Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-06 16:53:00

Nyakó: Budapestről rászóltak Ózd polgármesterére

Az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn és kedden megyéjében, Ózdon járt. Hétfőn a város kormánypárti polgármesterével tárgyalt. Az ellenzéki politikus szerint Fürjes Pál polgármester nem tartja be a neki adott szavát. Ha a helyzet nem változik, Nyakó szerdán Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul a városi közkutak megnyitása érdekében.

Nyakó: Budapestről rászóltak Ózd polgármesterére

Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője az atv.hu-nak azt mondta: hétfő délelőtt Fürjes Pálnál, Ózd kormánypárti polgármesterénél járt, akivel megegyezett abban, hogy a város szegénynegyedeiben található kutak kapacitását visszaállítják a maximálisra. Nyakó szerint ezt az ígéretét Fürjes diktafonra mondta Kácsor Zsoltnak, a Népszabadság munkatársának. „Nyakónak voltak olyan javaslatai, amelyeket érdemes megfontolni. A polgármester hajlandónak mutatkozott arra, hogy az önkormányzat ideiglenesen állítsa vissza az eredeti állapotot annak érdekében, hogy a forró nyári hetekben az emberek elegendő vízhez jussanak” – idézte az ellenzéki politikus a polgármesternek a keddi Népszabadságban megjelent szavait.

Nyakó hangsúlyozta: örült annak, hogy Fürjes emberségesen állt a kérdéshez. Hozzátette: Boda István, a képviselő-testület egyetlen szocialista tagja rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte a kutak teljes megnyitása érdekében, de Fürjes idevonatkozó ígérete ezt okafogyottá tette. Ezek után Nyakót hidegzuhanyként érte Fürjes hétfő délutáni sajtótájékoztatója, „ahol mintha egy központi fideszes szöveget olvasott volna fel a Gyurcsány-Bajnai korszakról, baloldali összeesküvést emlegetett és elmúltnyolcévezett és kategorikusan letagadta, amit a délelőtti megbeszélésünkön megígért nekem”.

Nyakó hangsúlyozta: Fürjest egy-két hete a Fidesz városi elnökévé választották és a pálfordulás összefüggésben lehet ezzel. „Nagyon azt érzem, hogy egy nagybetűs polgármesterrel tudtam leülni, akire Budapestről utólag rászóltak, ő megszeppent és letagadott mindent” – közölte. „Az ügy megítélésén túl mindenki elgondolkozhat azon, hogy egy harmincötezres város polgármesterének mennyit ér a szava” – tette hozzá.

Az MSZP képviselője kedden ismét terepen járt. Azt mondta: két olyan kút működik teljes kapacitással, amelyeknek a vízkieresztő képességét korábban lecsökkentették. Nyakó szerint ezt a két kutat még a hétfő délelőtti megállapodás és a polgármester koradélutáni sajtótájékoztatója között nyithatták meg. „Hangfelvétel van arról, hogy miben állapodtunk meg. Azt üzenem a polgármester úrnak, hogy ne hagyja veszni a szavahihetősőégét” – mondta a szocialista képviselő.

Kérdésünkre Nyakó István úgy felelt: a képviselő-testület idevonatkozó döntését nem rasszista, hanem költségvetési szempontok vezették, „ugyanis Ózd költségvetése ebben a pillanatban a »reménytelen« kategóriába tartozik”, ugyanakkor Fürjes hétfői megjegyzései „arra engednek következtetni, hogy az ilyen típusú szavazatokra is hajt a Fidesz”. Úgy vélte: a vízkorlátozás azon polgármesteri indoklása, miszerint lajtos kocsival vitték a közkutakról a vizet, vagy az, hogy öntözésre használták, azért elfogadhatatlan, mert a legszegényebbeknek sem lajtos kocsijuk, sem öntözendő birtokuk nincs.

A politikus hozzátette: hogyha kedd estig nincs megoldás, akkor szerdán a belügyminiszterhez fordul. „Azt várom, hogy színt valljon.” Hangsúlyozta: a tűzoltóság felett diszponáló miniszterként Pintér Sándornak figyelembe kell vennie, hogy ilyen állapotok közepette egy tüzet sem lehetne eloltani.

„Tragikus, hogy továbbra sincs megoldva a probléma” – összegzett Nyakó István.

atv.hu, Szegő Péter

További belföldi híreink