Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-06 12:10:00

OZORA fesztivál: a megyei rendőrkapitányságtól kértek állásfoglalást

A Fejér Megyei Kormányhivatal kedden a megyei rendőr-főkapitányságtól kért másodfokú szakhatósági állásfoglalást az O.Z.O.R.A fesztivál ügyében, miután a szervező fellebbezést nyújtott be az elsőfokú, a dádpusztai rendezvényt nem engedélyező jegyzői határozat ellen.

Galambos Dénes kormánymegbízott kedden az MTI-vel azt közölte: a szervezők a Mezőszilasi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjéhez nyújtották be fellebbezésüket, amelyet a jegyző hétfő délután felterjesztett a kormányhivatalhoz.

A kormányhivatal kedden megkereste a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot másodfokú szakhatósági állásfoglalás kiadását kérve, figyelemmel arra, hogy a fellebbező kifogásolta azt, hogy a zenés, táncos rendezvény tartásához a Sárbogárdi Rendőrkapitányság mint szakhatóság nem járult hozzá.

A fellebbezési eljárás a kormányhivatalnál folyamatban van, a másodfokú döntés meghozatalára a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szakhatósági állásfoglalásának kézhezvételét követően kerülhet sor – áll a közleményben.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Kiss Z. Edward az MTI érdeklődésére közölte: az O.Z.O.R.A. fesztivál ügyében a rendőrség közigazgatási hatósági eljárást folytat, amelyről továbbra sem kívánnak egyéb tájékoztatást adni.

Molnár Ádám, a rendezvény sajtókoordinátora hétfőn az MTI-nek a helyszínen azt mondta: bíznak abban, hogy értékelni fogják az illetékesek a kulturális értékteremtést. Arra a kérdésre, mit tesznek az esetleges végleges elutasítás esetén, közölte: nem erre koncentrálnak, hanem arra, hogy a világ 70 országából érkező művészek és a több ezer fiatal keddtől önfeledten szórakozhasson "egy a világon is egyedülálló" fesztiválon. Hozzátette: a tervek szerint kedden 18 órakor tartják meg a nyitórendezvényt az ozorai asszonykórus részvételével.

Közlése szerint hétfő reggel mintegy ötezren voltak a fesztivál helyszínén, de "a létszám keddig akár a háromszorosára is növekedhet". Hozzátette: a jelenlévőket és a fesztiválra igyekvőket nem tájékoztatták eddig arról, hogy a rendezvény engedélyezésével gondok vannak.

A fesztivál szervezői az MTI kérésére elküldték azt a rendőrségi szakhatósági végzésről - általuk készített - kivonatot, amelyet Igar önkormányzata a sárbogárdi rendőrkapitányságtól múlt pénteken kapott válaszul a 2013-as fesztivál engedélyezési kérelmére. A rendőrség állásfoglalásában megtagadta a szakhatósági hozzájárulást. Indoklásként a többi között a biztonsági személyzet létszáma, a terület méretei és a kerítés meglétének hiányából adódó, kontroll nélküli bejutás lehetősége szerepel. Emellett a rendőrkapitányság hivatkozott a 2011-2012-es rendezvény bűnügyi statisztikáira is.

A szervezők álláspontja szerint a vendéglétszámhoz igazított biztonsági őri vagy rendezői létszám meghaladja az előírtakat. A kontroll nélküli bejutási lehetőséggel kapcsolatban azt írták: a vonatkozó jogszabály nem írja elő, hogy a rendezvény szervezője a beléptetés és a házirend betartásán túl bármilyen biztonsági prevenciót alkalmazzon.

A bűnügyi statisztikákkal kapcsolatban megjegyezték: a végzés statisztikai adatai nem utalnak halálos vagy életveszélyes esetekre, illetve a be- és kiléptetésnél alkalmazott ellenőrzés továbbra is a szervező instrukciói alapján történik, azaz a közbiztonságra veszélyes eszközöket, valamint kereskedelmi mennyiségű élelmiszer behozatalát kell/lehet megakadályozni.

Az O.Z.O.R.A fesztivál hivatalos programja a meghirdetés szerint augusztus 6-11-ig tart.

A fesztivál szervezői múlt szombat hajnalban azt közölték az MTI-vel: a sárbogárdi rendőrkapitány pénteken olyan szakhatósági állásfoglalást hozott, amely szerint a rendezvény biztosítási tervének hiányosságaira hivatkozva a fesztivál megtartását nem támogatja. Jelezték azt is, hogy minderről őket nem értesítették, a hírt a terület tulajdonosa a jegyzői hivatalban tudta meg, amikor péntek délután élt iratbetekintési jogával.

Kardos Tamás körjegyző pénteken az MTI megkeresésére azt mondta: a rendezvény akkor engedélyezhető, ha minden, a folyamatban részt vevő szakhatóság ehhez hozzájárul. Amennyiben valamelyik szakhatóság nem engedélyezi, akkor a jegyző sem teheti ezt meg - mondta.

A Tolna megyei Ozorához közeli Dádpusztán 1999-ben tartották az első fesztivált, amelyet 2005 óta minden évben megrendeztek O.Z.O.R.A. néven.

A tavalyi fesztiválon, az augusztus 9-én 480 hatósági személy részvételével tartott razzián négy embert vettek őrizetbe kábítószerrel való visszaélés gyanújával. A rendőrök további 39 embert állítottak elő, 2,5 kilogramm marihuánát, 25 csomag meszkalint, 40 ecstasy tablettát, 50 gramm hasisgyantát, 5 gramm kokaint és további jelentős mennyiségű, droggyanús anyagot, valamint kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket foglaltak le a helyszínen.

Később a Fejér Megyei Főügyészség azt közölte az MTI-vel, hogy az ügynek négy gyanúsítottja van, velük szemben kereskedéssel, jelentős mennyiségre elkövetett, kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt folytat nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

MTI

További belföldi híreink