Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-06-16 11:27:23

Al-Dzsazíra: Magyarország a szakadék szélén

Magyarországon járt az al-Dzsazíra hírügynökség riportere áprilisban. A tapasztalatairól szóló cikkében arra ad választ, miért gondolják a kritikusok, hogy a hivatalban lévő magyar kormány az országot a fasizmus felé vezeti.

Félő, hogy a mai Magyarországon, az ország történelme legrosszabb aspektusainak némelyike újra felütötte a fejét: ennek fő jellemzője a politikai szélsőségesség, amely korábban már félre lett tolva, most azonban megint visszatért a politika főáramába.

Az általános vélekedés szerint egy modern európai nemzet nem teszi újra magáévá Hitler nézeteit. Azonban az al-Dzsazíra riportere, aki áprilisban éppen azért érkezett hazánkba, hogy ezt a kérdést megvizsgálja, gyorsan megállapította: nem sok kétség maradt a felől, hogy Magyarország újra a tekintélyelvű politizálás felé mozdult el. Ellis számára már csak az kérdés: hogyan történhetett ez, és hogy milyen messzire mehet el ez a folyamat.

A dokumentumfilmes első észrevétele az volt, hogy az országot három éve vezető Orbán Viktor miniszterelnök drasztikusan megváltoztatta az ország politikai arculatát. Bírálói csak „Viktátorként” emlegetik Orbánt, és azzal vádolják, hogy – azzal, hogy tetszése szerint akármikor újraírhatja az alkotmányt – rombolja a demokráciát. (Ettől azonban nem csökken a népszerűsége.)

2010-ben magyarok milliói szavaztak arra, hogy Orbánnak és a Fidesz vezette jobboldali pártkoalíciónak kétharmados parlamenti többséget adnak – ma ez Orbán figyelemre méltó politikai hatalmának forrása.

Orbán felemelkedése egybeesett a magyar romák elleni gyűlölethullám és az antiszemitizmus egyenlő mértékben megrázó növekedésével. Ez Gyöngyösi Márton a – hivatalosan ellenzéki, de Orbán kormányának számos kormányzati pozícióját betöltő politikusokat adó – neonáci Jobbik parlamenti képviselőjének tavaly novemberben elhangzott kijelentésével tovább mélyült. Gyöngyösi a magyar zsidók – de különösen a parlamentben helyet foglaló, vagy közéleti zsidók, akik „nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek” – listázására szólított fel.

Heller Ágnes világhírű filozófus, a náci uralom idején létrehozott budapesti zsidó gettó túlélője. Heller kimondottan Fidesz-kritikus és nemrégiben egy államilag szponzorált rágalomkampány áldozata lett, amely szerint milliókat sikkasztott. A vádat nem tudták bizonyítani, így végül ejtették, de csak az után, hogy kormánypárti újságok címlapon hozták a rágalmazó irományokat.

„Két okból lettem megtámadva. Először is, azért mert zsidó vagyok – ez nagyon fontos, mert (a jobboldalon) a zsidókra népellenségként tekintenek - másodsorban pedig, mivel liberális vagyok, és ha valakire rámondják, hogy liberális, az rosszabb mintha nácinak neveznék” – mondta Heller.

De Hellerhez hasonlóan járt Konrád György, magyar író is, aki sokat írt az elnyomás éveiről. Konrád szüleit letartóztatta a titkosrendőrség, és csak egy csodán múlt, hogy megmenekült a deportálástól. Az író hetven évvel később újra azt látja, hogy náci félkatonai szervezetek masíroznak az utcákon.

Konrád Orbán Viktor kormányát puhadiktatúrának nevezi, mivel az uralkodó párt pártállamot hozott létre. Ez szerinte azt jelenti, hogy minden állami történést a párt irányít, és azt is, hogy az országnak egyszemélyi vezetése van. Így pedig, ha a „főnök” elégedetlen valakinek a szavaival vagy tetteivel, az akkor nem fog lehetőséget kapni a tisztességes életre.

Konrád György novellái kikerültek a nemzeti tantervből, míg a Hitler propagandaminiszteréért, Josef Goebbelsért lelkesen rajongó Nyírő József írásai épp most kerültek bele. Nyírő a 80 ezer zsidót náci haláltáborokba deportáló nyilaskeresztes párt vezette parlament tagja volt. Nyírőnek azonban megvannak a jelenkori rajongói, mint a magyar parlament házelnöki tisztét betöltő Kövér László is.

Kövér az al-Dzsazíra munkatársának a következőt nyilatkozta: „szerintem nem szabad Nyírőt nagyon rövid ideig tartó politikai karrierje alapján megítélnünk. Sok írót félrevezettek a nácik vagy még a bolsevikok ideológiái is” – közölte a magyar parlament házelnöke.

Az arab televízió megállapítása szerint úgy tűnik, hogy ma Magyarország újra alvajáróként halad a szakadék felé.

atv.hu / al-Dzsazíra

Ajánlom

További belföldi híreink