Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-01 09:25:00

Mikrofilmek a pártházban: feljelentést tett az MSZP

Feljelentést tesz az MSZP az eltűnt kommunista mikrofilmek miatt, mert vissza akarják kapni azokat – számolt be róla az atlatszo.hu. Korábban a párt megköszönte, hogy az oknyomozó portál felhívta figyelmüket az MSZMP, majd az MSZP egykori Köztársaság téri székházában talált, őrizetlenül hagyott mikrofilmekre, most mégis feljelentést tesznek, mert az atlatszo.hu az OSA Archívumnak adott át adathordozókat.

Mikrofilmek a pártházban: feljelentést tett az MSZP

Az atlatszo.hu korábban videó-riportban számolt be arról, hogy több tízezer egykori MSZMP tag adatait tartalmazó mikrofilmeket hagyott maga után Köztársaság téri volt székházában az MSZP. Mint  honlapjukon írják, az eladott épületben őrizetlenül hevertek a szocializmus időszakából ott felejtetett könyvek, kampányanyagok, tanulmányok, beszámolók, és a szigorúan bizalmas jelzésű „pártstatisztikák és személyes adatokat tartalmazó tagsági könyvek befotózott filmtekercsei. Az iratok „történelmi jelentőséggel bírhatnak, ottfelejtésük adatvédelmi és jogi aggályokat vet fel” – írta a portál.

Vizsgálat

A riport után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálatot indított,  meghallgatták az Átlátszó munkatársait is. „Elmondtuk, hogy a helyszíni felvételek február közepén készültek, a rajta szereplő iratokat és mikrofilmeket az alagsori raktárban találtuk őrizetlenül, és az irattár nagy része már üres volt” – számoltak be róla. Elvittek körülbelül 50 tekercset, majd átadták az OSA Archívumnak, ahol megállapították, hogy személyes adatokat tartalmaznak.  

Köszönet

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke közleményben megköszönte, hogy felhívták figyelmüket „erre a lezáratlan ügyre”, és azt írta, pártjuk „a nyitottság, a múlt teljes megismerhetőségének híve és nincs titkolnivalója.”

Ezt követően azonban üzenetet kaptak Németh Imrétől, az MSZP informatikai és adatvédelmi igazgatójától. Németh arról tájékoztatta az Átlátszó munkatársait, hogy az MSZP belső vizsgálatot indított és helyszíni bejárást tartott az egykori székházban. Az épületet átvizsgálták, de a videó felvételen látható anyagokat nem találták. Ezért kérték az Átlátszót, hogy mivel „a Magyar Szocialista Párt korábbi székházában talált adathordozók adatvédelmi szempontból érzékeny adatokat tartalmazhatnak”, jutassák el azokat hozzájuk.

A levélben hozzátették, „mivel az Önök videó felvételén látható adattárolók a mai napig nem kerültek a birtokunkba, azonban az Önök által közölt felvételen egyértelműen kivehető, hogy adatvédelmi szempontból érzékeny adatokat tartalmazhatnak, ismeretlen tettes ellen feljelentést teszünk.”

Ki a tulajdonos?

Az atlatszo.hu válaszában tájékoztatta a pártot, hogy az adathordozókat az OSA Archívum számára adták át megőrzésre, és a átadják a tulajdonosnak, ha a tulajdonjog tisztázódik. Jogi álláspontjuk szerint „egyelőre nem egyértelmű, hogy az adathordozók kinek a tulajdonát képezik.”

atv.hu / atlatszo.hu

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók