Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-24 09:45:00

„Mesteri láncszavazás” Megszólalt a Baján intézkedő „elnök úr”

Állítólag egy romákat fenyegető BMW-s férfi miatt érkezett a bajai választásra Ajtai Tibor, aki az Együtt-PM által készített felvételen instruálja egyik segítőjét – a feltételezések szerint a szavazók törvénytelen utaztatása kapcsán. Ajtai nyilatkozott az atv.hu-nak, de nem járult hozzá, hogy ezt idézzük. Korábban az atv.hu írta meg: a fideszes roma politikus maga ismerte be, hogy Kiskunfélegyházán „mesteri módon” bonyolították le a láncszavazást.

Zsigó Róbert bajai fideszes polgármester után Ajtai Tibor, Lungo Drom-os politikus, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja gratulált másodikként Kovács Csabának, az időközi bajai választás győztesének – írja az Index egy Hír Tv-s felvételre utalva.

Vasárnap a Fidesz jelöltje 467 szavazattal nyerte meg a képviselőválasztást. Az ellenzék közös jelöltje, Teket Melinda 406 szavazatot kapott. Az Együtt-PM megóvta az eredményt, mert szerintük törvénytelen módon szállították a szavazókat a fideszes szervezők. Különösen a romák által sűrűn lakott választókörzetben kapott feltűnően több szavazatot a győztes Kovács Csaba. Az Együtt-PM bizonyítékként egy olyan videót mutatott be Ajtairól, amin a nagy eltérést mutató szavazókör előtt az "elnök úr" egy gépkocsis férfit igazít el, hogy nem baj, ha többször jön, jöhet akár ötvenszer is. Az eligazított férfi egy másik felvételen viszont maga mondja el, hogy autójával idős embereket szállít a szavazókörbe, de szerinte ez nem törvénytelen.

Megkerestük Ajtait, aki először – miután meghallotta, hogy az atv.hu-től keressük – kinyomta a telefont, arra hivatkozva, hogy rejtett számról hívjuk, így nem tudhatja, kivel beszél. Újbóli – ezúttal nem rejtett számról történt – visszahívásunk után elmondta, hogy miért volt jelen Baján, és mi látható pontosan a nyilvánosságra került videón. Viszont nem járult hozzá, hogy ezt idézzük.

Az atv.hu úgy tudja, a történtekről egy olyan magyarázat született, amely szerint a körzetben lakó romákat egy BMW-s férfi megfélemlítette, hogy ne menjenek szavazni – ezért érkezett a helyszínre a Bács-kiskun Megyei Cigány Önkormányzat elnökeként Ajtai. A videón látható párbeszéd magyarázata fideszes szempontból pedig a következő: az „elnök úr” azért biztosította az illető férfit arról, hogy nem gond, ha ötvenszer is eljön errefelé, mert „Bajnai emberei” azt mondták neki, hogy ez törvénytelen.

Korábban az atv.hu írta meg, hogy Ajtai Tibor egy hangfelvétel tanúsága szerint arról beszélt, hogy a 2010-es önkormányzati választások során a Fidesz, illetve Kapus Krisztián polgármester győzelme érdekében tizenegy autóval szállították láncszavazni a kiskunfélegyházi romákat. Mint mondta, a láncszavazást „mesteri módon” végrehajtották. Később azzal magyarázza mondatait, hogy azokat „próbából” mondta, egy olyan fidelitasos fiatal biztatására, aki szerint a párt ezzel a megrendezett felvétellel akarta megpuccsolni Kapus Krisztián polgármestert. Később ezt a nyilatkozatát visszavonta.

atv.hu, S. I.

További belföldi híreink