Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-17 06:50:00

Elvitték a tüntető devizások vezetőjét

A rendőrség elfogott egy bankkirakat betörésével fenyegetőző 44 éves férfit, akit terrorcselekménnyel való fenyegetés bűntettének elkövetésével gyanúsítanak.

Elvitték a tüntető devizások vezetőjét
Póka László megafonnal

A police.hu honlapon található közlemény szerint a férfi videó üzenetben és egy, a miniszterelnöknek írt levélben egy bankkirakat bezúzásával fenyegetőzött, ha nem teljesítik követelését.

A rendőrség által közzétett információk szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2013. szeptember 16-án fogta el a 44 éves tököli P. Lászlót, aki "a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettével megalapozottan gyanúsítható".


A közlemény kiemeli, hogy "a rendőrség a jogszabályi keretek között mindez idáig kellő megértéssel fordult az álláspontjuk szerint hibás banki termék áldozatainak megnyilvánulásai irányába, ugyanakkor a hatályos jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. A rendőrség - hatáskörébe tartozóan - a jogszabályoknak érvényt szerez, azokat betartatja"

P. Lászlóval szemben a további eljárást - fogva tartása mellett - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja le.

rendőrök az oktogonnálRendőrök az Oktogonnál

Az atv.hu úgy tudja, hogy az elfogott férfi Póka László, aki a vezetője volt azoknak a tüntetőknek, akik Orbán Viktor házánál sátraztak le. Ahogy beszámoltunk róla, a demonstrálók bejelentették, hogy amennyiben kedd hajnalig nem kapnak ígéretet a kilakoltatások leállítására, az eddigi békés demonstrációt erőszakos akció váltja fel, bezúzzák az Oktogonon található egyik pénzintézet kirakatát. Ezt követően Póka Lászlónál tegnap este házkutatást tartottak.

A kedd reggelre tervezett tüntetésüket a hitelkárosultak mindenesetre megtartották, de békés jelleggel. Az Oktogonról reggel 6 órakor az atv.hu tudósítója azt jelentette, hogy szinte minden bank előtt rendőrök várakoznak. 6.50-kor a hitelkárosultak sajtótájékoztatót tartottak, melyen Balogh István, a Koppány-csoport egyik vezetője elmondta, hogy 72 órára - amíg Póka őrizetbe vétele tart - felfüggesztik a tervezett tüntetéseket, azonban az Orbán Viktor házánál felállított sátraiknál továbbra is demonstrálni fognak. A kilakoltatások azonnali leállítását akarják elérni, ameddig nem rendeződik a bankok és a devizások közötti vita.

Ahogy beszámoltunk róla, a múlt héten a miniszterelnök háza előtt tüntetők rejtett kamerás felvételt készítettek Orbán Viktor feleségéről, aki két nővel beszélgetett az utcán. „Én vagyok az akadálya, én nem engedem neki” - mondta a kormányfő felesége, ám az nem derült ki, pontosan miről van szó, de úgy tűnt, a demonstrálók személyesen akartak beszélni a miniszterelnökkel.  


„Ez egy borzasztó nehéz dolog. A fél bankvilág a Viktornak a torkát akarja elvágni, mert a devizahiteleseken megpróbál lépésről lépésre segíteni. De ez egy ilyen munka, az övé" – mondta Lévai Anikó egy kétgyermekes anyának, aki – elmondása szerint – nem tud dolgozni, mert még közmunkára sincs lehetősége.

Búcsúzóul azt mondta az aktivistáknak, „a másik dologért engem szidjanak, mert én nem engedem a Viktornak, azért én vagyok a hunyó, nyugodtan mondják meg a többieknek.”

Az ATV stábja korábban többször is járt a Cinege utcában, az alábbi felvételek szeptember 6-án készültek, amikor véget ért a kilakoltatások ellen tüntetők 72 órás éhségsztrájkja, melyet Póka László vezetésével folytattak.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink