Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-07-20 12:40:00

Drága tanévkezdet: 400 milliós „elleniskola” Hajdúsámsonban

Hajdúsámsonban július elsejétől a Hit Gyülekezete a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fenntartója. Mivel a helyi politika potentátjai (Fidesz, Jobbik) nem tudtak beletörődni a Kúria jogerős döntésébe, gründoltak gyorsan egy állami iskolát, amire a kormány 400 milliós felújítási, illetve bővítési „segélyt” szavazott meg július elején. Az egyház ellen zajló gyűlöletkampány ellenére azonban alig van átjelentkezés: az új állami intézmény kevesebb mint száz diákkal nyitja majd meg kapuit szeptemberben. A Hetek cikke.

Drága tanévkezdet: 400 milliós „elleniskola” Hajdúsámsonban

A hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola fenntartói jogát teljesen törvényesen adta át Hit Gyülekezete egyháznak a város önkormányzata. Ezt torpedózta meg a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal a Debreceni Törvényszék jóváhagyásával. Az ügyben végül a Kúria hozott jogerős ítéletet 2013. január végén, megsemmisítve a törvényszék határozatát.

A törvény értelmében azonban az önkormányzat januártól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) kényszerült átadni az iskola fenntartói jogát, így az egyház innentől kezdve a KLIK-kel tárgyalt a részletekről, amely – mivel a fenntartói jog átadásáról a miniszter dönt – bevonta a tárgyalásokba az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. A tárca már csak úgy volt hajlandó tovább vinni a folyamatot, hogy feltételül szabta: a hajdúsámsoni iskola épületében szeptembertől, egymástól elkülönülve ugyan, de egyházi és állami oktatás is induljon. Okulva többek között a hírhedt dabas-sári esetből, továbbá egy jogerős bírósági ítélet birtokában, a Hit Gyülekezete elutasította ezt az életszerűtlen megoldást.

Most kezdtek el aggódni

Az állam képviselői annak ellenére hivatkoztak a világnézetileg semleges oktatás biztosításának a követelményére, hogy a múlt év májusáig lezajlott iskolaátadási dömping során egyetlen esetben sem aggódtak, amikor valamely településen egy tradicionális keresztény felekezet fenntartásába került a település egyetlen iskolája. Ráadásul pontosan tudták, hogy a hajdúsámsoni önkormányzat éppen a szabad iskolaválasztás jogának garantálása miatt szerezte meg egy közeli település iskolájának befogadó nyilatkozatát azon diákokra tekintettel, akik nem kívánnak egyházi kezelésbe adott iskolába járni.

A külön állami iskola ötletét az a meggyőződés motiválhatta a helyi Fidesz és Jobbik vezetőiben, hogy az egyház elleni indított gyűlöletkampánynak köszönhetően a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak és tanárainak nagy része átigazol majd az új intézménybe. Ennek érdekében a KLIK a fenntartó egyház tudta és beleegyezése nélkül ismét megnyilatkoztatta a szülőket és a tanárokat, hogy állami vagy egyházi iskolában képzelik-e el a jövőjüket. A kérdésfelvetéssel egyszersmind azt is sugallta, hogy döntésük befolyásolhatja az egyházi iskola elindulását. Mivel a szülőket és az alkalmazottakat érintő előzetes véleményezési eljárások 2012 májusában jogszerűen lezajlottak, ennek a „szavazásnak" jogszabályi alapja nem volt, s ezt a Jobbik így is kommunikálta sajtófelületein, csakhogy a Hit Gyülekezete nyakába varrta az egészet.

86 százalékos támogatottság

A végeredmény a következő lett: a szülők 86 százaléka az egyház által fenntartott iskolába kívánta íratni gyermekét. Az állami fenntartó helyi képviselői júniusban – tehát a július 1-jei birtokba adást közvetlenül megelőzően – újra, immár negyedik alkalommal megkérdezték a tanárokat, hogy akarnak-e egyházi iskolában tanítani. Ez a szavazás a korábbiakhoz hasonló eredménnyel zárult: 140 alkalmazottból összesen 15 jelezte, hogy az állami iskolában akarja folytatni a szakmai munkát. Ez az arány azért is beszédes, mert a helyi KLIK a Rákóczi korábban legnépszerűbb tanárával „kampányolt”, kinevezve őt az előkészületi szakaszban tartó állami iskola igazgatójának.

Általánosságban elmondható, hogy nemcsak a helyi érdekű jobboldal politikusai (például a hajdúsámsoni Fidesz „visszaosztás” miatt büntetőeljárás alatt álló önkormányzati frakcióvezetője), hanem a közigazgatás is akadályozta a fenntartói jog átadását, amelynek a KLIK-kel aláírt szerződés értelmében 2013. július 1-jével meg kellett történnie a Hit Gyülekezete részére. A Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal négy hónapot várt a minisztériumi válaszra a fenntartói jog átadása kérdésében, az Államkincstár erre hivatkozva utasította el az egyház finanszírozási kérelmét, és a NAV is csak felettes szervének utasítására volt hajlandó új adószámot adni az intézménynek. A diszkrimináció gyanúját a gyülekezet először Hoffmann Rózsa államtitkár asszonynál tette szóvá, aki Navrasics Tibor minisztériumához irányította a panaszosokat. Fél évvel később érkező és inkompetenciára hivatkozó válaszában a KIM Hoffmann Rózsát javasolta megfelelő fórumnak. A kör bezárult.

Jobb belátásra bírni

Lapunk értesülése szerint a debreceni tankerületi igazgató az átadás előtti napokban arra utasította az iskola igazgatóját, hogy az összes ott tanuló diák adatait adja ki. Nem tudni, hogy a kérés túlbiztosítása miatt-e, de néhány tanár nem bírta nem észrevenni, hogy egyik kollégájuk kimásolja a naplókból a gyerekek adatait. Innentől pedig már tovább sorjáznak a kérdések: vajon ezekkel az adatokkal visszaélve jártak-e házról házra a településen jobboldali aktivisták az állami iskola mellett kampányolva?

14 hónapos kálvária után a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola jogerősen is megkapta a működési engedélyt a Hit Gyülekezete fenntartásában.

Drága iskolakezdés

Mivel az állam csak azzal a feltétellel járult hozzá az intézmény fenntartói jogának átadásához, ha a településen állami oktatás is elindul szeptembertől, az önkormányzat egy korábban iskolaként funkcionáló épületet (Sámsonkerti iskola) ajánlott fel a KLIK-nek ingyenes használatra. Az intézményfenntartónak azonban ez nem volt elég, és a már hites kezelésben álló Rákóczihoz tartozó Jókai utcai épületet is elkérte céljai megvalósítására. Az egyház belement az alkuba, és alá is írták az erre vonatkozó szerződést, ám a KLIK helyi vezetője tulajdont is szeretett volna szerezni az ingatlanon, ezért ebbe az irányba befolyásolta az önkormányzatot.

Miután az állami intézményfenntartó megkapta a Jókai használati jogát, nyomban kormányülés elé terjesztették a felújítására és kibővítésére vonatkozó támogatási kérelmet. A kormány július eleji határozatában több mint 400 millió forintot szavazott meg az újdonsült állami iskolának. A három tantermes épületből így 12 tantermes lesz. A Rákóczi 1075 diákjából eddig mindössze 88 diák és 15 tanár ment át az épülő újba. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy fejenként megközelítőleg 4 millió forint jut az új iskola haszonélvezőire (ide nem számítva az állami normatívát). Vagyis a 2013/2014-es tanév valószínűleg legköltségesebb „beiskolázási segélyével” van dolgunk.

Hetek, Szobota Zoltán 

Ajánlom

További belföldi híreink