Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-06-30 09:43:00

Hétfőn megnyitnak a nemzeti dohányboltok

Több mint 5000 nemzeti dohánybolt nyit meg hétfőn, július 15-től már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon.

Hétfőn megnyitnak a nemzeti dohányboltok

   

A koncessziós jogot nem nyert hagyományos trafikok július elsejéig vehettek cigarettát, amelyet július 15-ig adhatnak el.

    

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérőnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges működési engedélyeket, így a vámhatóság részéről nincs akadálya a trafikok július elsejei nyitásának - közölte a NAV még pénteken az MTI-vel.

    

A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, amelyből 5258 engedélyt már ki is adott a NAV.

    

A fennmaradó néhány engedélykérelem esetében is arra törekszik a hatóság, hogy a lehető leghamarabb kiadja a trafikosok számára a szükséges engedélyt, ha a törvényi előírásoknak megfelelnek - olvasható a közleményben.

    

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, amelyet a zrt. ellenőriz is.

    

Hozzátette: 1415 olyan település van, ahol nem volt eredményes pályázat az első kör után; de ezekre újabb pályázatot írtak ki, amit július elsejéig lehetett beadni. Ezen pályázatok kapcsán a törvényben foglaltak szerint 6 hónapon belül eredményt hirdetnek.

    

Légrádi Petra emlékeztetett arra, hogy a törvény alapján ha egy településen eredménytelen volt a koncessziós pályázat vagy megszűnt a trafik, az állam a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt., illetve az általa feljogosított személy útján is gyakorolhatja az árusítási jogosultságot az eredményes pályázatig.

    

A marketing és kommunikációs vezető hangsúlyozta, hogy várhatóan hétfőtől működik majd a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. honlapján a boltkereső, és nemsokára elérhető lesz az okostelefonos boltkereső alkalmazás.

    

Légrádi Petra szólt arról is, hogy közel 300 pályázat érkezett arra a felhívásra, amelyre a korábbi koncessziós pályázaton vesztes, legalább 20 éve trafikot üzemeltetők jelentkezhetnek. A pályázatok eredményeit hamarosan közzéteszik - mondta.

    

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (trafiktörvényt) tavaly szeptemberben fogadták el. A dohányboltokban eredetileg csak dohánytermékeket lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyet is áruljanak, majd februárban szeszes és energiaitalok, kávé, ásványvíz, üdítők és újság árusítását is lehetővé tették. A törvény májusi módosításával - amelyben tízszázalékos garantált árrést biztosítottak a dohánytermék-kiskereskedőknek - a termékkör tovább bővült: a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhatnak.

    

A jogszabály megtiltja a fiatalkorúak kiszolgálását, és azt is előírja: meg kell tagadni a cigaretta értékesítését, ha fennáll a gyanúja, hogy a felnőtt vásárló 18 éven alulinak adja tovább azt. Fiatalkorúak nem csak cigarettát, mást sem vásárolhatnak a trafikokban.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink