Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-06-19 18:39:48

Horn Gyula halálhírére reagált a kormány, egykori miniszterei, párttársai

A kormány megrendüléssel értesült arról, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Horn Gyula. „Bízom benne, hogy emlékét tisztelettel megőrzi minden magyar demokrata, világnézetre és pártállásra való tekintet nélkül” – fogalmazott az atv.hu-nak az MSZP Országos Választmányának elnöke. Közvetlen miniszterelnöki elődje, Boross Péter pedig elmondta: „nem olyan könnyű ilyenkor nyilatkozni”.

Életének 81. évében meghalt Horn Gyula volt miniszterelnök. A kormány részvétét és együttérzését fejezte ki az elhunyt családjának. Horn Gyula 1989 májusától 1990 májusáig a Németh-kormány külügyminisztere volt. 1989 októberében egyike volt a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alapítóinak, 1990 májusától 1998 szeptemberéig a párt elnöke volt. 1994 és 1998 között volt kormányfő. 1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek, 2007 szeptembere óta azonban betegsége miatt nem vett részt a parlament munkájában.

A volt miniszterelnök részletes életútjáról itt olvashat.

„Szíven ütött”

„Szíven ütött” – közölte megkeresésünkre Botka László, az MSZP választmányi elnöke, aki hallhatóan megrendült a tőlünk megtudott hírtől. „Nagyformátumú igazi államférfit veszítettünk, aki nagyon sokat tett a magyar demokráciáért, Magyarországnak a NATO-hoz és az Európai Unióhoz történő csatlakozásáért” – fogalmazott Szeged polgármestere. „Horn a főszereplője volt a rendszerváltás után a magyar baloldal megújításának” – hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

„Bízom benne, hogy emlékét tisztelettel megőrzi minden magyar demokrata, világnézetre és pártállásra való tekintet nélkül” – fogalmazott az atv.hu-nak Botka László, aki Horn miniszterelnöksége idején az Országgyűlés korjegyzője volt. „Nagyon sokat tanultam tőle. Nemcsak egy vezetőt, egy politikustársat vesztettünk, hanem emberként is nagy veszteség. Osztozunk a család gyászában” – zárta gondolatait a politikus.

Boross: „nem olyan könnyű ilyenkor nyilatkozni”

„Nem olyan könnyű ilyenkor nyilatkozni” – fogalmazott megkeresésünkre Horn Gyula közvetlen miniszterelnöki elődje, Boross Péter. „Politikai ellenfelem volt, de szánalommal néztem ezt a hét-nyolc éves időszakot, ami folyamatos agonizálás volt. Bizonyára szerettei is megváltásnak tekintik a halálát” – mondta a volt kormányfő.

„Bizonyos kérdésekben jól együtt tudtunk működni” – közölte Boross. „1994-ben teljesen egyetértettünk abban, hogy az OTP ne kerüljön külföldi kézbe. A kormányváltásnál ő erre ígéretet tett és ezt be is tartotta” – emlékezett a volt politikus. „Számtalan más kérdésben nem voltunk azonos véleményünk, de sosem volt dühöket kiváltó ellentét köztünk. Régi ellenfél vagy harcostárs eltávozása okoz némi keserűséget ebben az elmúlásban” – fogalmazott megkeresésünkre a Hornnál négy évvel korábban született Boross Péter.

Mesterházy: mély fájdalommal értesültem 

Mesterházy Attila szerint a modern magyar baloldal legmeghatározóbb elnökét, Magyarország egyik legsikeresebb miniszterelnökét, Európa pedig a rendszerváltás egyik legnagyobb hatású alakítóját veszítette el. Az MSZP elnöke Facebook-oldalán szerdán közölte, hogy mély fájdalommal értesült Horn Gyula haláláról. Közölte: "az MSZP minden tagja és támogatója nevében ezúton is őszinte együttérzésemet fejezem ki a családnak".

Mesterházy hozzátette: Horn Gyula még külügyminiszterként történelmi érdemeket szerzett a vasfüggöny lebontásában, a békés rendszerváltás elindításában, Németország, és ezáltal Európa újjáegyesítésében is. Miniszterelnökként pedig következetesen vitte tovább Magyarország demokratikus átalakítását, mélyített el az ország európai integrációját és állította fejlődési pályára a magyar gazdaságot. Kormányának egykor legfontosabb célja - ma már történelmi tényként leírható érdeme - az ország fejlődésének szolgálata, a munkájukból élők megbecsülése és az elesettek védelme volt. Az általa vezetett kormány egyik legnagyobb eredménye, hogy felelős nemzetpolitikájával megnyugtatóan rendezte viszonyunkat a szomszédos országokkal, ezzel segítve a határon túli magyarság boldogulását és jogainak érvényesülését - írta az MSZP elnöke.

Göncz Árpád és felesége is részvétét fejezte ki

Göncz Árpád és felesége is kifejezte részvétét Horn Gyula volt miniszterelnök halála miatt - tájékoztatta a volt köztársasági elnök titkárságának vezetője szerdán este az MTI-t. Gulyás Árpád nagykövet közleménye szerint Göncz Árpád és felesége részvétnyilvánítást küldtek Horn Gyula családjának a néhai miniszterelnök elhunyta alkalmából. Horn Gyula életének 81. évében szerdán halt meg. A szocialista politikus 1994 és 1998 között volt kormányfő.

Gyurcsány: nagy ember ment el

A legellentmondásosabbnak és a legtehetségesebbnek nevezte a szerdán elhunyt Horn Gyulát Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A volt szocialista miniszterelnök Facebook-oldalán azt írta, hogy nagyon sokra tartotta Horn Gyulát. "Nagy ember ment el. Olyan, aki őszinte hittel állt a barikád mindkét oldalán. Értünk küzdött. Itt is, ott is. Persze vele együtt mi is sokáig hittük, hogy a szegények igazsága minden más igazságnál erősebb. Közösen tévedtünk. És változtunk. Sokra tartottam. Nagyon sokra" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Kuncze: Horn politikája az ország érdekét szolgálta

„Nagyformátumú külpolitikus, belpolitikában a kisemberek miniszterelnöke volt, amikor azonban kellett, át tudott lépni saját árnyékán és meg tudta hozni azokat a döntéseket, amelyek az ország érdekét szolgálták, és amelyet Magyarország gazdaságát fenntartható növekedési pályára állították” – fogalmazott megkeresésünkre Kuncze Gábor, a Horn-kormány koalíciós miniszterelnök-helyettese.

„Emiatt Horn Gyulát az elmúlt huszonhárom év legsikeresebb miniszterelnökének tartom: amikor átadta a kormányrudat, Magyarország egyértelműen az átalakuló országok élén állt – ez sajnos ma nem mondható el” – tette hozzá az SZDSZ kétszeres volt elnöke. „Együttérzek a családdal és a hozzátartozókkal” – fogalmazott Kuncze Gábor.

Megrendüléssel értesült a hírről a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megrendüléssel értesült Horn Gyula volt miniszterelnök haláláról - közölte a párt  szerdán az MTI-vel. A párt részvétét nyilvánítja a gyászoló családnak, és osztozik a szocialista politikust gyászolók fájdalmában - írták.

Bajnai: egy igazi államférfit vesztett el Magyarország

"Horn Gyula egykori külügyminiszter és miniszterelnök halálával Európa, és benne Magyarország, egy igazi államférfit, családja és barátai pedig egy nagy embert veszítettek el. Olyan politikus volt, aki formálta és alakította a kort, amelyben élt. Személyes történetén is képes volt felülemelkedni, amikor elévülhetetlen érdemeket szerzett a vasfüggöny ledöntésében és Magyarország demokratikus újrateremtésében. Személye jelképe volt a békés és sikeres magyar rendszerváltásnak, miniszterelnökként sokat tett azért, hogy hazánkat kivezesse a rendszerváltozást követő gazdasági és társadalmi válságból.

Magyarország ma egy jó emberrel lett kevesebb" - írta Bajnai Gordon az Együtt 2014 vezetője.

"Együttérzek azokkal, akik az MSZP tagjaként vagy támogatójaként gyászolják egykori elnöküket. Családjának és közeli barátainak sok erőt kívánok a veszteség elviseléséhez" - írta Bajnai Gordon.

Schmuck szomorú

„Szomorú vagyok” – mondta megkeresésünkre Schmuck Andor, mondta a szocdemek elnöke. „Köszönet a családnak, hogy a végigkísérte azon az úton, amelyen Miniszterelnök Úrnak végig kellett mennie a betegsége miatt az elmúlt öt évben” – fogalmazott a politikus.

„Horn Gyula az a politikus volt, aki nemcsak beszélt, hanem tett is az elesettek, a nehéz körülmények között élők, a nyugdíjasok érdekében. Olyan államférfi, akit nagybetűvel kellett és kell tisztelni ezért az önfeláldozó munkájáért” – folytatta. „1989-től ismertem. Nagy megtiszteltetés volt vele együtt dolgozni és tanulni tőle. Bízom abban, hogy méltó utódjai tudunk lenni, de ehhez sokat kell tennünk, bizonyítanunk és tanulnunk” – közölte az atv.hu megkeresésére Schmuck Andor.

Pető: halála mindenkinek megrendítő

„A halála mindenkinek megrendítő. Horn Gyula régóta beteg volt, a családjának mély részvétem. Ennyit tudok mondani” – közölte megkeresésünkre Pető Iván, az SZDSZ 1992 és 1997 közötti elnöke, aki 1994-ben tagja volt annak a háromfős SZDSZ-es küldöttségnek, amely a Horn Gyula vezette MSZP-vel tárgyalt a két párt közötti koalícióról.

atv.hu, Sz. P., MTI

Ajánlom

További belföldi híreink