Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-30 21:35:00

Négy népszavazási kezdeményezést utasított el az NVB

Négy népszavazási kezdeményezést utasított el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfő esti - nem sokkal megalakulása után - tartott budapesti ülésén.

A Patyi András elnökletével működő testület első - nyilvános - ülésén egy magánszemély négy beadványát tárgyalta, ám valamennyi esetében egyhangúlag megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését.
   
Az első két kezdeményezést azért utasították el, mert a kérdéseket nem találták egyértelműnek, mindkettő a deviza alapú hitelek visszafizetésének könnyítését célozta.
   
A másik két kérdés hitelesítését azért tagadták meg, mert az NVB szerint azok az alaptörvényben tiltott tárgykört, nemzetközi szerződésbeli kötelezettséget érintettek.
   
Az NVB az ülésen határozott arról is, hogy elrendeli az Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezéshez leadott mintegy 20 ezer aláírásának ellenőrzését.
   
Az Európai Bizottság szeptember 17-én azt közölte, összegyűlt a szükséges egymillió aláírás az Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezéshez, amely arra irányul, hogy az Európai Unió ne finanszírozzon többé emberi embriók feltételezhető elpusztításával járó tevékenységet, így egészségügyi kutatást.

MTI

További belföldi híreink