Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-23 12:17:00

Tóth: A tömeges szavazószállítás biztosan törvénysértő

Tóth Zoltán, az Országos Választási Bizottság volt elnöke nem tartja kizártnak, hogy Baján – akárcsak egy szavazókörben – megismétlik a vasárnapi választást.

Tóth: A tömeges szavazószállítás biztosan törvénysértő
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Teket Melinda, az ellenzék közös jelöltje Baján

Mint arról beszámoltunk, a vasárnapi bajai időközi önkormányzati választáson az öt szavazókörből az MSZP, a DK és az Együtt közös jelöltje, Teket Melinda háromban, míg a fideszes Kovács Csaba kettőben győzött.

Kovács azonban a 32. szavazókörben akkora – 68 szavazatkülönbséges – vereséget mért Teketre, hogy összesítésben 467:406-ra nyert. Az ellenzéki szövetség a városi választási bizottsághoz fordult. Ennek apropóján szólaltattuk meg Tóth Zoltán választási szakértőt, az Országos Választási Bizottság egykori elnökét.

„Először a helyi választási bizottsághoz kell fordulni, még ma és elő kell terjeszteni a csalás bizonyítékait” – reagált megkeresésünkre a szakember. Úgy folytatta: ha az előterjesztők csak egy szavazókör eredményét kifogásolják az úgynevezett bizonyítási indítványban, akkor nem az összes szavazókör eredményét semmisítik meg, csak azét az egyét és csak ott ismétlik meg a választást.

Ha a kérelmezők elégedetlenek a helyi választási bizottság határozatával, akkor a területi választási bizottsághoz, ha az ottani határozat sem tetszik nekik, akkor a megyei bírósághoz fordulhatnak – közölte az atv.hu-val Tóth.

Önkormányzati választás esetén a megyei bíróság a legfelsőbb fórum – tette hozzá. Az elmúlt huszonhárom év tapasztalata az, „hogy a bíróságok sok esetben helyt adtak a fellebbezéseknek, más esetekben meg elutasították a kifogásokat” – mondta Tóth.

A konkrét esetre reagálva Tóth közölte: a szavazókat tömegesen szállítani „biztos, hogy törvénysértő és az is biztos, hogy teljes egészében erkölcstelen”.

„Egyelőre nem mennék bele jóslásokba, lássuk a medvét és utána lehet véleményt mondani a bizonyítékok és azok mérlegelt bírósági indoklása szerinti változatai alapján” – reagált Tóth azon kérdésünkre, hogy politikai megérzése szerint ebben az esetben lehet-e új választás vagy ez kizárt.

atv.hu, Szegő Péter

Ajánlom

További belföldi híreink