Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-08-01 05:10:00

„Furcsák voltak” Így zajlott kiskorú bevetésével a trafikrazzia

Egyre többen háborognak a kiskorúak trafikba küldése miatt, főleg az interneten. A keddi ATV Híradóban a veszprémi trafik ellenőrzését bemutató riport után sokan jelezték, hogy szerintük a fogyasztóvédelem a csalinak használt kiskorúakat veszélyezteti, amikor a számukra tiltott helyre küldi be őket. A dohányboltosok azt kifogásolják, hogy akkor is megbüntetik őket, ha nem szolgálják ki a 18 év alattiakat, bár sok fiatalról nem tudják előre megállapítani, hogy hány éves. Van olyan trafik, ahová már kiírták, hogy mindenki készítse elő személyi igazolványát.


Egy másik veszprémi trafikban is jártak az ellenőrök kedden, de itt az eladónak szemet szúrt a megrendezett szituáció. „Furcsák voltak. Nem helybeliek voltak, és amikor közvetlenül utánuk megjelent a fiatal fiú is és az is zavarban volt, látszódott rajta valamennyire, úgyhogy kérdeztem is tőle, hogy elmúlt-e, bevallotta, hogy nem és azzal a lendülettel már fordult is ki” – mondta Páhi Beatrix, eladó.

A két nő ezután elmondta honnan jött, majd egy egységár-feltüntetési szabály megsértése miatt innen sem távoztak büntetés nélkül. Egy harmadik veszprémi trafiknak az ajtajára pedig kiragasztották, hogy kérik a személyi igazolványokat előkészíteni, mert bent ellenőrizhetik. Ennek a trafiknak is ugyanaz a tulajdonosa, de itt már nem találtak hibát a felügyelők. Az eladó szerint furcsa, hogy gyerekeket vonnak be az akcióba.

„Egy 97-es születésű gyerkőc, mert hát ez egy kis gyerek, megbízólevéllel rendelkezik, és nem tudom, hogy a szülők ezt hogy tolerálják, hogy egy 17 éves, vagy nem is tudom, 97-es születésű gyerkőcöt bevonnak egy ilyen ellenőrzési folyamatba” – mondta Farkas Mónika, eladó.

„Az ellenőrzések fiatalkorúak bevonásával történnek, a felügyelők fiatalkorú személlyel bemennek az üzletbe és ott egy próbavásárlás keretén belül megpróbálnak dohányterméket vásárolni” – felelte erre az ATV-nek Perger Mónika, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság sajtóreferense, elismerve, hogy megszokott gyakorlat a kiskorúak csaliként való használata az ellenőrzéseken.

Az ATV által megkérdezett ügyvéd szerint a kiskorúak védelmével és a foglalkoztatásával összefüggő jogszabályokat is sértheti a hatóság gyakorlata.

„A fogyasztóvédelmi hatóság eljárást én úgy külön nem szeretném minősíteni, mert nyilván alaposabban kellene ezt tanulmányozni, de azt el lehet mondani, hogy minimum aggályos ez a fajta tevékenység, vagy hatósági ellenőrzés ilyen fajta lebonyolítása” – fogalmazott Nagy B. Tamás, ügyvéd.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a megbüntetett trafikosok közül többen is rendőrségi feljelentést fontolgatnak a kiskorúak ilyen célra történő megbízása miatt. Azt mondják, hogy az ellenőrzésekkel ezeket a fiatalokat szándékosan küldik olyan helyre, ahova nekik belépni tilos és a törvény betűje szerint ezzel a védelmükre vonatkozó szabályokat és megszegik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink