Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-18 12:23:00

Orbán: „a mezőgazdaság jobban teljesít”

Egyebek mellett az elmúlt húsz év küzdelméről, a jó minőségű magyar termékekről, a küszködés korszakának végéről, a sikeres keleti nyitásról beszélt Orbán Viktor a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, az OMÉK megnyitóján. A miniszterelnök hozzátette, a magyar mezőgazdaság jobban teljesít, és a rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok több jó minőségű magyar terméket vásárolhatnak.

A kiállítás „a magyar föld ünnepe”, a magyar föld pedig az európai unió legjobb adottságú földje – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az OMÉK megnyitóján. Hangsúlyozta, hogy a föld „nemcsak kenyeret, hanem közösséget, kultúrát, történelmet jelent”, és arról is árulkodik, kik vagyunk.

Az elmúlt húsz év szerinte küzdelem volt, hogy legyen egyáltalán mezőgazdaság, ez alatt az idő alatt „ismét világossá kellett tenni”, hogy nem mondhatunk le arról, amihez értünk, azaz a mezőgazdaságról. Hangsúlyozta, ez a küzdelem azért volt, hogy ne a spekulánsok, hanem a gazdák érdeke érvényesülhessen, ne juthasson külföldiek kezébe a magyar föld, ne húzhassák ki zsebszerződésekkel „lábunk alól a földet”, illetve a jó minőségű termékekért.

Vége a „küszködés korszakának”?

Összességében tehát – emelte ki – „gyökeres változások” történtek, lezártuk „a küszködés korszakát”, hiszen az új földtörvény Orbán Viktor szerint az európai uniós jogok megsértése nélkül képes megvédeni a magyar földet, és biztosítja, hogy az a magyar gazdák kezében maradjon. Sikerült elérni azt is – tette hozzá -, hogy a zsebszerződéses rendszert felszámoljuk, nőtt a föld és a gazdák jövedelmezősége. Most következik „a kibontakozás, fejlődés”, melyet a 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégia biztosít.

A földek 75 százaléka őstermelők kezébe, egyéni mezőgazdasági vállalkozókhoz, családi gazdaságokhoz jutott – mondta a miniszterelnök. Ezen kívül hozzátette, hogy „jövőképet adunk a sokak által leírt tanyáknak” is, és „a rosszul felhasznált EU-s forrásoknál is rendet tettünk”, így 3000 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg. Az ágazatban jelenleg több mint 200 ezer fő dolgozik, három év alatt 30 ezer új munkahely jött létre a mezőgazdaságban, és a nemzeti össztermékhez is egyre nagyobb arányban – 2011-ben például 4,5 százalékkal – járul hozzá az ágazat – sorolta.

Sikeres keleti nyitás

További sikerként említette, hogy „minden idők legjobb export” értéke is megvalósult: az export termékek összege csaknem 8 milliárd euró volt.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy új piacokat találtak – Indonézia, India, Pakisztán -, a keleti nyitás pedig szerinte sikeres, és az Oroszországgal való együttműködés is „biztatóan alakul.” Oroszország egyébként a kiállítás különvendége, a miniszterelnök így külön köszöntötte képviselőit is: „öröm, hogy orosz barátaink is itt vannak velünk.” Hozzátette, hogy Oroszországot többször is leírták ugyan, mégis tekintélyes ma is.

Rezsicsökkentésből magyar termék

A keleti nyitás mellett azonban cél a belső piac stabilizálása is, melyet a sok termelői piac biztosít. „Mindenkit arra biztatok, hogy vásároljon magyar élelmiszeripari terméket” – mondta a kormányfő. Mindehhez szükség volt a vásárlőerő növelésére is – világított rá -, melyek egyik eleme a rezsicsökkentés: több pénz marad a családoknál, amit jó minőségű élelmiszerre költhetnek – tette hozzá Orbán Viktor.

Bár megjegyezte a miniszterelnök, hogy „ismerjük a fajtánkat”, egy magyar gazda szerinte sose mondaná, hogy „jól megy” a dolga, de úgy véli, kijelenthető, hogy „a magyar mezőgazdaság jobban teljesít, és ígéretes jövő előtt áll.”

„Együttműködésünk szélesedik, mélyül”

Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter is megerősítette, hogy a magyar termékek kiszállítása 7 százalékkal nőtt Oroszország irányába. Ez szerinte annak köszönhető, hogy az orosz fogyasztók ismerik és szeretik a magyar termékeket, amelyek környezetvédelmi szempontból tiszták, és finomak.

Beszámolt ugyanakkor arról is, hogy hamarosan egy memorandumot írnak majd alá a felsőoktatási együttműködésről, így a jövőben Oroszországból több diák érkezik hazánkba: „együttműködésünk szélesedik, mélyül, szorosabbra fűzzük munkánkat” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy Magyarországot várják az október 9-ei, moszkvai Arany ősz programra.

„Visszanyerte megbecsülését”

Ünnepi köszöntőjében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is hangsúlyozta, hogy a kiállítás lényegében „a vidék bemutatkozása a főváros előtt, a városi polgárok előtt”, és bemutatja a teljes agráriparban elért magyarországi teljesítményt. Kiemelte, hogy az OMÉK „igazán ünnep a magyar gazdatársadalom számára”, pedig nemrég tüntetésekkel kellett kivívni a gazdák jogait - emlékeztetett. A kiállítás szerinte „a vidék megbecsülését jelenti”, és úgy véli, mára „visszanyerte megbecsülését a magyar gazdatársadalom.”

atv.hu / ST

Ajánlom

További belföldi híreink