Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-07 13:50:00

Ózdi vízelzárás: „minősíthetetlen disznóság”

Falus Ferenc, az esetet „minősíthetetlen disznóságként” látó volt országos tiszti főorvos elképzelhetőnek tartja, hogy az ózdi vízelzárást a sorozatgyilkosok ügyében hozott ítélethirdetés idejére időzítették. Az eset bejárta a világsajtót, a Nemzetközi Hinduizmus Társaság elnöke pedig Áder János és Orbán Viktor közbelépését sürgette. A délutáni hírek szerint este megnyithatják a kutak egy részén a vizet.

Ózdi vízelzárás: „minősíthetetlen disznóság”

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap kiderült, hogy Ózdnak a főként romák lakta városrészeiben sorban állnak vízért a közkutaknál, mert a helyi önkormányzat több kutat is lezárt vagy csökkentette bennük a nyomást.
Az ózdi önkormányzat szerint a közkutak „helytelen használata” több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak, ezért a 123 közcsapból 27-et lezártak, 61 kútnál csökkentették a nyomást, emiatt akár percekig is eltart, hogy tíz liter vizet folyasson valaki vödrébe, palackjaiba. A kialakult helyzet miatt hétfőn egy kutat újra megnyitottak a településen.

Nyakó Pintérnek: teljesítsék kötelességüket!

„A kormányzati szervek, így az ön felügyelete alá tartozó Katasztrófavédelem is közleményben hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy hőségriadó van az ország egész területén. A harmadfokú – vörös riasztás – egy emberként mozdította meg az országot, a híradásokban hosszú perceken keresztül láthatjuk és hallhatjuk, hogy hol, kik, mennyi vizet osztottak szét a rászorulóknak ebben a tikkasztó hőségben. Tudomásom szerint az országban egyedül Ózd város polgármestere tartja fent azt a döntést, amely korlátozza a lakosság közkifolyókon keresztül történő ivóvízellátását harmadfokú hőségriadó idején is” – áll Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő Pintér Sándorhoz címzett nyílt levelében.

Nyakó szerint most már Pintér „előtt is nyilvánvaló, hogy Ózdon katasztrófahelyzet alakult ki az elmúlt napokban, hiszen a településen az ivóvíz-korlátozás miatt a teljes lakosságot érintő közegészségügyi, járványügyi és tűzbiztonsággal kapcsolatos problémák léphetnek fel”. A képviselő biztos benne, hogy „ezt meg lehet és meg is kell előzni”. Hozzáteszi: abban is biztos vagyok, hogy Önnek és a hatáskörébe tartozó kormányzati szerveknek ezzel kapcsolatban kötelezettségei vannak. Kérem, teljesítsék a kötelességüket! Várom azonnali válaszát” – áll a levélben.

Az MSZP megszavazta a vízelzárást

A tizenöt fős képviselő-testületből tizennégyen voltak jelen, csak a kormánypárti Turiné Orosz Margit hiányzott. Tizenketten – köztük a város egyetlen szocialista önkormányzati képviselője, szocialista Boda István – szavaztak igennel, ketten tartózkodtak. Szerettük volna minderről megkérdezni Boda Istvánt, de ki volt kapcsolva az önkormányzat honlapján található telefonszáma.

„Minősíthetetlen disznóság”

Közben Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy „minősíthetetlen disznóság, ami Ózdon történik”. Falus Ferenc az ATV Egyenes beszédben azt mondta, nem elképzelhetetlen, hogy az intézkedést provokatív módon, szándékosan a romagyilkosságok ügyében hozott ítélethirdetés idejére időzítették.

Falus szerint a történtekre nincs mentség, aki ugyanis egy egészségügyi vészhelyzetben hajlandó asszisztálni ahhoz, hogy korlátozzák az egészséges ivóvíz-fogyasztást arra való hivatkozással, hogy valakik valamikor esetleg lopták a vizet, az egyúttal azt is kockáztatja, hogy ez az egészségügyi vészhelyzet, ami jelenleg a hőség miatt áll fenn, járványügyi vészhelyzetté alakuljon. Az intézkedés tehát nem csak a helyi lakosságot, hanem a többieket is veszélyezteti – tette hozzá.

A volt tiszti főorvos szerint az ózdi önkormányzat ezzel a korlátozással nem a megoldást, hanem a büntetés lehetőségét kereste, ráadásul ezzel valószínűleg azokat bünteti, akiknek semmi közük a vízlopáshoz. A valódi bűnösöket, akik ipari mennyiségben lopták a vizet, már rég el kellett volna kapni, és meg kellett volna büntetni – fűzte hozzá a volt tiszti főorvos.

Bejárta az ügy a világsajtót

Ahogy beszámoltunk róla, az ózdi vízkorlátozás már bejárta a világsajtót. Német lapok és a BBC is beszámolt az ügyről, a hinduk pedig Orbán Viktor és Áder János közbelépését sürgetik.

Több száz románál szűntették meg, vagy csökkentették a vízellátást Ózdon egy vita miatt – számolt be a BBC. A lap szerint az önkormányzat „nem vádolja közvetlenül a roma lakosságot, de azt állítja, hogy a lakosok pazarolják a vizet, és ezért nem tudják tovább üzemeltetni a pumpákat és kutakat”. A BBC kitért arra, hogy számos kelet-európai roma függ az útszéli kutaktól, mert túl szegények ahhoz, hogy beköttessék és fizessék otthonaikba a vizet.


Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója beszámolt róla, hogy az önkormányzat döntésére a helyi vízszolgáltató 28 kutat teljesen elzárt, további 60 közkifolyónál pedig csökkentette a víznyomást. „A polgármester, Fürjes Pál közlése szerint az önkormányzat nem tudja fizetni az éves szinte 50 ezer euró körüli vízszámlát, és azzal vádolta meg a helyieket, hogy a közkifolyókból töltötték meg medencéiket és mosták autóikat” – írta a BBC. A cikk kitért arra, hogy több száz fős sorok verődtek össze Ózdon, vízre várva, valamint hozzáteszik: legalább két másik magyarországi településen történt hasonló intézkedés. „Fürjes Pál és az önkormányzati többség a konzervatív kormánypárt, a Fidesz tagja, amelyet korábban azzal vádoltak meg, hogy képtelen volt kezelni a romaellenes megnyilvánulásokat, támadásokat az országban” – összegezte álláspontját a BBC.

Orbán és Áder közbelépését követelik

A hinduk az ózdi romák ivóvízellátásának azonnali helyreállítását követelik – számolt be a The Jet. Radzsan Zed, a Nemzetközi Hinduizmus Társaság elnöke közölte: a vízellátás alapvető emberi igény, és a már így is perifériára szorított romák megfosztása az ivóvíztől pedig „kegyetlen cselekedet”. Radzsan Zed ezért arra sürgette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul lépjen közbe a roma polgárok érdekében. Radzsan Zed szerint a magyar kormány nem tudja megóvni roma lakosságát, amely már így is elszegényedett és perifériára szorított állapotban van. Hozzátette: nem lenne szabad őket hibáztatni Magyarország minden bajáért, és arra sürgette a magyar kormányt, valamint az uniót, hogy fékezzék meg a „rasszizmus és gyűlölet növekedését” az országban. Mint mondta, a „Balaton, a Duna, Liszt Ferenc és Bartók Béla országának, ahelyett, hogy kiszorítja a romákat, inkább jobban kellene nyitnia feléjük, akikkel már a XIV. század óta együtt él”.

A német sajtó is foglalkozott Ózddal

Az ózdi vízkorlátozással kapcsolatban közölt beszámolót kedden számos német médium is. A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió Magyarország: Ítélet a romagyilkosságok ügyében címmel közölt beszámolót a hírportálján még az ítélethirdetés előtt. A szerző, Stephan Ozsvath kiemelte: a roma kisebbséget egyre inkább diszkriminálják, és egyre gyakoribbak az ellenük intézett „szóbeli támadások jobboldali politikusok részéről”. Különösen a Jobbik „uszít a kisebbség ellen”, de januárban a Fidesz-alapító Bayer Zsolt is „provokált”. Hozzátette: a Fidesz újabb bírálatokat kapott romapolitikája miatt, amiért a fideszes vezetésű Ózdon a rendkívüli hőség ellenére korlátozták a vízellátást egy romák lakta negyedben.

Megfigyelők ezért azt remélik, hogy a romagyilkosságok perében megszülető ítélet „politikai jelzés is lesz Orbánnak, akinek felróják, hogy túl keveset tesz” a romákkal szembeni előítéletek és ellenérzések ellen – tette hozzá. A romagyilkosságok ügyében indult per ítélethirdetéséről előzetesen csaknem valamennyi német országos médium beszámolt, csakúgy, mint az ózdi vízkorlátozásról, többnyire hírügynökségi jelentés alapján.

Az ORÖ eddig nem reagált

Tekintettel arra, hogy a vízelzárás kárvallottjai többségükben cigányok, az ügyben telefonon többször kerestük Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, aki vagy nem vette fel, vagy kinyomta telefonját. Utóbb e-mailben kerestük meg a kormánypárti politikust, illetve magát az Országos Roma Önkormányzatot, de eddig nem kaptunk választ.

Friss: Ózd polgármestere szerdán délután közölte, hogy helyreállítják a szolgáltatást a lezárt közkutak nagy részén. Fürjes Pál (Fidesz-KDNP) kifejtette: mindenki tudja a jobb- és a baloldalon, hogy törvényesen jártak el, és mindenki kap ivóvizet. A napok óta tartó rendkívüli hőség miatt azonban változott a helyzet - tette hozzá. Mint mondta: Pintér Sándor belügyminiszter felkérte a helyi védelmi bizottságokat, hogy vizsgálják felül a nagy hőség miatt a tennivalókat. Fürjes Pál ezért arra kérte a szolgáltatót, hogy vizsgálja felül, tegye lehetővé a szolgáltatást a közkutak nagy részén. Az ügyet a következő képviselő-testületi ülésen rendezhetik - tette hozzá.
    
Pintér Sándor szerdán közleményben tudatta az MTI-vel: a Borsod Megyei Védelmi Bizottság elnöke felhívta Ózd polgármesterét, hogy a rendkívüli napi átlaghőmérsékletre való tekintettel az önkormányzati döntést függessze fel, és állítsa helyre az eredeti állapotot.

A lakosság vízellátása ennek köszönhetően a rendkívüli időjárási viszonyok között is biztosított - írta a miniszter, válaszolva ezzel a szocialista Nyakó István nyílt levelére is, amelyben a tárcavezető intézkedését kérte.
    
Az ózdi önkormányzat június végi döntése értelmében "vízpazarlás" miatt egyes kifolyókat elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el, így csak csordogált a víz a kutakból. A hétvégén, a nagy hőségben sorban álltak az ivóvízért Ózd főként romák lakta városrészeiben a közkutaknál.
    
A decemberben megkezdett felülvizsgálat eredményeként 62 közkúton az önkormányzat csökkentette a víznyomást, 27 közkutat pedig megszüntetett. Az ügy miatt több ellenzéki párt fejezte ki tiltakozását.

atv.hu

További belföldi híreink