Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-06 11:27:00

Bódis: az a vakáció most Ózdon, hogy vizet hordanak a gyerekek

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter kegyetlenségnek nevezte az Ózdon kialakult helyzetet – jelentette ki Bódis Krisztina az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Hozzátette: a településen jelenleg húsz percet kell gyalogolni a kúthoz, egy vödör megtöltése egy órát vesz igénybe, a családoknak egy nap 40-50 liter vízre lenne szüksége, a nagyobb gyerekeknek most az a vakációjuk, hogy vizet hordanak. Az író, filmrendező, aki civilként sokat segít a helyi romáknak, azt mondja: vannak olyan részek Ózdon, ahol egy családnak sincs vize, a Hétesen ez 400 embert érint. Hozzátette: az Akácoson egy kút maradt 30 családra. Bódis Kriszta szerint az önkormányzatnak van egy vízellátási kötelezettsége, ami normál nyomás esetén is csak viszonylag normálisan tartható fenn.

Az író elmondta: amint csökkentették a kutak nyomását, egyből a polgármesterhez fordult, aki ezután annyit tett, hogy az egyik kút víznyomását visszaállította a Hétesen. Hozzátette: arra hivatkozva léptek életbe ezek a szankciók, hogy a családok pazarolják a vizet. Az embereknek hűteni is kell magukat ilyen kánikulában, az nem pazarlás – magyarázta. Bódis Kriszta elmondta: az előző ciklusban is volt hasonló korlátozás, akkor az ombudsmanhoz fordultak, ez után pedig megoldódott az ügy. A filmrendező úgy véli, nem a legjobb megoldás, ha ilyen helyzetben rögtön tüntetést szerveznek, ehelyett értelmesen kellene nyomást gyakorolni az önkormányzatra. Bódis Kriszta arról is beszélt, hogy az áramellátással is voltak korábban problémák Ózdon, ezt úgy oldották meg, hogy kártyás villanyórákat szereltek fel a Hétesben a családoknál. A vízóránál is lehetne hasonló megoldás, csak a felszerelés után is koncentrált segítséget kellene nyújtani a családoknak – vélekedett. Az író szerint nem szabad feladni, az aktivitásnak fenn kell maradni, hogy minél előbb változás legyen a kialakult helyzetben.   

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink