Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-08 05:10:00

Vízhelyzet: Pintér beavatkozott Ózdon

Szerda estére helyreállították Ózdon a vízszolgáltatást a közkutak egy részén. A belügyminiszter ugyanis arra kérte az önkormányzatot, hogy függessze fel a döntését. Előzőleg a volt országos tisztifőorvos arról beszélt az ATV-ben, hogy járványveszély alakulhat ki Ózdon. Falus Ferenc „minősített disznóságnak” tartotta, hogy a hőségriasztásban zárták el a vizet a lopások megakadályozására. Az Együtt-PM elszámoltatná a helyi önkormányzatot, hogy mire fordította azt a pénzt, amelyből be kellett volna vezetni a vizet az ózdi otthonokba.

Közkútról vezetik a vizet a házhoz – járta be egy fotó a sajtót szerdán. A Google Street View autója 2011 őszén azonban Ózdnak azon a részén rögzítette a képet, ahol nincsenek cigánytelepek. A felvételt a 444.hu portál hozta nyilvánosságra. Az önkormányzat éppen a lopások megakadályozására zárta el a közkutak egy részét, vagy szűkítette a kutak csövét, így alig csordogál belőlük a víz. Ez azonban főként a romák lakta részeket érinti.

„Provokáció és minősíthetetlen dolog, ami történt” – mondta Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Szerinte az ózdi polgármester azt kockáztatja, hogy járvány alakul ki. „Hogyha kevesebb a víz, az emberek kevesebbszer mosnak kezet, kevésbé mosdanak, ebben az esetben a dizantéria és a hepatitisz veszélye meg fog nőni, ami különben is nagyobb Borsod megyében, mint az országban általában” – fogalmazott a szakértő.

A mostani hőségriasztás idején nem lehet kibújni a felelősség alól – mondta Falus Ferenc és emlékeztetett arra: mindenkinek naponta legalább 20 liter vizet kell kapnia például akkor is, ha történik valami a vízvezetékkel. Az ÁNTSZ feladata biztosítani ezt – mondta. Nem elzárni kellene a csapokat, hanem vizet osztani – tette hozzá a volt tisztifőorvos.

Az ATV szerette volna megkérdezni az ÁNTSZ vezetőit, hogy mit szólnak az ózdi képviselőtestület döntéséhez és mit tesznek az esetleges járványveszély megakadályozására, de kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Helyreállítják a vízszolgáltatást

Ózd polgármestere viszont közben bejelentette: a rendkívüli hőség miatt helyreállítják a vízszolgáltatást a közkutak egy részén.

Az Együtt-PM Szövetség szerint a képviselőtestületnek azzal is el kell számolnia: mire költi azt a másfél milliárdot, amelyet a svájci-magyar együttműködésben kapott a település. „Hiszen ez a másfél milliárd arra érkezett a támogatótól, a svájci-magyar együttműködési programtól, hogy a vízhelyzetet tudják rendezni Ózdon” – mondta a társelnök Juhász Péter.

Erre Ózd polgármestere, Fürjes Pál úgy reagált, hogy a város még nem használta fel a pénzt, ősszel kezdődik a beruházás az ivóvízellátás korszerűsítésére.

Az MSZP szerint nem tett eleget a belügyminiszter felhívásának Ózd polgármestere. Nyakó István ellenzéki politikus csütörtöki közleményében azt írja: személyes tapasztalatai, valamint nem hivatalos forrásokból származó információi szerint az elzárt kutaknak csupán a felét állították helyre az eredeti állapot szerint, a közkutak lefojtását azonban sehol nem oldották fel.

Pintér Sándor belügyminiszter az MSZP-nek reagálva elmondta: már folyamatban van a korábban elzárt ózdi kutak újbóli megnyitása, aminek a végrehajtását az ózdi polgármester is "tiszteletben tartja" és "nem akadályozza".

"Nincs járványveszély"

Közben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a helyi népegészségügyi szakigazgatási szerv is felügyeli, hogy Ózdon az ivóvíz-szolgáltatás megfeleljen a követelményeknek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerda este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Edelényi Járási Hivatal Népegészségügyi Intézete Ózdi Kirendeltségével együtt folyamatosan figyelemmel kísérik Ózd és környéke megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízellátását. A kirendeltség munkatársai kedden szemlét tartottak a közműves ivóvízellátásba be nem kötött településrészeken, és folyamatosan ellátták a katasztrófavédelem munkatársait a közegészségügyi követelmények teljesítéséhez szükséges információkkal. Az érintett területen járványveszély nincs - hangsúlyozta közleményében az ÁNTSZ.

Emberellenes

A történtek miatt szinte mindegyik párt felszólalt, tüntetést is hirdettek, ami végül elmaradt. Politikai elemzőket kértünk, hogy reagáljanak az ózdi helyzetre. „Nem mennék bele, nem ismerem annyira az ügyet” – mondta  Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója. Annyit még hozzátett: „nagyon kár, hogy ebből ilyen ügyet kovácsolnak”.

„Kizárólag a humánum szempontjából, emberi alapon tudom csak megközelíteni a kérdést” – közölte megkeresésünkre Krausz Péter kommunikációs és médiaszakember, a Policy Agenda igazgatója. Azt mondta: aki ilyen hőségben elzárja a vizet, „az emberellenes cselekedetet hajt végre és baj van az alapértékeivel”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az eset nemzetközi felháborodást keltett. Úgy vélte: akik ezt tették, azok önnön pártjukat is „kellemetlen helyzetbe hozták”.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy ezzel a lépéssel a döntéshozók a Jobbik szavazóit akarták megszólítani, Krausz úgy reagált: „lehet, hogy az ön logikája helyben, Ózdon megállja a helyét, de ha ez így van, az nagyon szomorú, országosan pedig sokkal többet visz, mint hoz”. Mint fogalmazott, a cigányellenesség valóban erős az országban, de talán van a többségi társadalomban annyi humanitás, hogy ezzel a döntéssel nem azonosul. Hozzátette: nemzetközi téren iszonyú károkat okoz az ózdi eset az országnak.

Lemondott a szegényekről

Arról, hogy az egyetlen szocialista képviselő, Boda István megszavazta az előterjesztést, Krausz azt mondta: „meggondolatlan döntés volt, hadd legyek jóindulatú a képviselővel”.

Interjúalanyunk a Policy Agenda egy több mint két évvel ezelőtt megjelent cikkére hívta fel a figyelmet. Eszerint a mostani kormányzat lépései tovább szegényítik azokat, akik már amúgy is szegények és akár egy éhséglázadás kitörésével is számolni lehet. Hozzátette: egy ilyen éhséglázadás nem feltétlenül etnikai alapon törne ki, de arra is jó esély van, tekintettel arra, hogy a társadalomból teljesen kirekesztett, gettóban élő emberek többségükben cigányok.

„A Fidesz lemondott a szegényekről, mint az érdekeiket rosszul, de leginkább sehogy sem érvényesítő, szavazni nem járó rétegekről” – zárta gondolatait Krausz Péter.

Pazarlók vs. többség

Böcskei Balázs szerint „amikor a városi képviselők a döntést meghozták, tudták, hogy ez főleg Ózd melyik részét érinti. Az ott lakó emberek érdekérvényesítő képessége rendkívül csekély” – közölte lapunkkal az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) igazgatója, aki szerint várható volt, hogy az lesz az ügy egyik percepciója, miszerint „az egyik oldalon vannak a pazarlók, a másikon oldalon pedig a többség érdekét képviselők”. Hozzátette: ismét a leggyengébb társadalmi csoportok lettek kriminalizálva.

Böcskei úgy látja: „nehéz ebből nem cigánykérdést csinálni: a cigány közösségen fog csattanni az ostor”.

Interjúalanyuk úgy látja: „politikus ilyen döntést – észérvek ide vagy oda – nem hozhat”, külön tekintettel arra, hogyha valaminek közösségi tulajdonnak kell lennie, az az ivóvíz. Ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a kormánypárti ózdi képviselőknek „a Lendvay utcából érkezett volna a direktíva”, mint ahogy az egy szál szocialista képviselő sem a Jókai utcából kapta az ukázt, bár Északkelet-Magyarországon „az MSZP visszajött a versenybe” és „az biztos, hogy 2014-ben az MSZP-nek lesznek 2010-es jobbikos szavazói”. „A Jobbik és az MSZP között is van mozgás, de nem hiszem, hogy Boda döntése egy politikai stratégia része lenne, egyszerűen elaludt a képviselő” – fogalmazott. Szerinte egy baloldali párt képviselőjeként jeleznie kellett volna „hogy ügy van”: arról kellet volna beszélnie, hogy az idevonatkozó magyar-svájci pályázaton az önkormányzat által elnyert közel másfélmilliárd forintból már meg kellett volna oldani az egész város vezetékesivóvíz-ellátását.

Szavazatot nem hoz

Az IDEA vezetője úgy vélte: az Együtt 2014, a DK és az MSZP az elmúlt napokban „azt tette Ózdon, ami a dolga volt”. A Fideszre célozva úgy vélte: „nem a megszólaló, hanem a meg nem szólaló párt az érdekes e tekintetben”.

Böcskei nem tartja valószínűnek, hogy az Együtt 2014-PM kiállása nyomán a mélyszegénységben élő cigányok tömegesen fognak szavazni Bajnai Gordon pártjára: „a politikai karitatív tevékenységek nem nagyon fognak szavazókat hozni” – fogalmazott.

„Nem hiszem, hogy csakis a politikai haszonszerzés hajtja oda az ellenzéket, de ahhoz, hogy ez ügy legyen, szükség van a politikusok helyi megjelenésére. Ennek az ügynek országosnak kellett lennie” – mondta az IDEA vezetője. „Ez a helyzet nem ismétlődhet meg máshol” – tette hozzá.

atv.hu

További belföldi híreink