Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-08 18:09:00

Ózdi vízhelyzet: Pintér szerint folyamatban van a helyreállítás

A belügyminiszter nyílt levélben tudatta csütörtök délután, hogy Ózdon folyamatban van a közkutak eredeti állapotának helyreállítása. Pintér Sándor ezzel Nyakó István szocialista politikus korábbi közleményére reagált, amely szerint az elzárt kutaknak csupán a felét állították helyre az eredeti állapot szerint, a közkutak lefojtását sehol nem oldották fel.

A belügyminiszter az MTI-hez is eljuttatott levelében ismertette, hogy Ózd város közkútjaival kapcsolatban a döntést a helyi védelmi bizottság meghozta. A döntés értelmében az eredeti állapot helyreállításának a technikai kivitelezése folyamatban van. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy az ózdi polgármester a helyi védelmi bizottság döntését tiszteletben tartja, annak végrehajtását nem akadályozza.
   
Az MSZP korábban azt közölte, hogy a helyi polgármester nem tett eleget a belügyminiszter felhívásának.
   
Pintér Sándor szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Borsod Megyei Védelmi Bizottság elnöke felhívta Ózd polgármesterét, hogy a rendkívüli napi átlaghőmérsékletre való tekintettel az önkormányzati döntést függessze fel, és állítsa helyre az eredeti állapotot.
   
Az ózdi önkormányzat június végi döntése értelmében "vízpazarlás" miatt egyes kifolyókat elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el, így csak csordogált a víz a kutakból. A hétvégén, a nagy hőségben sorban álltak az ivóvízért Ózd főként romák lakta városrészeiben a közkutaknál.
   
A decemberben megkezdett felülvizsgálat eredményeként 62 közkúton az önkormányzat csökkentette a víznyomást, 27 közkutat pedig megszüntetett. Az ügyben az elmúlt napokban több ellenzéki párt tiltakozott.

"Nincs járványveszély"

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a helyi népegészségügyi szakigazgatási szerv is felügyeli, hogy Ózdon az ivóvíz-szolgáltatás megfeleljen a követelményeknek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Edelényi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete Ózdi Kirendeltségével együtt folyamatosan figyelemmel kísérik Ózd és környéke megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízellátását. A kirendeltség munkatársai kedden szemlét tartottak a közműves ivóvízellátásba be nem kötött településrészeken, és folyamatosan ellátták a katasztrófavédelem munkatársait a közegészségügyi követelmények teljesítéséhez szükséges információkkal. Az érintett területen járványveszély nincs - hangsúlyozta közleményében az ÁNTSZ.

Emberellenes

A történtek miatt szinte mindegyik párt felszólalt, tüntetést is hirdettek, ami végül elmaradt. Politikai elemzőket kértünk, hogy reagáljanak az ózdi helyzetre. „Nem mennék bele, nem ismerem annyira az ügyet” – mondta  Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója. Annyit még hozzátett: „nagyon kár, hogy ebből ilyen ügyet kovácsolnak”.

„Kizárólag a humánum szempontjából, emberi alapon tudom csak megközelíteni a kérdést” – közölte megkeresésünkre Krausz Péter kommunikációs és médiaszakember, a Policy Agenda igazgatója. Azt mondta: aki ilyen hőségben elzárja a vizet, „az emberellenes cselekedetet hajt végre és baj van az alapértékeivel”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az eset nemzetközi felháborodást keltett. Úgy vélte: akik ezt tették, azok önnön pártjukat is „kellemetlen helyzetbe hozták”.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy ezzel a lépéssel a döntéshozók a Jobbik szavazóit akarták megszólítani, Krausz úgy reagált: „lehet, hogy az ön logikája helyben, Ózdon megállja a helyét, de ha ez így van, az nagyon szomorú, országosan pedig sokkal többet visz, mint hoz”. Mint fogalmazott, a cigányellenesség valóban erős az országban, de talán van a többségi társadalomban annyi humanitás, hogy ezzel a döntéssel nem azonosul. Hozzátette: nemzetközi téren iszonyú károkat okoz az ózdi eset az országnak.

Lemondott a szegényekről

Arról, hogy az egyetlen szocialista képviselő, Boda István megszavazta az előterjesztést, Krausz azt mondta: „meggondolatlan döntés volt, hadd legyek jóindulatú a képviselővel”.

Interjúalanyunk a Policy Agenda egy több mint két évvel ezelőtt megjelent cikkére hívta fel a figyelmet. Eszerint a mostani kormányzat lépései tovább szegényítik azokat, akik már amúgy is szegények és akár egy éhséglázadás kitörésével is számolni lehet. Hozzátette: egy ilyen éhséglázadás nem feltétlenül etnikai alapon törne ki, de arra is jó esély van, tekintettel arra, hogy a társadalomból teljesen kirekesztett, gettóban élő emberek többségükben cigányok.

„A Fidesz lemondott a szegényekről, mint az érdekeiket rosszul, de leginkább sehogy sem érvényesítő, szavazni nem járó rétegekről” – zárta gondolatait Krausz Péter.

Pazarlók vs. többség

Böcskei Balázs szerint „amikor a városi képviselők a döntést meghozták, tudták, hogy ez főleg Ózd melyik részét érinti. Az ott lakó emberek érdekérvényesítő képessége rendkívül csekély” – közölte lapunkkal az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) igazgatója, aki szerint várható volt, hogy az lesz az ügy egyik percepciója, miszerint „az egyik oldalon vannak a pazarlók, a másikon oldalon pedig a többség érdekét képviselők”. Hozzátette: ismét a leggyengébb társadalmi csoportok lettek kriminalizálva.

Böcskei úgy látja: „nehéz ebből nem cigánykérdést csinálni: a cigány közösségen fog csattanni az ostor”.

Interjúalanyuk úgy látja: „politikus ilyen döntést – észérvek ide vagy oda – nem hozhat”, külön tekintettel arra, hogyha valaminek közösségi tulajdonnak kell lennie, az az ivóvíz. Ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a kormánypárti ózdi képviselőknek „a Lendvay utcából érkezett volna a direktíva”, mint ahogy az egy szál szocialista képviselő sem a Jókai utcából kapta az ukázt, bár Északkelet-Magyarországon „az MSZP visszajött a versenybe” és „az biztos, hogy 2014-ben az MSZP-nek lesznek 2010-es jobbikos szavazói”. „A Jobbik és az MSZP között is van mozgás, de nem hiszem, hogy Boda döntése egy politikai stratégia része lenne, egyszerűen elaludt a képviselő” – fogalmazott. Szerinte egy baloldali párt képviselőjeként jeleznie kellett volna „hogy ügy van”: arról kellet volna beszélnie, hogy az idevonatkozó magyar-svájci pályázaton az önkormányzat által elnyert közel másfélmilliárd forintból már meg kellett volna oldani az egész város vezetékesivóvíz-ellátását.

Szavazatot nem hoz

Az IDEA vezetője úgy vélte: az Együtt 2014, a DK és az MSZP az elmúlt napokban „azt tette Ózdon, ami a dolga volt”. A Fideszre célozva úgy vélte: „nem a megszólaló, hanem a meg nem szólaló párt az érdekes e tekintetben”.

Böcskei nem tartja valószínűnek, hogy az Együtt 2014-PM kiállása nyomán a mélyszegénységben élő cigányok tömegesen fognak szavazni Bajnai Gordon pártjára: „a politikai karitatív tevékenységek nem nagyon fognak szavazókat hozni” – fogalmazott.

„Nem hiszem, hogy csakis a politikai haszonszerzés hajtja oda az ellenzéket, de ahhoz, hogy ez ügy legyen, szükség van a politikusok helyi megjelenésére. Ennek az ügynek országosnak kellett lennie” – mondta az IDEA vezetője. „Ez a helyzet nem ismétlődhet meg máshol” – tette hozzá.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink