Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-06 07:59:00

Már a BBC-n is téma az ózdi vízelzárás

A 40 fokos hőségben az ózdi önkormányzat 28 utcai kutat záratott el és 60-ban csökkenttette a nyomást- írják. Az ellenzék tiltakozik, a városvezetés nem érti, miért lett az esetből ügy, amikor ugyanezt csinálták Tiszavasváriban is.

Külföldi újságok is felkapták az ózdi vízelzárásról szóló hírt. Ahogy arról beszámoltunk, a BBC budapesti tudósítója azt jelentette, hogy a hőségben az ózdi önkormányzat 28 utcai kutat záratott el és 60-ban csökkentette a nyomást. Az önkormányzat nem kifejezetten a cigány lakosság elleni lépésként tette ezt, hanem azért, mert a helyi lakosság túlságosan pazarolja a vízet, ugyanakkor sok roma család vízellátását szüntették meg ezáltal. "Sok kelet-európai roma ráutalt az utak mentén található kutakra, mert túl szegények ahhoz, hogy megfizessék a vezetékes vizet" - írta a BBC. A tudósításban az is áll, hogy a város nem kíván 50 ezer eurót (15 millió forintot) kifizetni évente, miközben a vizet autómosásra és medencék feltöltésére használják.

szűkítőn folyik a víz egy közkútból Ózd sajóvárkonyi településrészénSzűkítőn folyik a víz egy közkútból Ózd sajóvárkonyi településrészén

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap kiderült, hogy Ózdon a főként romák lakta városrészeiben sorban álltak vízért a közkutaknál, mert a helyi önkormányzat több kutat is lezárt vagy csökkentette bennük a nyomást.

"Helytelen használat"

Az ózdi önkormányzat szerint a közkutak "helytelen használata" több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak, ezért a 123 közcsapból 27-et lezártak, 61 kútnál csökkentették a nyomást, emiatt akár percekig is eltart, hogy tíz liter vizet folyasson valaki vödrébe, palackjaiba.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő vasárnap és hétfőn is a helyszínen tájékozódott az eseményekről, és mint lapunknak elmondta, a cigánytelep lakóinak egy-másfél órát kellett sorban állniuk reggelente működő közkutaknál, hogy sorra jussanak. A tarthatatlan állapotra tekintettel Nyakó hétfő délelőtt felkereste a város polgármesterét és - amint lapunkat tájékoztatta - húsz perces megbeszélés végeztével arra a megállapodásra jutottak, hogy a polgármester a mai napon kinyittatja azokat a közkutakat, melyek a település legkritikusabb részein találhatóak. A polgármesteri ígéret úgy szól, hogy a kánikula idejére nyitják meg ismét a közkutakat.

Pontosított nyilatkozat

Vas István, a polgármesteri kabinet tanácsadója az atv.hu megkeresésére hétfőn koradélután megerősítette Nyakó állítását: megnyitják a csapokat.

Később ismét beszéltünk Vas Istvánnal, aki pontosította pár órával korábbi nyilatkozatát. Eszerint 123 kút volt a városban, ebből egy június 27-i képviselő-testületi ülés határozata nyomán huszonhetet megszűntettek, hatvankettő esetében a maximális 40-50 liter/perces átfolyást csökkentették percenkénti öt literre, harmincnégy kút pedig maradt úgy, ahogy volt. Vas hangsúlyozta: mind a megszűntetett, mind a korlátozott, mind a teljes kapacitásában meghagyott kutak egyenletesen oszlanak el a városban, tehát nem igaz az, hogy kifejezetten egy-egy városrész lakóival szúrtak volna ki.

Nem értik, miért lett ügy

Vas hozzátette: a Hétestelepen az egyik eredetileg percenkénti öt literre korlátozott kút az eredeti tervektől eltérően megmarad teljes kapacitásában.

A szakember hangsúlyozta: hasonló eset történt a közelmúltban Tiszavasváriban is, és nem érti, hogy abból miért nem lett ügy, az ózdiból meg miért lett.

Együtt-PM: törvénytelen, embertelen és gyanús

Az ózdi önkormányzat közel 1,5 milliárd forintot kapott a Svájci-Magyar Együttműködési Programtól, hogy – a többi között – megoldja azoknak a településrészeknek a vezetékes ivóvízellátását, ahol ma még nincs bevezetve a víz. A vizet azonban még nem vezette be az önkormányzat ezekbe a házakba, „cserébe” viszont elzárta a közkutak egy részét – méghozzá a hőségriadó közepén- írta közleményében az Együtt-PM. "Az Együtt-PM Szövetség határozott álláspontja szerint az ózdi önkormányzat vízmegvonása nemcsak embertelen, de törvénytelen is"- írták. Véleményük szerint a közkutak elzárása törvényellenes olyan lakott belterületi városrészen, ahol az ingatlanokba nincs bevezetve a víz: "az itt élők ivóvíz-ellátásának biztosítása az önkormányzat alapfeladata"- írják. "A törvénytelen és embertelen lépés miatt az Együtt-PM Szövetség társelnöke, Juhász Péter hétfőn beadvánnyal fordult az ombudsmanhoz, az ózdi önkormányzat működésének törvényességét felügyelő Kormányhivatalhoz és az ÁNTSZ-hez pedig azért, hogy annak kivizsgálását sürgesse, nem alakult-e ki a településrészen közegészségügyi vészhelyzet"- áll a közleményben.

"Tűrhetetlen, embertelen"

Az LMP tűrhetetlennek és embertelennek tartja a nyári kánikulában bevezetett ózdi vízkorlátozást. Az ellenzéki párt véleményét Mile Lajos az LMP független országgyűlési képviselője ismertette hétfőn, Budapesten újságíróknak. Hangsúlyozta, a kormánypárti városvezetésnek azonnal megoldást kell találnia a helyzetre, mert a vízkorlátozás szerintük elfogadhatatlan eszköz.
    
Az LMP a probléma hosszabb távú rendezésére országgyűlési határozati javaslatot készít, amellyel azt kívánják elérni, hogy a jogszabályok mindenki számára biztosítsanak elegendő mennyiségű vízhozzáférést - fejtette ki az ellenzéki képviselő.

DK: „ha valaki erősen pisil, jobban jön, mint most a kútból”

Varju László országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója az atv.hu-nak azt mondta: a hétfő délután háromra meghirdetett tüntetésből sajtótájékoztató lett. Hozzátette: körülbelül öt tüntető volt. (A Facebookon 162-en biztosra, 135-en talánra ígérték, hogy ott lesznek – a szerk.)

Kérdésünkre a pártigazgató a rasszista szálat nem erősítette meg, de hangsúlyozta: az önkormányzat részéről „ez a lépés embertelenség hőségriadó idején”. Hozzátette: egy kisebb tüzet nem tudnak eloltani ennyi vízzel. „Ha valaki egy kicsit erősebben pisil, jobban jön, mint most a kútból” – fogalmazott.

egy nő közkútból vett vizet visz Ózd sajóvárkonyi településrészénEgy nő közkútból vett vizet visz Ózd sajóvárkonyi településrészén

Az országgyűlési képviselő nem vonta kétségbe a Vas István által elmondottak igazságtartamát, azonban hangsúlyozta: más ott leszerelni a kutakat vagy radikálisan csökkenteni a vízhozamot, ahol a házakban, lakásokban van víz és más, ahol nincs. „Ahol nincs, ott embertelenség” – ismételte önmagát. Az atv.hu kérdésére Varju közölte: betegek, gyerekek álltak sorban vízért.

A politikus azt mondta: a vízellátást az önkormányzatnak alanyi jogon fizetnie kéne. Szerinte „ha az EU-forrásokat a kormány képes lenne fölhasználni, már rég lenne ezekben a házakban víz”. Az Európai Unión belül „nem normális állapot, hogy házon belül nincs vezetékes víz” – tette hozzá Varju László.

atv.hu

További belföldi híreink