Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-03 11:22:00

Mi folyik az Ozorán tíz éve? - helyszíni riport

Jelenleg folyik a vita, hogy a hatóságok engedélyezik-e idén az Ozora fesztivált. A sárbogárdi rendőrkapitány nem támogatja a rendezvényt, a jegyző pedig a hatóságoktól tette függővé az engedélyt. Azok, akik nem tudják, mi is pontosan az Ozora fesztivál, a Hetek tavalyi helyszíni riportjából tájékozódhatnak.

Mi folyik az Ozorán tíz éve? - helyszíni riport

Tavaly tizedik alkalommal rendezték meg az Ozorai Pszichedelikus „Törzsi Gyűlést” a Tolna és Fejér megye határán található Dád pusztán. A 20 ezer látogatót vonzó jubileumi rendezvénynek a misztikusként számon tartott 2012-es év különös jelentőséget adott.

Akkor még nem izgulok, mikor áthaladok a különböző növényekből összeállított kapun, melyen ezt olvasom: Üdvözlünk a Paradicsomban!

A Paradicsom csak pénzért elérhető

Hamar ki kell ábrándulnom, a paradicsom csak kiváltságosoknak van fenntartva. Azoknak, akik képesek a 120 eurós (kb. 34 ezer forintos) búcsúcédulát kiváltani - javarészt külföldiek. Érvelhetek én, hogy csupán riportot akarok készíteni a fesztiválról - valamit nagyon titkolhatnak, mert nem sokkal előttem még a kereskedelmi tévék tudósítóit is elhajtották.

Amerre megyek, mindenütt sátor áll. A fesztivál ötlete 1999-ben született a teljes napfogyatkozás alkalmára rendezett ünnepségen. Kevés emberrel kezdődött, ma már nem látni a résztvevők által elfoglalt terület határát.

Jóga, selyemtánc, Fény Babilonban

Már a távolból hallatszik a dübörgés, hát megyek a hang irányába. Gyönyörű környezetben épületek, sátrak, parkoló autók a horizontig, és lassan körvonalazódik, hogy mi micsoda. Az építményeket igyekeztek természetes anyagokból felhúzni, és persze úgy, hogy megfelelő energiák áramolhassanak bennük.

Először a Varázskert nevű helyszínre érek. Hatalmas területen több épület és tákolmány, mind más célt szolgál. Öt szegmensre van osztva. Az egyik a Piramis, ahol jóga, selyemtánc, relaxációs gyakorlatok tömkelegét tartják a szellemileg odaszántabb fesztiválozóknak. A Bölcsesség Kerekénél tudattágító előadások, gyakorlatok, míg a Chambok Házban egyéb spirituális élmények és okkult táncok várják a magukból kilépni vágyókat. Meg lehet ismerkedni a természet erejével, és a Sárkányfészekben alkotni is lehet belső inspirációból. Kisebb kon­certek az itteni színpadon is előfordulnak - a Fény Babilonban és hasonló együttesek jóvoltából. A Zsonglőrtéren vidám oktatók tanítgatják az amatőröket, miként uralják a tárgyakat; a Toronykertben pedig szövés, horgolás és kosárkészítés sajátítható el.

A völgyben hatalmas étkezőpavilon, rengeteg árus, és egy ufószerű, szintén növényfedéllel fedett gigantikus épület vár. Ez utóbbi az úgynevezett Chill-out (relax) színpad, melynek kupolája hatalmas potrohként mered az égbe, pavilonjai pedig csápokként meredeznek oldalirányba. A zene már jóval hangosabb; de inkább andalító, mintsem diszkót idéző.

Nyugodt pszichotranszra vágynak

A pavilonok alatt több tucatnyian fekszenek, alszanak annak ellenére, hogy tőlük tíz méterre üvölt a zene.

A DJ transzba ejtő zenéjével „nyugtatja" a tömegeket. Páran az emelvénye előtt vonaglanak, látszik rajtuk, hogy már máshol járnak. A különleges díszítések alatt heverő testek kissé riasztóan hatnak. Megkérdezek egy férfit, hogy bírnak itt pihenni. Azt feleli: aki kikészül a Főszínpadon, vagy csak nyugodt pszichotranszra vágyik, ide bújik.

A Menedék nevet viselő, kék-fehér csíkos ponyva alatt újabb elfekvő található, és itt kapott helyet az orvosi szolgálat is. Azonban nem mindenki jut el idáig. Hellyel-közzel belebotlok földön fekvő, gyakran mélyen hortyogó egyénekbe. Büdösek, koszosak, de legalább ártalmatlanok. Egy leginkább termeszvárra emlékeztető kuckót is találok, ahol tábla figyelmeztet: „Csendes tér - tisztelet és ismeret -, e hely célja a belső béke meglelése; kérjük, tartsd tiszteletben és ne dohányozz!" A kis lyukból csak egy-két láb lóg ki.

Ópium, kokain, egyebek

További kis kolóniák alakulnak a tűzrakó helyek körül, máshol ad hoc zenélések zajlanak, többé-kevésbé öntudatos állapotban. A „felnőttek játszótereként" jellemzik a területet, melynél szerintük ideálisabb hely nincs a béke kutatására. „Van itt drog?" - kérdezem, mire elnevetik magukat. Kérdésem triviális - még szép! Csak a tegnapi razzia miatt most nehezebb ráakadni, pedig a fesztivál első napjaiban úgy árulták a pultokra kiterítve, mint máshol az édességet. Puhatolom, vajon csak könnyű drogokkal bódítják-e magukat, de végül ópium, kokain és egyebek kerülnek a listára, és rájövök: a törvény e helyen föl van függesztve.

Amikor az erdő elfogy, a képzelet alig bírja felfogni a látványt: félmeztelen testek ezrei lüktetnek egyszerre a zenének aligha nevezhető zajra, melyet a Főszínpad emelvényén mágusként trónoló DJ gerjeszt. Itt az emberek önszántukból vannak, sőt még fizettek is! A hatalmas embermassza úgy felveri a port, hogy szinte fullasztó, nem is beszélve a füves cigaretták változatos aromájú füstjéről. Loccsan a sör, már hat a sok pótszer - pedig az este még messze van.

A nagy tér egyik részét vízzel locsolják, hogy a sárban fürdőzők, csúszkálók woodstocki képeket eleveníthessenek meg. A placc fölött színes, különleges formájú ellenzők védik a tömeget a hőgutától. Különféle nézetek, vallások, kultuszok jelképei díszelegnek mindenfelé. Jin-jang, indián és távol-keleti talizmánok, indiai motívumok.

Kelet és nyugat találkozása

Kelet és nyugat találkozása ez: a keleti misztika és a nyugati bulikultúra együttállása. A hangszórók majd szétrobbannak, de ez sokakat nem tart vissza attól, hogy a sátrukat a közvetlen közelben állítsák föl. Látszik rajtuk, hogy napok óta nem aludtak rendesen.

Többen jógáznak; egy fekete, rasztahajú bácsi a révületből visszatérve újra beleveti magát a katlanba. A gerincen amolyan szentélyféle emelkedik: éjjelente itt zajlanak a tűzjátékok. Innen látszik a kukoricaföldön kialakított labirintus, ahol kedvére veszhet el bárki térben és időben.

Tűzoltókocsi jelenik meg, leparkol a színpad mellett, és teljes vízerejét a tomboló tömegre irányítja. Ha lehet, ez még jobban felajzza a bódult elméket. Azt gondolnánk, hogy csak fiatalok képesek ilyesmire, de az „ezek a mai fiatalok" közhelyre itt rácáfolnak: sok középkorú és nem egy idős ember őszbe forduló fejét lehet kivenni az emberkonzervben.

Kegytárgyak a bazársoron

Mielőtt elhagynám a káosz fellegvárát, végigmegyek a bazársoron. Buddha-szobrocskák, indiánékszerek, hindu isteneket ábrázoló ruhaneműk várnak. Ételt is kínálgatnak bőven. New Age-es kiadványok sokasága, de persze az asztrológia és horoszkóp sem maradhat el, hisz a fesztivál egyik elve is ez: jövő a jelenben.

Az egyik sátor bejáratánál karosszékben ül egy agyontetovált úriember; talán négy fiatal veszi körül. Vitatkoznak, számokat mutogatnak az ujjaikkal. A festett bőrű úr zsebéből hirtelen kis zacskó villan, benne valami fehér virít; pénz jár kézről kézre, majd a tasak a fiatalok zsebében tűnik el.

Kissé szédülve indulok el a kijárat felé vezető hosszú ösvényen. Egy osztrák lány még invitál, hogy maradjak éjszakára, hisz akkor kezdődik a lényeg. Ő már csak tudja, hisz hat éve jár ide. Búcsúzóul még bizarr bábuk vigyorognak rám. A biztonsági őrök megismernek; meg akarják vizsgálni a fényképezőmet, nem csináltam-e videofelvételeket.

Hetek

További belföldi híreink