Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-10-09 05:10:00

Varga 2 százalékos átlagos növekedést vár jövőre

Türelmi időt kért az adótörvények ügyében Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter egy keddi konferencián elmondta: jövőre megindulhat a magyar gazdaság lassú növekedése. Szólt arról is, hogy anno a rendvédelmi dolgozók tüntetései idején volt a kormány tagjaiban egy kis aggodalom az események kimenetelével kapcsolatban.

Kedden a gazdaság állapotáról és a kilátásokról beszélt a biztosítási szakma vezetői előtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, ahol azt is elmondta: 2014-ben, ha alig érezhetően is, de növekedni fog a gazdaság. Varga Mihály 2 százalékos átlagos növekedést, 3 százalék alatti hiányt és 3 százalék alatti inflációt vár. A miniszter az adótörvények számára néhány év türelmet kért.

„Nyilván azt nem tudom ígérni, hogy radikális huszárvágással most az adótörvényt átszabjuk, mert ennek az adótörvénynek adjunk legalább egy-két évet, hogy a mostani formájában igazolja, vagy éppen cáfolja a várakozásainkat” – mondta a miniszter.

A miniszter szerint társadalmi feszültségek nélkül tudták az elmúlt három évet kezelni, Varga Mihály ugyanakkor azt is elmondta: néha nem volt nyugodt, amikor a gazdaságpolitika ellen tüntettek.

„Amikor rendvédelmi fegyveres szervekhez tartozó dolgozók mennek ki tüntetni, akkor az ember egy kicsit mindig bizonytalan, hogy mi lesz a vége, mégiscsak van fegyverük. Még hogyha a raktárban is. Tehát reméljük nem volt náluk, csak a villáskulcs, amikor a tűzcsapokat nyitogatták az Andrássy úton” – fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály azt is elmondta: az a normális, ha piaci alapon, a kockázatokat reálisan mérlegelve, az üzleti terveket elkészítve történik a hitelezés egy országban, és amelyben nem az állam, hanem a kereskedelmi bankok vállalnak főszerepet.

Nálunk a legalacsonyabb a növekedés

Közben a  Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyilvánosságra hozta az őszi előrejelzését (World Economic Outlook). A félévente elkészített jelentés szerint a régiós versenytársak közül Magyarországon lesz a legalacsonyabb a gazdasági növekedés és a legmagasabb az infláció- számolt be az előrejelzésről az Origo.

Az IMF idénre 0,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol, ez fél százalékponttal alacsonyabb, mint amit a kormány remél. A Reuters piaci várakozást megmutató elemzői felmérése erre az évre 0,5 százalékos bővülést valószínűsít. Abban nincs eltérés, hogy az ideinél erőteljesebb lehet a bővülés 2014-ben, de a mértékekben jelentős a szakértői vita. Orbán Viktor miniszterelnök 2 százalékos bővülésről beszélt a parlamentben, de ez jócskán magasabb, mint amit a Valutaalap elemzői valószínűsítenek. Az IMF friss jelentésében mindössze 1,3 százalékos növekedés szerepel Magyarországnál, ami nagyjából megegyezik az augusztusi Reuters-felmérésben szereplő elemzői átlaggal (1,4 százalék).

Idén van az emelkedés éve

Orbán Viktor 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Két évvel ezelőtti beszédében a Fidesz elnöke 2011-et a megújulás, 2012-t az elrugaszkodás, 2013-at az emelkedés, 2014-et pedig a gyarapodás évének nevezte.

A válságban egyedüli EU-tagként Lengyelország volt képes minden évben növekedni, és bár lassult a bővülés üteme, az ország még mindig vezeti a kelet-európai régió mezőnyét. Az IMF szerint Lengyelországban az idén 1,3, jövőre 2,4 százalék lehet a GDP-bővülése. A valutaalap szerint jövőre már Szlovákia is begyújtja a rakétákat: 2,3 százalékos bővülésre esélyesek.

Románia is hasonló bővüléssel számolhat, ha bejön az IMF előrejelzése, igaz, nekik ez már nem lesz nagy előrelépés, mivel az idén is elérhetik a 2 százalékos bővülést. Bulgária kisebb előrelépést tehet: az idei 0,5 százalékról 1,6 százalékos bővülésre gyorsulhatnak. Magyarország pályájához legközelebb Csehország áll, amely idén 0,4 százalékos visszaesésével alulmúlhatja a csekély magyar növekedést, de jövőre már némileg gyorsabb bővülésre esélyesek az IMF szemében.

Matolcsy és a szárnyalás

Matolcsy szerint a 2013-as büdzsé az emelkedés költségvetése, mivel az utóbbi évek sikeres költségvetési konszolidációjára épül. „Emelkedés nekünk, magyaroknak az Európai Unióban, mert már végképp nem a válságzónában, hanem, a válságon kívüli emelkedő zónában találjuk Magyarországot 2013-ban” – magyarázta a volt nemzetgazdasági miniszter tavaly nyáron. Matolcsy korábban már 2012-re is mintegy 1,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizált, ami még mindig jóval visszafogottabb várakozás, mint 2010-es előrejelzése, amikor 7 százalékos gazdasági növekedést vetített előre 2013-ra, 2014-re.

Brutálisan lemaradva

A lap arról is beszámolt, hogy Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke a múlt szerdai HBLF üzleti konferencián bemutatott egy diagramot, amely a régió országainak növekedési pályáját mutatta hosszú távon. Ez alapján 2004 és 2017 között Magyarország 11 százalékos GDP-növekedésre számíthat, miközben a régió átlaga az 50 százalékot közelíti. "Döbbenetes mértékben elmaradt Magyarország" - kommentálta ezt Járai.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink