Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-15 09:21:00

Rezsicsökkentés: a Fidesz harcol és országos turnéra indul

Országjáró rendezvénysorozaton köszönik meg a Fidesz politikusai a rezsicsökkentés támogatását, illetve beszámolnak az eddigi lépésekről, valamint a javasolt, további intézkedésekről, köztük a fatüzelést, széntüzelést használó családok terheinek tervezett csökkentéséről.

A Fidesz vasárnapi közleményében ismerteti: Magyarország nem hagyja magát! Védjük meg a rezsicsökkentést! címmel vasárnap indul az az országjáró rendezvénysorozat, amelyen a kormánypárt politikusai személyesen találkoznak a rezsicsökkentést támogató állampolgárokkal.

Az ország minden tájára szervezett fórumokon az eddigi és a további rezsicsökkentésről is tájékoztatást kapnak a résztvevők. Hangsúlyozzák: két és fél millióan támogatták a rezsicsökkentés védelmében indított aláírásgyűjtést, a Fidesz politikusai a most induló rendezvénysorozaton személyesen köszönik meg az embereknek a támogatást, a „kiállást önmagukért, a családjukért, a rezsicsökkentésért”. A rezsicsökkentés azért lehetséges, mert Magyarország talpra állt pénzügyileg és önbecsülésében is egyaránt – fogalmaznak.

Ismertetik: a Fidesz választási programjában vállalta, hogy mindent megtesz a családok terheinek csökkentéséért. A kormány egyik első döntése volt 2010-ben, hogy befagyasztotta a rezsiárakat. Ennek köszönhetően már 2010 és 2012 között is több mint négyszázmilliárd forintot tudtak megtakarítani a magyar családok. 2013. január 1-jétől azonban nemcsak befagyasztotta, hanem csökkentette is a kormány a rezsiárakat. Eddig kilenc szolgáltatás díja csökkent. Januártól tíz százalékkal alacsonyabb a földgáz, az áram és a távhő ára, júliustól a vízdíj, a csatornadíj, a szemétszállítás, a PB-gáz, a szippantott szennyvíz és a kéményseprés díja is.

Az eddigi intézkedések egy családnak évente átlagosan százezer forintos megtakarítást jelentenek - hangsúlyozza a Fidesz. Néhány héten belül azonban még több pénz marad a családoknál, hiszen a rezsicsökkentés folytatódik. Novembertől további 11,1 százalékkal csökken az áram, a gáz és a távfűtés ára. A tavalyi árakhoz képest így összesen húsz százalékkal lesz alacsonyabb ezeknek a szolgáltatásoknak a díja – emlékeztetne

„A harcnak azonban nincs vége, a közös kiállásra az előttünk álló időszakban is nagy szükség lesz” – fogalmaz a nagyobbik kormányzópárt. Hozzáteszik: „El kell érnünk, hogy a monopol helyzetben (sic!) lévő közműszolgáltatók nonprofit alapon működjenek és nyereségüket ne zsebre tegyék, hanem fordítsák a szolgáltatások színvonalának növelésére. Emellett a fatüzelést, a széntüzelést használó családok terheinek csökkentését is tervezzük.”

„A kiállásra nagy szükség lesz azért is, hogy megvédjük a rezsicsökkentést azoktól, akiknek ez messze nem érdeke. A baloldalon ugyanis ma újra együtt vannak azok, akik a rezsiárakat tizenötször emelték, akik a közműszolgáltatások jó részét külföldiek kezére adták, akik hagyták, hogy a magyar emberek Európa egyik legmagasabb energiaárát fizessék és ezzel veszélybe sodorták a családok megélhetését. Magyarország azonban nem hagyja magát!” – áll a közleményben.

A közlemény nem részletezi a turné állomásait. Az atv.hu úgy tudja: szerda este hatkor a párt a ceglédi városházán találkozik a támogatókkal.

atv.hu, MTI

Ajánlom

További belföldi híreink