Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-05 10:42:00

Ózd: politikai célokra használják fel az elzárt kutak ügyét?

Nem ért egyet az ózdi önkormányzat elé tervezet hétfői tüntetéssel a borsodi városban romákkal dolgozó egyik szakember, aki szerint az elzárt kutak ügyében a "kegyes segítők" politikai célokra használják fel a történteket.

Ózd: politikai célokra használják fel az elzárt kutak ügyét?

Csak a feszültséget növeli az a tüntetés, amelyet a Roma Magyar Baráti Társaság (RMBT) és a Milla szervez hétfő délután háromra az ózdi önkormányzat elé, amiért a város elzárt több kutat, illetve csökkentette a nyomást több kútban a település romák által lakott részén – írta a Facebookon Bódis Kriszta, a Hétes-telepi alkotó és fejlesztő programot működtető író, dokumentumfilmes és pszichológus.

"Ahelyett, hogy a valós megoldáson dolgoznának, az egész ügyet politikai céljaikra használják fel a 'kegyes segítők', csak a feszültséget növelik ezzel a tüntetéssel, de még azzal is, hogy egy-két flakon vizet látványosan kiosztanak. A romák helyzetét ez csak rontja, és őket kiszolgáltatottá teszi" – közölte. 

Szerinte ebben a helyzetben olyan cselekvésre van szükség, aminek eredményeképpen holnap visszaállítják a közkutakat, és a város vezetése belátja, hogy elhamarkodott volt a döntése. "Szerintem erre értelmes párbeszéddel volna is esély, ez a véleményem nekem, aki nap mint nap együtt dolgozik a cigányokkal, a cigányokért és a békés együttélésért is. Nagyon elszomorító ez a politikai vircsaft. Tessék szerényen nyomást gyakorolni, intézkedni az ügy érdekében" – írta Bódis. 

"Aki tüntetni megy, ostobaságot követ el, és aki erre lázítja a romákat rám hivatkozva, az hiteltelen, mert nem ismeri a cigányokat, akik nem balhézni akarnak, hanem békességben, normálisan élni" – zárta bejegyzését a szakember a Facebookon.

A két szervezet egyébként azután tervez tüntetést Ózdon, hogy vasárnap kiderült, a borsodi város főként romák lakta városrészeiben sorban álltak vízért a közkutaknál, mert a helyi önkormányzat több kutat is lezárt vagy csökkentette bennük a nyomást. Az ügy miatt több ellenzéki párt fejezte ki tiltakozását, a város polgármestere szerint viszont egyesek felfújják az ügyet.

Az ózdi önkormányzat szerint a közkutak "helytelen használata" több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak, ezért a 123 közcsapból 27-et lezártak, 61 kútnál csökkentették a nyomást, emiatt akár percekig is eltart, hogy tíz liter vizet folyasson valaki vödrébe, palackjaiba.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város honlapjának az önkormányzati döntést ismertető beszámolója szerint "bizonyos személyek" a város költségvetésének terhére pazarolják, illetve jogszerűtlenül vételezik az ivóvizet, ezért kényszerültek erre a lépésre.

Az MTI vasárnap kora délután sem Fürjes Pált (Fidesz-KDNP), Ózd polgármesterét, sem Riz Gábort, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét nem tudta elérni.

Fürjes Pál a 444.hu-nak azt mondta, hogy egyesek felfújják az ügyet. A közkutak évente 13 millió forint veszteséget okoztak az önkormányzatnak, a fürdést és a pocsékolást pedig meg kell akadályozni. Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni, de valakinek meg kell fizetni a vizet - mondta a honlapnak a polgármester. A korlátozással együtt mindenki ivóvízhez tud jutni, csak nem 50 liter jön a kútból percenként, hanem öt - tette hozzá Fürjes Pál.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a helyszínen járva azt mondta az MTI-nek: míg ebben a hőségben igen sok helyen vizet osztanak, addig Ózdon korlátozzák a vízfogyasztást, közkifolyókat zártak el, illetve olyan szűkítő gyűrűket alkalmaztak, amelyek miatt "éppen csak csordogál a víz". Úgy fogalmazott: "az Orbán-rezsim" politikájának következményeként Ózd költségvetése majdnem a reménytelenség kategóriájába került, ennek tudható be a városvezetés "embertelen" döntése, amely szerinte semmivel nem magyarázható.

Amikor fagy van, akkor családokat nem raknak ki az utcára - mondta, hozzátéve: nyáron, a hőségben pedig az a természetes, hogy az "életet adó vizet nem zárják el", ezt mondatja "az emberiesség".

Hozzátette: hétfőn a város vezetőivel szeretné megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet, az elzárt kutakat újranyittatni, a szűkítő gyűrűket leszereltetni. Mint mondta: amennyiben ez nem sikerül, értesíti a katasztrófavédelmet, mert hőségriasztás idején az ózdi eset "már-már kimeríti a humanitárius vészhelyzet fogalmát".

A Demokratikus Koalíció (DK) mélységes felháborodását fejezte ki, amiért "az ózdi önkormányzat elzárta a cigánytelepeken a vizet". Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, ez "színtiszta rasszizmus, az embertelenség csimborasszója, pőrén megmutatja a Fidesz gyalázatos gondolkodását".

Közölték, hétfőn Varju László DK-s politikus, független országgyűlési képviselő Ózdra utazik, tájékozódik a polgármesteri hivatalban, a DK helyi szervezete pedig vizet oszt a cigánytelepeken.

Az Együtt-PM azt közölte, hogy Juhász Péter, a választási szövetség társelnöke hétfőn ombudsmani vizsgálatot kezdeményez az ózdi közkutak elzárásával kapcsolatban, bejelentést tesz az ózdi önkormányzat működésének törvényességét felügyelő kormányhivatalnál, továbbá kéri majd az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), vizsgálja ki, nem történt-e közegészségügyi vészhelyzet.

Az ellenzéki tömörülés a közleményében azt írta: szombaton, a hőségriadó kellős közepén hajtották végre az ózdi önkormányzat egy korábbi döntését, és teljesen elzártak 26 közkutat a város többségében romák lakta részén, több mint 30-nál pedig korlátozták a víznyomást.

Hangsúlyozták: törvényellenes a közkutak elzárása olyan lakott belterületi városrészen, ahol az ingatlanokba nincs bevezetve a víz, ezért a vízszolgáltatás haladéktalan helyreállítását követelik a közkutaknál.

A Roma Magyar Baráti Társaság (RMBT) tüntetést hirdetett hétfő délutánra az önkormányzat elé azzal a céllal, hogy elérje, azonnal nyissák ki a közkutakat a város lakói számára - közölte a Milla (Egymillióan a magyar  sajtószabadságért), jelezve egyúttal, hogy az egyesület támogatja a RMBT-t a tüntetés szervezésében.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink