Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-16 14:25:00

Rajztanfolyammal integrálná a romákat Seres Mária

Négynapos jobbagyféltekés rajztanfolyamot szervezett a közfoglalkoztatottak számára Mátraverebély polgármestere. A Civil Mozgalom jelöltjeként megválasztott Seres Mária az ATV Startban elmondta, a tréning résztvevői a készségek elsajátításával olyan önbizalomra, önértékelésre tesznek szert, amely az élet más területein is a hasznukra válhat. Például a munka világában, ahol a megfelelő önértékelés mellett a kitartás, a koncentráció is fontos, márpedig a képzés ezen készségek fejlesztésében is segít - magyarázta Seres.

A polgármester szerint éppen ezért a kezdeményezésnek a roma és a nem roma társadalom közötti feszültségek enyhítésében is fontos szerepe lehet. Mátraverebély lakosságának például közel fele cigány ember, és miután a többségi társadalom az értékrendbeli különbségekből származó problémákat egyre nehezebben tolerálja, a kérdés mellett nem szabad elmenni, ehelyett inkább azokon a dolgokon kell változtatni, amik miatt a többségi társadalom egy része nem fogadja el a cigányokat - vélekedett Seres.

A program egyébként egy motivációs tréninggel kezdődik, amely során az emberek hamar rájönnek, hogy munkába járni, közösségben lenni, értéket teremteni sokkal jobb, mint otthon ülni, és várni a segélyt, vagy a családi pótlékot - magyarázta Seres, aki szerint a legfontosabb, hogy az emberek ne azért dolgozzanak, mert az a vezetőiknek jó, hanem tudatosuljon bennük, hogy ez leginkább nekik fontos.

Ami az elhelyezkedési esélyeket illeti, a polgármester elképzelése szerint az évente a településre látogató mintegy kétszázezer turista ellátásával is lehetne biztosítani a helyiek megélhetését.

atv.hu / J. I

További belföldi híreink