Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-06 11:14:00

Ózdi-ügy: Orbán intézkedését sürgeti a hindu elnök

Bejárta a világsajtót az ózdi vízkorlátozás. Német lapok és a BBC is beszámolt az ügyről, a hinduk pedig Orbán Viktor és Áder János közbelépését sürgetik.

Több száz románál szűntették meg, vagy csökkentették a vízellátást Ózdon egy vita miatt – számolt be a BBC. A lap szerint az önkormányzat „nem vádolja közvetlenül a roma lakosságot, de azt állítja, hogy a lakosok pazarolják a vizet, és ezért nem tudják tovább üzemeltetni a pumpákat és kutakat”. A BBC kitért arra, hogy számos kelet-európai roma függ az útszéli kutaktól, mert túl szegények ahhoz, hogy beköttessék és fizessék otthonaikba a vizet.   

Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója beszámolt arról, hogy az önkormányzat döntésére a helyi vízszolgáltató 28 kutat teljesen elzárt, további 60 közkifolyónál pedig csökkentette a víznyomást. „A polgármester, Fürjes Pál közlése szerint az önkormányzat nem tudja fizetni az éves szinte 50 ezer euró körüli vízszámlát, és azzal vádolta meg a helyieket, hogy a közkifolyókból töltötték meg medencéiket és mosták autóikat” – írta a BBC. A cikk kitért arra, hogy több száz fős sorok verődtek össze Ózdon, vízre várva, valamint hozzáteszik: legalább két másik magyarországi településen történt hasonló intézkedés.
„Fürjes Pál és az önkormányzati többség a konzervatív kormánypárt, a Fidesz tagja, amelyet korábban azzal vádoltak meg, hogy képtelen volt kezelni a romaellenes megnyilvánulásokat, támadásokat az országban” – összegezte álláspontját a BBC.

Orbán és Áder közbelépését követelik

A hinduk az ózdi romák ivóvízellátásának azonnali helyreállítását követelik – számolt be a The Jet. Radzsan Zed, a Nemzetközi Hinduizmus Társaság elnöke közölte: a vízellátás alapvető emberi igény, és a már így is perifériára szorított romák megfosztása az ivóvíztől pedig „kegyetlen cselekedet”. Radzsan Zed ezért arra sürgette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul lépjen közbe a roma polgárok érdekében. Radzsan Zed szerint a magyar kormány nem tudja megóvni roma lakosságát, amely már így is elszegényedett és perifériára szorított állapotban van. Hozzátette: nem lenne szabad őket hibáztatni Magyarország minden bajáért, és arra sürgette a magyar kormányt, valamint az uniót, hogy fékezzék meg a „rasszizmus és gyűlölet növekedését” az országban. Mint mondta, a „Balaton, a Duna, Liszt Ferenc és Bartók Béla országának, ahelyett, hogy kiszorítja a romákat, inkább jobban kellene nyitnia feléjük, akikkel már a 14. század óta együtt él”.

A német sajtó is foglalkozott Ózddal

Az ózdi vízkorlátozással kapcsolatban közölt beszámolót kedden számos német médium. A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió Magyarország: Ítélet a romagyilkosságok ügyében címmel közölt beszámolót a hírportálján még az ítélethirdetés előtt. A szerző, Stephan Ozsvath kiemelte: a roma kisebbséget egyre inkább diszkriminálják, és egyre gyakoribbak az ellenük intézett "szóbeli támadások jobboldali politikusok részéről". Különösen a Jobbik "uszít a kisebbség ellen", de januárban a Fidesz-alapító Bayer Zsolt is "provokált". Hozzátette: a Fidesz újabb bírálatokat kapott romapolitikája miatt, amiért a fideszes vezetésű Ózdon a rendkívüli hőség ellenére korlátozták a vízellátást egy romák lakta negyedben.

Megfigyelők ezért azt remélik, hogy a romagyilkosságok perében megszülető ítélet "politikai jelzés is lesz Orbánnak, akinek felróják, hogy túl keveset tesz" a romákkal szembeni előítéletek és ellenérzések ellen - tette hozzá.

A romagyilkosságok ügyében indult per ítélethirdetéséről előzetesen csaknem valamennyi német országos médium beszámolt, csakúgy, mint az ózdi vízkorlátozásról, többnyire hírügynökségi jelentés alapján.
  
atv.hu / MTI

További belföldi híreink