Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-05-16 11:11:59

"Reggel 5-kor nyitunk, ameddig még engedik" – tüntettek a trafikosok

Trafikosok demonstráltak szerda este Budapesten. A mintegy kétszáz fős, a Facebookon szerveződő csoport tagjai a koncessziós pályázat eredményének megsemmisítését és "tisztességes feltételek mellett" új pályázati eljárás kiírását követelték.

"Reggel 5-kor nyitunk, ameddig még engedik" – tüntettek a trafikosok

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

A Március 15. téren tartott esti rendezvényen felszólalók a pályázaton nem nyert trafikosok, az általuk trafikkárosultnak nevezett emberek nevében azt mondták, becsületes adófizető polgárként nem azt érdemelték, hogy most elveszítsék a munkájukat, a megélhetésüket, és azt kérték, tegyék lehetővé, hogy tisztességes munkájukat tovább végezhessék.

    

Elmondták: azt gondolták, egészséges konkurenciaharcban dől majd el, kik nyernek a pályázaton, ám szerintük nem ezt történt.

    

Többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a napokban (a legalább húsz éve a területen dolgozók számára) kiírt kiegészítő pályázaton annyira lehetetlen feltételeket szabtak, hogy annak országos szinten csak néhányan tudnak megfelelni.

    

A téren több, a megélhetését féltő mozgássérült ember is megjelent, mások tiltakozó táblákat tartottak a kezükben.

    

A rendezvényen, miközben a szónokok beszéltek, ismeretlenek jelentek meg, és a rögtönzött színpad mögött az alaptörvényt bíráló többméteres molinókat húztak ki. A szervezők a rendőrök segítségével elérték, hogy a csoport a "trafikkárosultak" demonstrációjától távolabb tiltakozzon, atrocitás nem történt.

    

A rendezvényen - elmondása szerint - magánemberként megjelent Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a PM politikusa is.

Gyulay-közeli nyertesek

Mint ismeretes, április végén kiderült, hogy Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. elnökének sógora is nyert koncessziós jogot a trafikpályázaton. Gyulay azt mondta, nincs benne a keze a dologban. Az Új Ász online közben egyezést talált Gyulay Zsolt és más nyertesek között is. Sopronban ugyanis  trafikengedélyt kapott T.-né C. A. és C. D. is, utóbbi Budapesten is elnyert egy koncessziót. T.-né C. A. az Opten céginformációs adatbázis szerint cégtársa volt az AMERICARD Kereskedelmi Kft-ben Gyulay Zsoltnak és feleségének.

A lap megkereste a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t, hogy fűzi-e rokoni kapcsolat Gyulay Zsoltot a C. családhoz, illetve áll vagy állt valamilyen üzleti kapcsolatban az előbb említett családdal? "Gyulay Zsolt vezérigazgató úr nincs rokoni vagy üzleti kapcsolatban az Ön által megnevezett C. családdal"- szólt a válasz. Még aznap délután azonban törölték az Opten adatbázisból az AMERICARD szinte minden cégadatát, csupán a megszűnést és az eljárási adatokat hagyták fent.

A társaság tagjai és a jegyzésre jogosultak elérhetetlenné váltak- írja az ujasz.hu. Hozzáteszik: az Opten "kapcsolt  vállalkozások"rovatában azonban a Gyulay Zsolt és T.-né C. keresésre még kiadja az AMERICRD Kereskedelmi Kft-t jelöli mint közös vállalkozást, ráadásul a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. sajtósa csupán azt tudatta, hogy most nincs üzleti kapcsolatban Gyulay Zsolt a C. családdal., arra nem válaszolta, hogy régebben álltak-e kapcsolatban.

A Blikk pedig arról számolt be, hogy Gyulay Zsolt egy régi barátjának és munkatársának a családja is kapott a dohánykoncessziókból. A lap szerint Kisteleki Dóra Olaszországból nyert két trafikot Óbudán. A válogatottba pár hete visszatért vízilabdás az olasz Rapallóban légióskodik. Édesapja, Kisteleki István volt MLSZ-elnök karrierje az elmúlt húsz évben szorosan fűződött Gyulay Zsoltéhoz- írja a lap. Amikor Gyulay felhagyott az élsporttal, Kisteleki István alkalmazta az Arena sportszergyártó cégnél. Gyulay az Arenát az Újpest FC klubigazgatói székéért hagyta ott, ahol szintén Kisteleki várta, mégpedig vezetőedzőként. Kisteleki MLSZ-elnöként is foglalkoztatta Gyulayt, aki az OLLÉ Sportrendszer Kht. ügyvezető igazgatójaként a szövetség sportpálya-építési programjáért felelt.

Kisteleki szerint Gyulaynak semmi köze nem volt lánya pályázatához. „Gyulay Zsolt nem tudott a szándékról, ezt az egészet Dóra tervelte ki, én is csak magát az egyébként rendkívül színvonalas pályamunkát láttam” – nyilatkozta a Blikknek Kisteleki István, aki szerint lánya megérdemli a lehetőséget. „Ő egyedül neveli a hatéves kislányát, s most úgy döntött, hogy lezárja az olaszországi légióséveket, és hazatér. 2016-ig még pólózni akar, de emellett másba is kezdene, ezért pályázott meg két trafikot. Világbajnok sportolóról beszélünk, aki Köztársasági Érdemrendet, tisztikeresztet kapott már”– sorolta Kisteleki.

Közben Németh Lászlóné egy írásbeli kérdésre adott válaszában közölte, hogy nem került a Fidesz választókerületi elnökeinek kezébe a pályázók listája. A nemzeti fejlesztési miniszter Mesterházy trafikpályázatokkal kapcsolatos kérdéseire válaszolt, melyekből kiderül, hogy szerinte a pályázat törvényes, eredményes és érvényes volt, így érvénytelenítésére nincs lehetőség. Némeh Lászlóné közölte, hogy a pályázat kiírása és a lebonyolítás a törvényes eljárási rend betartásával, valamennyi jogilag értékelhető szempont figyelembevételével, a törvényben foglalt célok maximális szem előtt tartásával történt- számolt be róla a hvg.hu.

Mint írta, a pályázati anyagokat, így a pályázók listáját is kizárólag az arra jogosultak ismerhették meg, így sem a pályáztatás, sem az elbírálás szakaszában nem került jogosulatlan személyek vagy szervezetek birtokába, így a Fidesz választókerületi elnökeihez sem. A pályázók adatait a miniszter szerint - sem településekre lebontott részletekben, sem egyéb formában - nem adták át illetéktelen személyek részére.

Mesterházy Attila azon kérdésére, hogy kik és milyen szempontok alapján bírálták el a trafikpályázatokat, Németh Lászlóné közölte, az "elbírálásra jogosult által kijelölt bíráló bizottság a hivatkozott törvényekben és a pályázati kiírásban foglalt szempontok alapján, törvényes eljárásban, a koncessziós pályázatok elbírálásánál elvárható szakértelemmel bírálta el" a pályázatokat, az értékelést végző bíráló bizottságra vonatkozó adatokat azonban nem adja ki, mert azok a Koncessziós törvény alapján nem minősülnek közérdekű adatnak.

atv.hu / MTI

További belföldi híreink