Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-23 15:01:00

Breaking: előválasztást és TV-vitát javasol Bajnai Mesterházynak

Konkrét együttműködési ajánlattal kereste meg Bajnai Gordon Mesterházy Attilát – értesült belső forrásokból az atv.hu. Az Együtt-PM vezetője azt javasolta: válasszák külön a miniszterelnök-jelölt és az egyéni körzetek jelöltjeinek kérdését. A volt kormányfő egyebek mellett miniszterelnökjelölt-választó párviadalra tett javaslatot.

A miniszterelnök-jelölt személye kapcsán Bajnaiék azt javasolják: egy többhetes előválasztás induljon, melynek keretében országos kampányra valamint televíziós vitára is sor kerül. Ezután a többhetes előválasztás után a felek által kiválasztott közvélemény-kutatók mérése lesz a döntő, vagyis aki népszerűbb a kutatási felmérések szerint, az lehet az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Ami az egyéni körzeteket illeti: információink szerint az Együtt-PM azt javasolja, hogy az MSZP és az Együtt-PM kétharmad-egyharmad arányban legyen jogosult a jelöltállításra: ez azt jelentené, hogy az MSZP hetvenegy, az Együtt harmincöt egyéni jelölt állítását vállalná.

Úgy tudjuk, hogy Bajnaiék számára a kétharmad-egyharmados arány a közös listán is irányadó, mivel úgy vélik: a két párt jelenlegi támogatottsága ezt indokolja. Bajnaiék javaslata azt is tartalmazza, hogy amennyiben lezárul a miniszterelnök-jelölt jelölésének kérdése, az a politikai formáció, amelyik nem jelölt miniszterelnök-jelöltet, kapjon kompenzációt az országos listán, tehát a kétharmad-egyharmad arány változzék meg a miniszterelnök-jelöltet nem adó párt javára.

A volt miniszterelnök pártja azt javasolja: ha az MSZP nem fogadja el az Együtt-PM által az asztalra letett javaslatokat, akkor legalább egyéni jelöltek koordinált indításában egyezzenek meg, hogy sehol se induljanak egymás ellen.

atv.hu, Németh Szilárd, Szegő Péter

További belföldi híreink