Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-09-04 15:14:00

A DK ajánlatának több pontját is elfogadhatatlannak tartja az MSZP

Az MSZP elnöksége több pontját elfogadhatatlannak tartja annak a javaslatnak, amelyet a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció fogalmazott meg a két párt közötti együttműködésről.

A DK ajánlatának több pontját is elfogadhatatlannak tartja az MSZP
Tárgyalni érkezik a DK-delegáció az MSZP székházába

A szocialista párt elnöksége szerdai ülése után azt közölte az MTI-vel: a kilencpontos DK-javaslat három eleme az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás újranyitását célozza, ezt pedig a szocialista párt - mivel jónak tartja az egyezséget - nem szeretné. Az MSZP közös kormányzásra irányuló politikai szövetséget kötött az Együtt-PM-mel, a DK viszont csak választási szövetséget ajánl - olvasható a közleményben.
    
Az MSZP elnöksége emellett továbbra is választ vár a DK-tól arra, hogy elfogadja-e a szocialisták és az Együtt-PM szövetség közötti közpolitikai megállapodást. Ez a többi között lezárt ügynek tekinti a határon túli magyarok állampolgárságát és szavazati jogát, és azt tartalmazza, hogy 2014 szeptemberétől minden, a bejutáshoz szükséges pontszámot teljesítő hallgató ingyenesen kezdheti meg felsőfokú tanulmányait. Az MSZP-ben - az MTI információja szerint - azzal érvelnek, hogy egyebek mellett ez a két pont ellentétes a DK politikájával.
    
Gyurcsány Ferenc pártja hétfőn közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt az MSZP-nek. Jelezték ugyanakkor, hogy - bár alkalmazkodnak az MSZP és az Együtt-PM közötti különlistás megállapodáshoz - a DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel. Egyúttal közölték, választási és nem politikai koalíciót akarnak kötni a szocialistákkal.
    
A DK tárgyalódelegációja azt kezdeményezte, hogy a két párt a választókerületeket és a listás helyeket támogatottságuknak megfelelő arányban ossza fel. Ehhez azt vennék alapul, hogy közvélemény-kutatások szerint az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek közösen 1,4-1,6 millió, a DK-nak pedig 100-200 ezer szavazója van. Ebből az következik, hogy a DK a 106 körzet egytizedében, nagyjából tíz egyéni választókerületben állítana jelöltet. Emellett igényt tartana a közös lista második helyre.
    
A Mesterházy Attila pártelnök vezette MSZP-delegáció akkor azt közölte, az elnökség elé viszik a DK javaslatait.

A DK szerint közelebb kerültek a megállapodáshoz

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint pártja és az MSZP a legutóbbi egyeztetésükön egy lépéssel közeledett egymáshoz és azt javasolják: napokon belül kössék meg a végső megállapodást.

Ezt Gyurcsány Ferenc pártelnök tudatta az MTI-vel azt követően, hogy az MSZP elnöksége szerdán megvitatta a DK kilencpontos javaslatát a két párt közötti együttműködésről. A szocialisták elnöksége az ülést követően azt közölte, hogy elvi okok miatt több pontját elfogadhatatlannak tartja a javaslatnak, a kilencpontos DK-előterjesztés három eleme ugyanis az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás újranyitását célozza, ezt pedig a szocialista párt nem szeretné.
    
Az MSZP közös kormányzásra irányuló politikai szövetséget kötött az Együtt-PM-mel, a DK viszont csak választási szövetséget ajánl - olvasható az MSZP közleményében. Az MSZP elnöksége emellett továbbra is választ vár a DK-tól arra, hogy elfogadja-e a szocialisták és az Együtt-PM szövetség közötti közpolitikai megállapodást.
    
A DK nem kéri és nem is javasolja, hogy az MSZP nyissa fel az Együtt-PM-mel kötött megállapodást - reagált minderre Gyurcsány Ferenc pártelnök. Közleményében leszögezi: kilenc pontos javaslatuk sem tartalmaz ilyen feltételt és nem kívánták, hogy abból ilyen következtetést vonjon le az MSZP.
    
A DK úgy értékeli az MSZP és pártja közötti egyeztetést, hogy a kép párt egy lépéssel közelebb került a megállapodáshoz, és a DK megnyugtató választ tudott adni az MSZP elnökségének ellenvetéseire.  
    
"Nem gondolja, hogy a szóhasználati vita, hogy választási vagy politikai koalíciót kötünk, megakaszthatja a tárgyalásokat" - közölte a pártelnök, aki emlékeztetett arra: a szakpolitikai kérdésekben már létrejött a politikai koalíció.
    
A DK elnöke megerősítette: pártja elfogadja az MSZP és az Együtt-PM által kidolgozott közpolitikai alapelveket.
    
A DK elnöke "több mint jó hírnek" tartja, hogy kilencpontos javaslatukból nem érte kifogás a közös listára és a közös jelöltek állítására vonatkozó javaslatukat. Hozzátette: nem érte kritika azt sem, hogy a jelöltállítás során az arányosság elvét alkalmazzák, hozzátéve: az MSZP pusztán azt jelezte, hogy ezt az elvet nem kívánja kiterjeszteni az Együtt 2014-PM-re, mivel a tárgyalást velük már lezárták.
    
A DK javaslata ezzel kapcsolatban az, hogy pártjuk és az MSZP az arányosság elvét a szocialisták 75 választókerületére érvényesítsék, a két párt támogatottságának megfelelően.
    
Gyurcsány Ferenc közleményében szerepel az is: nem érte kifogás a közös lista első két helyezettjére tett elvi javaslatot sem.
    
A DK elnöke azt javasolja, hogy a két politikai tömörülés napokon belül kösse meg a végső megállapodást.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink