Itthon

A devizahitel mint gordiuszi csomó - parlament percről percre

Orbán szűkszavúan: "jó"
október. 7. hétfő 16:29

Lukács Zoltán, az MSZP képviselője a kormányhivatalok anomáliáiról kérdezett. 3 milliárdos kormányzati megrendelésre emlékezetett, amely keretében átalakítottak egy plázát kormányhivatallá. A tatabányai megrendelést egy ciprusi vonatkozásokkal rendelkező cég nyerte. Kérdése, hogy hajlandóak-e kivizsgálni, hogy az ebből származó jövedelmet kivitték-e az országból?

Orbán Viktor úgy válaszolt, "ha jól értem, legyen egy belső vizsgálat, és Ön kapja meg ennek az eredményét. Jó."

Kocsis: baloldal és maffia
október. 7. hétfő 16:22

Kocsis Máté, a Fidesz képviselője azzal kapcsolatban kérdez, hogy Portik Tamás villájában házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda. Kiderült, hogy a baloldali kormányok a titkosszolgálatok törvénytelen felhasználásával a maffia embereit bízzák meg azzal, hogy jobboldali, közéleti szereplőkről terhelő információkat gyűjtsenek, gyártsanak - állapította meg. Folynak-e vizsgálatok ezekben az ügyekben? - kérdezte.

Kontrát Károly államtitkár arról tájékoztatott, a Belügyminisztériumban folynak vizsgálatok ebben a kérdésben. Megállapítható, hogy a baloldali politikai a szervezett bűnözéssel került kapcsolatba - mondta. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy ebből Portik Tamás mit hajtott végre? - vetette fel. Kontrát Károly hozzátette, bízunk abban, hogy ezek a vizsgálatok eredménnyel zárulnak, és nyilvánosságra kerülnek.

Devizahitel: hibás termék
október. 7. hétfő 16:18

Vágó Gábor, az LMP képviselője azonnali kérdést tett fel a miniszterelnökhöz. A devizahitelekkel kapcsolatban hangsúlyozza, hogy ez egy hibás termék, ezt a Pécsi Ítélőtábla is megerősítette. Egyetért-e azzal, hogy a forgalmazó felelőssége vállalni a kockázatot? Támogatja-e az LMP kezdeményezését, mely szerint a bíróságnak a szerződés teljes egészét kell vizsgálnia?

Orbán Viktor támogatja a felvetett kérdéseket. Vágó Gábor kéri, hívja fel a figyelmet a javaslatukra, hogy átvághassák a gordiuszi csomót, az adófizetőknek pedig ne kelljen plusz terheket viselniük a devizahitelek miatt. A miniszterelnök még hozzáteszi, hogy október 15-étől kilakoltatások nem lesznek.

"Öncsonkítás fiatalkorban nem támogatható"
október. 7. hétfő 16:12

Pálffy István, a KDNP képviselője a művi meddővé tételről kérdez. 2006 óta gyakorlatilag minden 18. életévet betöltött személy kérheti a sterilizálást - emlékeztetett -, ezt azonban nehéz semmissé tenni, ha egy fiatal meggondolja magát. Ez tehát szerinte teljesen abszurd, tarthatatlan a helyzet, elvárható, hogy módosítsák a szabályozást.

Rétvári Bence hangsúlyozza, mindenki számára, aki gyermeket szeretne, meg kell teremteni a lehetőséget. A jelenlegi szabályozatlanság szerinte sem megfelelő. A kormány nem támogathatja ezeknek a műtéteknek a megvalósítását. A régebbi szabályozás szerintük helyes volt: bizonyos életévhez, vagy gyermekek számához kötötték a műtéti lehetőséget. "Öncsonkítás fiatalkorban nem támogatható a kormány részéről."

Pálffy szerint a várakozási idő meghosszabbítása vagy a szabályozások módosítása is szóba jöhet, és csak az tartható indokolt eljárásnak, amely mögött orvosi indok áll. Rétvári hozzátette, hogy ez hároméves tartozása a kormánynak, céljuk, hogy még az őszi ülésszak során javaslatot terjesszenek be ebben az ügyben.

Mirkóczki: nem akar mindenki dolgozni
október. 7. hétfő 16:03

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője felidézi Orbán Viktor szavait, mely szerint rejtett erőforrásként tekintenek a cigányságra. 23 év elteltével és a sok milliárdos ráfordítással sem sikerült kitermelni egy hiteles cigány származású politikust, aki azt mondja, hogy nemcsak jogaink vannak, hanem kötelességeink is. Kik is Magyarország rejtett erőforrásai? - vetette fel.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a felzárkóztatási programban nemcsak cigányok szerepelnek, ezért "rajtuk elverni a port a program korlátozottsága miatt nem helyes." A programok valóban nem váltották be az elvárt igényeket - ezzel egyetértett. Szerinte egyébként Magyarországnak mindenki rejtett erőforrása, aki képes és szeretne dolgozni.

Mirkóczki Ádám szerint az integráció módjában van a vita. "Mi azt látjuk, hogy nem akar mindenki dolgozni." Ezt - jegyezte meg - nem a teljes cigányságra, hanem jelentős részükre értette. A külföldön dolgozó magyarok kérdése mikor kerül terítékre? - veti fel.

Orbán Viktor úgy reagál, nem tartja elegáns véleménynek, hogy a külföldön dolgozók elől itthon a cigányok vennék el a lehetőséget. "Korrekt és méltányos elbánást" várna el a képviselőtől.

Józsa szerint Orbán "keni a felelősséget az ÁSZ-ra"
október. 7. hétfő 15:55

Józsa István, az MSZP képviselője szerint "nem ellenfelünk az EU. Lehet, hogy Ön ferde szemmel néz az EU-ra, de az EU Magyarország barátja."  A szerinte 208 milliárdos "mutyigyanús" E.ON vásárlással kapcsolatban azt kérdezi, miért titkos a szándéknyilatkozat, volt-e abban vételár és határidő?

Orbán Viktor megjegyzi, mivel az ő szava keveset nyom a latba, hagyatkozzon az Állami Számvevőszék adataira.

Józsa István szerint "keni a felelősséget az Állami Számvevőszékre." Ajánlja a miniszterelnök figyelmébe az MSZP öt pillér programját.

A miniszterelnök megígéri, hogy tanulmányozni fogja a programot. "Nincs eltitkolt információ" - szögezte le. Hozzátette, az E.ON megvásárlási programja akkor fejeződik be, amikor minden gáztározó többségi magyar állami tulajdonban lesz.

Orbán: "összefogtak Magyarország ellen"
október. 7. hétfő 15:47

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Tavares jelentéssel kapcsolatban kérdezte a miniszterelnököt. Úgy vélik, Herczog Edit nyomán, hogy Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, illetve magyar szocialisták érdeme.

Orbán Viktor megköszönte, hogy a témát szóba hozták: "jól tette, mert az ellenzéktől aligha várhattuk volna." Szerinte kiderült, hogy a szocialista párt európai parlamenti képviselői összefogtak Magyarország ellenfeleivel Magyarország ellen. Vannak viták, de vannak nemzeti érdekek - szögezte le. Szerinte vannak olyan, a magyar közéletben résztvevő magyarok, akik az ország ellenfeleivel összefognak a magyar emberek ellen. "Lehangoló, csalódottságra ad okot" - véleményezte. Hozzátette, "aki egyszer hátat fordít a magyar embereknek, ne lepődjön meg, ha legközelebb a magyar emberek is hátat fordítanak neki."

Rogán szerint az üzleti érdekek miatt emeltek szót az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor nem kívánt élni a viszontválasszal, mire az országgyűlés alelnöke megjegyezte, "majd a frakcióülésen", a válasz a teremben nagy felháborodás volt.

Orbán: minden ügyet meg lehet velem beszélni
október. 7. hétfő 15:40

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a korrupcióról beszélt, felidézve Orbán Viktor egy 2006-os megjegyzését, illetve a zuglói hangfelvételt, és néhány földbérleti ügyet. Arra kíváncsi, milyen ügyet lehet a miniszterelnökkel megbeszélni.

Akár magánüzletről, akár közpénzről van szó, minden visszaosztás törvénytelen. Aki ilyenről tud, tegye meg a feljelentést - reagált Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ha a képviselő műhelytitkokra kíváncsi, az előző kormánypártokat kérdezze. Minden ügyet meg lehet velem beszélni, ami rám tartozik - zárta válaszát. A visszaosztó vállalkozó nálunk nem melós - szögezte le a zuglói eset említésére, a képviselő megjegyzésére.

Volner: nem takarítónő vagyok
október. 7. hétfő 15:34

Volner János, a Jobbik képviselője az E.ON-nal kapcsolatban kérdezi Orbán Viktort. Az E.ON-visszavásárlás értékén meglepődtek, bár a kezdeményezésnek örültek. Álláspontjuk szerint 200 millió forinttal többért történik a visszavásárlás, mint az reális lenne. Erre vonatkozó kérdéseire eddig nem kapott választ. Kéri, vizsgálják felül nemcsak ezt a kérdést, hanem azt is, hogy a szocialisták miért privatizálták. Ezen kívül arra is kíváncsi, az E.ON visszavásárlásának értéke nem korrupciós felár, vagy a rezsicsökkentés díja volt-e?

Folyamatban lévő üzleti tárgyalásról eddig sem és ezután sem adunk ki információt. A tárgyalások elején egy könyvvizsgáló céggel készítettek elemzéseket. 280 milliárdért vásároltuk meg - az árat úgy tudja egy kormány meghatározni, hogy külső értékbecslők segítségét kéri - tájékoztatott Orbán Viktor.

Volner szerint a kormány felmutathatná az értékbecsléseket. Nem takarítónő vagyok, hanem képviselő, aki ellenőrzési jogát gyakorolja - emlékeztetett. Ezt a kifejezést, takarítónő "nem tudom pontosan értékelni" - mondta Orbán Viktor, bár érzett egy kis lebecsülést is a megjegyzésben.

"Minden munkahelyet meg fogunk menteni"
október. 7. hétfő 15:26

Azonnali kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz Gőgös Zoltán, az MSZP képviselője a pápai húsgyár ügyében. "Még mindig homályos a kép",  kérdést tisztázni kell - szögezte le. A Vidékfejlesztési Miniszter ugyanis arról tájékoztatta, nem az egész élelmiszeripar tartozik hozzájuk. Ráadásul több mint ezer családot érint, ezért is kérdezte a kéviselő: "mi fog ott történni konkrétan?"

Orbán Viktor miniszterelnök kéri, találják meg a pontokat, ahol egyetértés lehet köztük. Szerinte a politikai felhangoktól mentesen kell kezelni az ügyet. A beszállítók ügyében a rendelet megjelent, a dolgok jó irányba haladnak - mondta. Az ott dolgozók ügyét tekintve Orbán Viktor kifejtette: "minden munkahelyet meg fogunk menteni", az elindított eljárásokat végigviszik, és nem kívánnak nagy állami húsipari holdingot létrehozni.

Gőgös Zoltán szerint pozitív, hogy a munkahelyeket megmentik. Ennek módját tekintve viszont szerinte nem kell elvetni az ideiglenes megoldást, de szerinte cash flow lenne szükséges.