Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-06-19 10:46:00

Gyurcsány nélkül indul a DK a 2014-es választáson?

A DK ügyvezető alelnöke és egyik elnökségi tagja egybehangzóan visszautasította azt a – több baloldali forrásból származó – értesülésünket, miszerint Gyurcsány Ferenc semmilyen formában sem indul a 2014-es parlamenti választáson, a pártelnöki posztot azonban a választások után is megtartja. A DK viszont benne lehet a demokrata pártok választási szövetségében, azaz a közös listán több DK-s politikus is befutó helyen lehet.

Információink szerint az MSZP és a DK között jó eséllyel létrejöhet a választási szövetség, az informális egyeztetések ugyanis már korábban megkezdődtek. Ezeken az egyeztetéseken informátoraink szerint Gyurcsány Ferenc azt is felvetette, hogy a közös választási listán, ha az együttműködést ez elősegíti, neki "nem feltétetlenül kell rajta lennie" – vagyis egyáltalán nem indulna a parlamenti választáson –, ugyanakkor maradna a DK pártelnöke. Annak a DK-nak, amelynek több politikusa is - reményeik szerint - befutó helyre kerülhet a közös ellenzéki választási listán.

„Semmi ilyesmi egyelőre nincsen” – fogalmazott megkeresésünkre Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja. „Én nem hallottam ilyen mondatot az ő szájából” – tette hozzá a volt honvédelmi államtitkár. Szerinte ezt azok terjeszthetik, akik nem látják, hogy hányan mennek el a volt miniszterelnök egy-egy fórumára, „mert ha látnák, nem mondanának ilyet”. Hozzátette: nincs olyan egyéni karrier, „amelyet ne írna felül az a közös felelősség, hogy le kell váltani Orbán rendszerét”. Az ellenzéki képviselőnő szerint a kérdés nemcsak a párt elnökségi ülésein, de még informális beszélgetésekben sem merült fel. Vadai úgy látja: „nincs ilyen kérdés”. Az a kérdés, „hogy lesz-e összefogás, és ha igen, ki lesz annak közös miniszterelnök-jelöltje”.

„Egészen biztosan” – felelt Vadai azon kérdésünkre, hogy amennyiben kizárólag rajta – mármint Vadain – múlna, Gyurcsány rajta lenne-e a demokrata pártok közös választási listáján. Bár nem kérdeztük, de Vadai úgy tippelt: az információ – szerinte dezinformáció – "együttes" forrásból származik.

Ugyancsak megszólaltattuk Molnár Csabát, a párt ügyvezető alelnökét, aki szinte szó szerint azt mondta, mint Vadai. Ő is azt mondta: ha rajta múlna, Gyurcsány képviselő lenne 2014-től.

Magát Gyurcsány Ferencet is megpróbáltuk megszólaltatni. Csütörtök délután elküldött levelükre szerda délelőttig nem válaszolt, parlamenti tudósítónk hétfői megkeresését azzal hárította el, hogy szavazás közben nem jön ki az ülésteremből, utána viszont az ATV-be kell rohannia, szerda délelőtt pedig nem vette fel a telefonját.

atv.hu, Szegő Péter

További belföldi híreink