Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-18 15:27:00

Szöllősi: 10 százalékos Áfa mellett nem érné meg csalni

Elsősorban a feketegazdaság kiszorítása miatt lenne szükség az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére - vélekedett az ATV Start-ban Szöllősi Réka, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének titkára. Szöllősi szerint az áfacsökkentést minden olyan ágazatra ki kellene terjeszteni, amely az Unió más országaiban is kedvezményezett áfakörbe tartozik.

Szöllősi szerint egy 10 százalék körüli élelmiszeráfa mellett már nem érné meg csalni, de mint mondta, bármekkora csökkenés jót tenne az élelmiszeriparnak. Ha ugyanakkor az áfakulcs továbbra is 27 százalékon marad, akkor még tovább csökkenhet a Magyarországon előállított termékek aránya a boltokban - mutatott rá az ÉFOSZ titkára megjegyezve egyúttal, hogy a csökkenő tendencia Magyarország uniós csatlakozása óta megfigyelhető.

Szöllősi szerint ugyanakkor az élelmiszeripar problémáját egészében kellene kezelni, mert bár az egyes intézkedések - például az áfacsökkentés - önmagukban is fontos előrelépést jelenthetnek, az ágazat helyzetének javulásához egy átfogó szemléletű megoldásra lenne szükség. Az áfacsökkentés egyébként értelemszerűen a fogyasztói árakra is kedvező hatással lenne, hiszen a versenyképesség drasztikus romlásáért felelős feketegazdaság visszaszorulásával az ipar fellélegezne, vagyis több terméket lenne képes előállítani - magyarázta Szöllősi, aki azt is elmondta, az élelmiszeripart a bankadó mellett a kiskereskedelmi és az energetikai szektorra kivetett különadók is rendkívül kedvezőtlenül érintik, emellett az elmúlt tíz évben a beruházásokra szánt uniós forrásokból is keveset kaphatott az ágazat.

atv.hu / J. I.

Ajánlom

További belföldi híreink