Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-27 20:18:00

Anyagi gondokkal küzd, de számít a kormányra a Pető intézet

A Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete - mint minden főiskola - hosszú évek óta anyagi gondokkal küzd, de bizton számíthat a kormány támogatására - közölte az intézmény rektora kedden az MTI-vel.

Schaffhauser Franz rektor közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mozgássérült gyermekek és felnőttek fejlesztését a Magyar Örökség díjas intézetben végző konduktorok részesülhetnek az életpályamodellből adódó előnyökből, a közoktatási intézmény működését pedig segíti a napokban megkötendő köznevelési szerződés is.
   
A főiskola vezetése mindent megtesz a pénzügyi nehézségekkel járó problémák megoldásáért, neveltjei, diákjai és munkatársai biztonságért, ezért rendszeresen tárgyal és egyeztet a szakhatóságokkal - tudatta közleményében a Pető intézet rektora.
   
A nap folyamán az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte az MTI-vel, hogy a tárca a tervek szerint hozzávetőlegesen 420 millió forinttal támogatja az elkövetkező egy évben a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetét. A tájékoztatás szerint a Pető intézet augusztusban új köznevelési szerződés megkötését kezdeményezte a minisztériumnál, jelezve, hogy a kiegészítő támogatás nélkül az intézmény működése ellehetetlenülne.
   
A közleményben azt írták, tekintettel az intézmény fontos szerepére Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és munkatársai szombaton egyeztettek a tárca és a Pető intézet között köthető új köznevelési szerződés részleteiről az intézet képviselőivel. Ennek az új köznevelési szerződésnek az alapján a minisztérium tanulónkénti 230 ezer forinttal, a jelenlegi létszámadatok alapján 100,5-110 millió forinttal tervezi támogatni az intézményt a következő egy évben.
   
Emellett a minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkársága is támogatja a Pető intézetet 317,6 millió forinttal - tették hozzá.
   
Kitértek arra is: azt a folyamatot, hogy az intézet az ingatlanjaival milyen módon kíván bevételhez jutni, nem az Emmi hatásköre megítélni, hangsúlyozva, a minisztérium cáfolja, hogy háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) költözne a Pető intézet egyik ingatlanjába.
   
Az Index kedden publikált információi szerint nyár végére csőd közeli helyzetbe került a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző, világhírű Nemzetközi Pető Intézet. A bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ennek következtében az intézmény a megszokott működési keretek között havonta "20 milliós mínuszt termel".
   
Az intézethez tartozó három nagy értékű budai ingatlan - a Villányi úti épület, a Kútvölgyi úti központ és a központ szomszédságában lévő beépítetlen telek - nemrég a fenntartóhoz, az állami tulajdonban lévő Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft.-hez került, az épületek jogi helyzete azonban rendezetlen - írta a hírportál.
   
A nap folyamán Szabó Tímea független országgyűlési képviselő az Együtt-PM választási szövetség nevében az MTI-nek azt mondta: információik szerint a Pető Intézet Kútvölgyi úti épületébe a GYEMSZI költözne, a Villányi úti épületet pedig akár el is adhatnák.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink