Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-11 13:45:00

Szél Bernadett: az államtitkár sms-ben kért bocsánatot

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerdán sms-ben kért bocsánatot előző napi kijelentéseiért az LMP-s Szél Bernadett-től – ezt az ellenzéki képviselő mondta el egy szerdai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre. Szél Bernadett a bocsánatkérést elfogadta, de az LMP továbbra is a házbizottság elé akarják vinni az ügyet.

Illés Zoltán a parlament keddi ülésnapján Szél Bernadettnek - egy a verespataki bányanyitással összefüggő kérdésére - azt válaszolta: "attól hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos, attól hogy ön állít valamit, még nem következik az, hogy ön ért hozzá, hogy úgy vannak a dolgok". Butaságnak, "baromságnak" minősítette az ellenzéki képviselő szavait és azt tanácsolta az ellenzéki politikusnak, hogy a "miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára". Kocsis Máté a Fidesz-frakció nevében elnézést kért a képviselőtől.

Szél Bernadett szerdán az újságíróknak azt mondta, egy "teljesen racionális" ellenzéki kérdésre Illés Zoltán államtitkár egy "meglehetősen durva ámokfutással reagált".

Hozzátette, a bocsánatkérést elfogadja, de ezzel az ügy nincsen lezárva: továbbra is a házbizottság elé akarják vinni a történteket, hogy garanciát kérjenek arra, hogy "ilyen súlyos ámokfutás" többé ne fordulhasson elő a kormánypárt részéről a parlamentben. Arról még nem gondolkodtak, hogy pontosan milyen garanciákat szeretnének, mert fontos látniuk, hogy milyen a kormányoldal hozzáállása, hogyan kezelik ezt a kérdést - közölte.

Kijelentette, nem tartja normálisnak, hogy a kormánypárti politikusokat nem büntetik meg, amikor elszalad velük a ló. Kettős mércét emlegetett és emlékeztetett arra, hogy tőle megvonták havi tiszteletdíjának egyharmadát, amikor egy Földrablás helyett földosztás feliratú táblát tartott fel a földtörvény zárószavazásakor.

Ahogy beszámoltunk róla, nem mindennapi vita alakult ki kedden a Parlamentben Szél Bernadett napirend előtti felszólalása nyomán. Az LMP-s képviselő arra volt kíváncsi, hogy miért nem lép fel a kormány a verespataki és nagybányai ciános technológiájú aranybányák megnyitása ellen.

„Orbán Viktor és kormánya semmilyen formában nem lépett fel az említett beruházásokkal szemben, és erre önöknek aligha lehet magyarázata” – mondta Szél Bernadett, LMP-s országgyűlési képviselő.

Magyarázatot nem nagyon kapott Illés Zoltántól Szél Bernadett, kemény beszólásokat viszont annál inkább. „Nagyon kedvesen, mosolyogva kell visszautasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön itt elmondott az elmúlt öt percben, és kezdem egyenként a dolgokat, attól, hogy ön szép, még nem biztos, hogy okos is” – válaszolta Illés Zoltán. Az államtitkár szerint az LMP-s képviselő hazudik, hiszen a kormányfő többször fellépett az ügyben.

„Lépések tömkelegét tette meg Orbán Viktor a nagybányai bánya ügyében, nem nyalás a részemről, ott voltam, láttam, megtapasztaltam le a kalappal azon intézkedések sorozata előtt, amiket ennek kapcsán megtett” – fogalmazott. Az államtitkár a végletekig kiállt Orbán Viktor mellett.

„A miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára, és még egy megjegyzés, nem a ruha teszi az embert, attól, hogy ön pólóban beszél még nem lesz környezetvédő. Gyalázat! Ön nem környezetvédő” – fogalmazott az államtitkár.

Lezsák Sándor házelnök az államtitkár felszólalásában egyedül a „baromság” jelzőt találta kifogásolhatónak, ezért arra kérte Illés Zoltánt, hogy azt vonja vissza. Schiffer András viszont úgy véli, megengedhetetlen stílusban tett a nőket lebecsülő megjegyzéseket Illés Zoltán.

„Attól, hogy valakik az első sorokban ül, elgurult a gyógyszere és vörös fejjel ordít, nem biztos, hogy igaza van, ellenben alkalmas ez a felszólalás, amire Illés államtitkár ragadtatta magát, hogy a ház méltóságát sértse” – reagált a rendhagyó államtitkári válaszra Schiffer András, az LMP frakcióvezetője.

Az államtitkár szavai mellett még Kocsis Máté sem ment el szó nélkül. „A kormánypárti képviselőfrakció nevében szeretnék elnézést kérni Szél Bernadett képviselőasszonytól, azért a stílusért, ami itt őt érte” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink