Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-02 10:20:00

Pálffy: a választási csalás lehetősége csupán feltételezés

A Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint a választási csalás lehetősége csupán feltételezés, és a törvény sokkal jobb, mint az előző volt. Erről Pálffy Ilona beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, ahol elmondta: a külhoni magyarok szavazásakor a voksok leadása az egyéni bizalmon múlik, az egyén felelőssége, odaadja-e a szavazatát tartalmazó levelet másnak.

Azoknak, akik egyszerűsített honosítással lettek magyar állampolgárok, tudjuk a címüket - mondta Pálffy Ilona azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön indult az állampolgárságot szerzett határon túli magyarok választási regisztrációja. A Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint a frissen honosítottaknak azért van szüksége a regisztrációra, mert egyrészt nem mindenki akar szavazni, másrészt nem tehetnek különbséget a külhoni magyar állampolgárok között. Pálffy Ilona elmondta: a törvény szabályozza, hogy milyen címre lehet küldeni a szavazáshoz szükséges dokumentumokat, ezek a külképviseletek, illetve a választási irodák. Az erdélyi demokráciaközpontok nem szerepelnek ebben az adatbázisban. Ugyanakkor a levélben van egy olyan adatlap, amelyet a szavazónak kell kitölteni. A visszaküldött levélben benne lesz a lezárt, névtelen borítékban a szavazólap, illetve a kitöltött nyilatkozat, amelynek adatait – elvben – csak a választó ismerheti. Pálffy Ilona szerint a választási törvénybe minden olyan garancia, ami létezik, belekerült.

A szakember szerint a választási csalás lehetősége csupán feltételezés, és a törvény sokkal jobb, mint az előző volt. A felmerülő problémákat a következő választáskor ki kell küszöbölni. A Nemzeti Választási Iroda vezetője elmondta: a külhoni magyarok szavazásakor a voksok leadása az egyéni bizalmon múlik, az egyén felelőssége, odaadja-e a szavazatát tartalmazó levelet másnak.

atv.hu

További belföldi híreink