Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-10 10:07:00

Gyurcsány Ferencet és három párttársát nem akarta listán látni az MSZP

Nem sikerült megállapodnia a Magyar Szocialista Pártnak, valamint a Demokratikus Koalíciónak a közös választási indulásban- tudta meg az atv.hu a tárgyalás egyik résztvevőjétől.

Úgy tudjuk, több kérdés volt, amiben a felek nem tudtak dűlőre jutni, míg Gyurcsány Ferenc és három párttársának (Varju László, Molnár Csaba és Vadai Ágnes) a választási felállásban való szerepéről egy tapodtat sem közeledtek az álláspontok. Információink szerint a DK ragaszkodott ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc legyen a közös DK-MSZP lista második helyén, ez azonban az MSZP számára elfogadhatatlan volt. Az MSZP érvei szerint Gyurcsány esetleges második helye az ellenzék számára kedvezőtlenül tematizálná a kampányt és a kormányoldal részéről komoly "gyurcsányozásra" lehetne számítani. A DK ugyanakkor azzal érvelt, hogy a szokásjog alapján egy választási szövetség esetén a kisebbik partner elnöke joggal tarthat igényt a közös lista második helyére.

A részleteket ismerő másik - DK-s - forrásunk viszont azt mondta, hogy szó sem volt arról, hogy Gyurcsány a közös lista második helyét kérte volna magának, hanem azt kérték, hogy a közös listán helyet kapó DK-sok között legyen az első a volt miniszterelnök. Forrásunk szerint az MSZP Gyurcsányon kívül három másik DK-s személyét sem fogadta el, ezért valójában nem "Gyurcsány-probléma", hanem "DK-probéma" van a szocialisták részéről. Forrásunk azt mondta: a szocialisták a közös lista első 50 helyéből kettőt akartak felkínálni a DK javára, de úgy, hogy erre a két helyre is vétójoggal élhettek volna.

Egy szocialista forrásunk viszont azt mondta, hogy több helyi MSZP-szervezetben tüske maradt a jelenleg a DK-ban politizáló személyek távozása kapcsán, ám ez nem jelenti azt, hogy áthidalhatatlan problémát okozna Varju László, Molnár Csaba, illetve Vadai Ágnes indítása a közös választási listán.

Azt sem fogadta el a DK, hogy az MSZP kérésére nem vehettek volna be a kampányba olyan témát, amit nem tartalmaz az a 24 pontos megállapodás, melyet az Együtt2014 és az MSZP kötött korábban.

Annak ellenére, hogy nem sikerült megegyezni, forrásaink szerint a tárgyalás korrekt hangulatban zajlott le, nem volt indulat és a feleket nem érte meglepetésként, hogy nem sikerült megállapodni. Az MSZP-ben arra számítanak, hogy a DK ezután egyéni jelölteket állít a választókörzetekben.

Gyurcsány: két DK-st engedtek volna a 200 fős parlamentbe

A tárgyalásokat követően Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón be is jelentette, hogy eredménytelenül zárultak le az MSZP és a Demokratikus Koalíció tárgyalásai, a DK önállóan készül a választásokra. A volt miniszterelnök azt mondta: nyitottak arra, hogy a választásokig hátralévő nyolc hónapban ez a helyzet megváltozhat, és akár az utolsó pillanatban is tető alá hozható valamilyen - az egyéni körzeteket érintő - megállapodás.

Gyurcsány Ferenc elmondta: az MSZP az általuk javasolt kilenc helyett négy, biztosan nem nyerhető választókerületet adott volna át a DK-nak, és minden 25. listás helyet. Ez egy "mérsékelt" választási eredmény esetén kéttagú DK-frakció létrejöttét jelenthette volna a kétszáz fős a parlamentben - mondta.

"Nagyon nehéz teher lenne"

A DK-elnök elmondása szerint a szocialisták kikötötték volna, hogy ő sem egyéniben, sem listán nem indulhat a választáson. Kifogásokat fogalmaztak meg a DK többi vezetője, így Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Varju László ellen is - fűzte hozzá. Azt is feltételül szabta volna az MSZP, hogy a DK nem képviselheti önállóan a politikáját azokban a kérdésekben, ahol az eltér a szocialistákétól és az Együtt-PM szövetségétől. "Azokon a pontokon, ahol mi mást gondolunk Magyarországról, azokon a pontokon fogjuk be a szánkat. Ez egy nagyon nehéz teher lenne" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, az arányos képviselet elvét javasolták, amikor 66:9 arányban osztották volna fel a választókerületeket az MSZP és a DK között, a szocialisták azonban elutasították ezt. Bírálta azt is, hogy a szocialisták egyoldalú vétójogot szerettek volna a DK jelöltjeivel kapcsolatban. "Nem könnyen elfogadható (...), hogy úgy alkossunk közös listát, hogy nem képviselhetjük a politikánkat, vezetőink nem lehetnek rajta a listán, hogy a másik fél egyoldalú vétót kap. Ez olyan megalázó, alávetett helyzetet eredményezne, ami nem elfogadható" - jelentette ki.

Gyurcsány biztos az 5 százalékban

Kérdésre Gyurcsány Ferenc elmondta, biztos abban, hogy ha a DK önállóan indul a választáson, átjut az 5 százalékos küszöbön, és nemcsak közjogi, hanem politikai értelemben is működőképes, 6-8 tagú frakciója lesz.

A DK-nak a 106 választókerületből 80-ban van meg a jelöltje, de arra számítanak, hogy az összes körzetben el tudnak indulni - közölte Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, tudja, hogy a külön indulás érdemben rontja az ellenzék választási esélyeit, de ez közös felelősség, ők pedig a megegyezésre törekedtek.

Jelezte azonban, fenn kell tartani a lehetőségét annak, hogy a demokratikus ellenzéki pártok jelöltjei akár az utolsó pillanatban is visszalépjenek az esélyesebb javára.

Az MSZP reakciója

Az egyeztetés után az MSZP közleményben ismertette a szocialisták álláspontját. E szerint az MSZP a mohácsi, a marcali és a keszthelyi körzetet adta volna át a DK-nak, valamint a Gyurcsány-párt állíthatott volna jelöltet Budapest XII. kerületében (ezt a körzetet korábban az Együtt-PM kapta meg, de kész volt lemondani róla). Az MSZP a lista első tíz helyének egyikén indított volna DK-s politikust, valamint még egyet a 11. és a 30. hely között.

Ugyanakkor a szocialisták mind a listás, mind az egyéni jelöltek személyéről előzetes egyeztetést tartottak volna szükségesnek, "figyelemmel az Orbán-rendszer leváltásához szükséges szavazatmaximalizálásra, valamint arra a tényre, hogy a Demokratikus Koalíció politikusai 2011-ben távozásukkal az MSZP több helyi és megyei szervezetében máig ható konfliktust okoztak" - olvasható a közleményben.

Mesterházy Attila a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetséggel kötött - közös egyénijelölt-állításról, de különlistás indulásról szóló - megállapodás után jelentette be, hogy tárgyalásokat kezd Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciójával, Schmuck Andor szociáldemokrata és Fodor Gábor liberális pártjával. Előbbi kettővel meghiúsult a választási együttműködés, Fodor Gáborral pedig kedd délelőtt tárgyal a szocialista párt vezetése.   

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink