Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-06-29 08:39:00

„Nem vagyunk rasszisták" - tüntetés a vámosszabadi menekülttábor ellen

Győrbe, a megyeháza előtti térre hívták a vámosszabadiak azokat, akik nem értenek egyet azzal, hogy településük határában nyíljék meg Magyarország kilencedik befogadó állomása. A helyiek továbbra is azt sérelmezik, hogy egy szerintük nem odaillő létesítményt úgy visz oda a kormányzat, hogy velük nem egyeztetett. Eddig sem a vámosszabadi önkormányzat, sem az eddigi tiltakozó akciók szervezői nem kaptak hivatalos választ felvetéseikre.

„Nem vagyunk rasszisták" - tüntetés a vámosszabadi menekülttábor ellen

Három-négyszázan gyűltek össze a győri megyeháza előtt. A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy ne legyen Vámosszabadiban menekülttábor. Két hete értesültek a sajtóból a tervekről, s akkor még úgy tudták, hogy július elsején meg is nyitják a befogadó állomást. Ez egyelőre késik, mert a munkákkal nem végeztek, de a helyiek továbbra sem szeretnék, ha náluk működne az intézmény.

„Nem vagyunk rasszisták. Tudjuk, hogy azok az emberek, akik más országokból, háborús övezetekből jönnek, szeretnének nyugodt országban élni. Azt gondoljuk, hogy ez a tábor nem idevaló” – fogalmazott az egyik tüntető, Buruzs István.

A menekülttábor hírére volt olyan cég, amelyik bejelentette, hogy mégsem építi meg a gyárát.

Száz-százhúsz főnek szeretnénk munkát biztosítani, de[…] mindenképpen csúszik a projekt” – mondta az ATV-nek Lang Pál, az Inofarma Kft. ügyvezetője.

A tiltakozók tábláikkal is jelezték, hogy nem kérnek a menekülttáborból. Szerintük ez közbiztonságilag és közegészségügyileg is olyan veszélyeket jelent, melyekre nincsenek felkészülve. Azt szeretnék elérni, hogy szakmailag előkészítés alapján hozzon döntést a kormány a befogadó állomás helyszínéről. Szerintük Vámosszabadinál sokkal elfogadhatóbb helyek is vannak az ország elhagyatott laktanyáiban, vagy üresen álló intézményeiben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink