Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-02 06:20:00

Forintosíthatják a jelzálog alapú devizahiteleket

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint így segíthetnek a nehéz helyzetben lévő adósokon. Azt mondta, a költségvetésben nincs annyi pénz, amellyel megoldhatják a gondjaikat, ezért kompromisszumos megoldásra törekszenek a Bankszövetséggel. A pénzügyi biztos szerint az autóhitelesekről sem szabad megfeledkezni, Varga Mihály azonban kijelentette, rajtuk most nem tudnak segíteni.

Már csak forintban adnak kölcsönt sok használtautó-kereskedésben, de azt mondják, így is ötödére esett a hitelből vásárlók száma. És egyre kevesebben nézelődnek a kocsisorok között is, pedig autó lenne bőven. A bedőlt devizahitelek miatt csak ebbe a kereskedésbe több száz autót hoznak vissza.

„Az egyik legnagyobb piacon lévő finanszírozónak közvetítettünk hitelt, 2010-ben 3 ezer, 2011-ben kétezer, és jelenleg 700 az éves szinten a bedőlt hitelek miatt itt tárolt gépkocsiknak a száma” – közölte Szabó Patrik, a Delta Popp Kft. ügyvédje.

Egy rövid időre felcsillant a remény az autóhiteleseknek, miután a jegybank felügyelőbizottságának tagja, Varga István és a pénzügyi biztos, Doubravszky György is kijelentette, hogy az összes devizahitel-szerződés semmis lehet, ha nem tüntették fel benne külön költségként az árfolyamrést.

„A Kúria döntésének következménye az, hogy minden olyan lakossági devizahitel-szerződés, amelyik nem tartalmazza a költségek felsorolása között az árfolyamrést, az semmis” – mondta Doubravszky György, aki szerint a most formálódó adósmentő csomagot az autóhitelekre is kiterjeszthetnék.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azonban kijelentette, rajtuk most nem tudnak segíteni.

„Azokon nem tudunk segíteni, akik most arra számítanak, hogy majd úgyis megússzák, lesz valami segítőprogram. Mi azokon akarunk segíteni, akik a rossz termék, rossz szerződés miatt kerültek nehéz helyzetbe” – mondta Varga.

A pénzügyminiszter azt mondta, az egyik megoldás lehet, hogy az összes devizahitelt forintosítanák, erről még tárgyalnak a bankokkal, de kompromisszumot szeretnének, mert a költségvetésben nincs elég pénz, hogy kisegítsék az adósokat.

Varga: erősödni fog a forint, ha kivezetik a devizahiteleket

A nemzetgazdasági miniszter szerint nem a devizahitelek forintosítása az egyetlen, a kormány által támogatott felvetés a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalásokon, és úgy vélte, a devizahitelek kivezetése is hozzájárul majd a forint erősödéséhez. Varga Mihály a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: a forintosítás mellett szóba került a hitelek részleges forintosítása is, vagy éppen az árfolyamgát konstrukciójának megerősítése. Arra a felvetésre, hogy szakértők szerint pont a devizahiteles csomag hírére gyengül a forint egy hete, Varga Mihály kifejtette: a forint gyengülése remélhetőleg csak átmeneti lesz, és pont a devizahitelek kivezetése, az IMF-kölcsön visszafizetése, illetőleg a 2014-es költségvetés, a gazdasági növekedés beindulása stabilizálja majd a gazdaságot és vele együtt a forint árfolyamát. A gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban úgy vélte, az eddigi részadatok tükrében semmi sem veszélyezteti a 0,7 százalékos idei GDP-bővülést. "Sőt egy kicsit felette is lehetünk", a bővülés jövőre a másfél százalékot is meghaladhatja - tette hozzá. A gazdaságpolitika jövőjét illetően kijelentette: strukturális reformokra nincs szükség, a nagyobb területeken pont azok lezárása zajlik, a gazdaságpolitikában stratégiai változások nem lesznek. "Most a fenntartható gazdasági növekedésre koncentrálunk" - mondta.

Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, aki maga is több devizahitelest képvisel, azt mondja, csak akkor pereljen valaki, ha már minden egyéb eszközt kimerített.  Azt mondta, a devizahitelek problémáját a jogalkotónak, tehát a parlamentnek kell megoldania, a Kúria július eleji ítéletéből még nem szabad általános következtetéseket levonniuk az adósoknak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink