtőernyős az 1950-es években kísérletezett a madár szárnyaihoz hasonlatos ruhával végrehajtatni ejtőernyős ugrásokat egészen 1956-ban bekövetkezett haláláig. Patrick De Gayardon pedig több éves sikeres kísérletezés és repülés után 1998-ban hunyt el egy új fejlesztésének tesztelése közben.

2003-ban egy ausztrál ejtőernyős, Dwain Weston vesztette életét Coloradóban, ugrás közben egy korlátnak ütközött.  2013 augusztusában a brit Mark Sutton  - aki a 2012-es nyári olimpiai játékok megnyitóján James Bond karakterét formázta -, halt meg Svájcban, amikor egy hegygerincnek csapódott. Ugyanebben a hónapban és ugyancsak Svájcban halt meg Álvaro Bultó is egy sikertelen ugrás miatt: sziklának csapódott, nem tudta kinyitni ejtőernyőjét.

A wingsuitfly oldalon olvasható adatok szerint csaknem 200 bázisugró halt meg 1981 és 2012 között, közülük 50-en szárnyasugrás közben. 80 ugró halálát ejtőernyővel kapcsolatos probléma okozta.

Szomorú búcsú

Mindig emlékezni fogunk rá az élet iránti mély szenvedélye és kalandvágya miatt - írja a sportág nemzetközi szervezete (WWL) szerdán weboldalán közzé tett megemlékezésében.


a világbajnokság versenyzői gyászolják a sportolót. A világbajnokság versenyzői gyászolják a sportolót.

Az atv.hu megkereste Verebes Gábort, a Magyar Bázisugró és Ejtőernyős Sportegyesült szakmai vezetőjét, ám ő Kováts Viktor családjának kérésére nem nyilatkozott.

atv.hu / S. T.

Ajánlom

További belföldi híreink