Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-04-26 11:31:59

Trafikpályázatok: fideszes képviselő fiai és Palcsó Tamás is a nyertesek között

Egyre több blog és internetes oldal foglalkozik a trafikpályázatok győzteseinek beazonosításával és fideszes kapcsolataik feltárásával. A témában már külön blog is indult, ahol összegyűjtik a mutyigyanús eseteket.

Trafikpályázatok: fideszes képviselő fiai és Palcsó Tamás is a nyertesek között

„Egy barátom meséli, hogy állandó lakóhelyén (Izsák, Bács-Kiskun) a rendelkezésre álló 3 helyből csupán egyet szerzett meg egy helyi vállalkozó, aki eddig is élelmiszerboltot üzemeltetett. Mondok József polgármester úr (Fidesz), akinek eddig köze nem volt a dohánykereskedelemhez, természetesen egy helyet megkaparintott magának. A harmadik nyertesről nincsenek információi, de ő sem helybeli” – írja a napokban indult trafikmutyi.cafeblog.hu nevű oldal.

Az atv.hu érdeklődésére Mondok József elmondta, nem névazonosságról van szó, valóban ő nyert a trafikpályázaton. „Van egy benzinkutam, 25 éve árulok dohánytermékeket, megpróbáltuk, beadtuk, nyertünk. Én nem vinném a politika irányába a dolgot” – fogalmazott a polgármester, aki egy hamarosan kezdődő sajtótájékoztatóra hivatkozva nem is kívánt többet mondani.

Egy neve elhallgatását kérő kiskunmajsai vállalkozó ugyanakkor hiába üzemeltet családjával közösen 20 éve két lottózót, amelyek közül az egyikben dohányárut is lehet kapni, pályázatuk nem nyert. „Egyetlen üzletre pályáztunk, és leírtuk részletesen az üzletmenetet, hogy lássák, nem ma kezdtük a szakmát” – fogalmazott a férfi, aki nem titkolja, csalódott az eredmény miatt. Úgy tudja, hogy a nyertesek között van olyan is, aki nem kiskunmajsai illetőségű, miközben a kiírás szerint előnynek számított, ha valaki saját településén pályázik. Hozzátette: a vállalkozást ennek ellenére viszik tovább, de természetesen dohánytermékeket nem fognak árulni.

Párbeszéd Magyarországért: Lázár János mondjon le!

Lemondásra szólította fel Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt a Párbeszéd Magyarországért tömörüléshez tartozó független képviselő, Karácsony Gergely pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a trafik-ügy kapcsán a napnál is világosabb, hogy egy újabb korrupciós botrány robbant ki.

Karácsony Gergely felidézte, hogy a Fidesz annak idején azzal érvelt az új szabályozás elfogadásakor, hogy így majd vissza lehet szorítani a fiatalok káros szenvedélyét, azonban ebből semmi nem valósult meg. Szintén hazugságnak nevezte, hogy kisvállalkozások jutnának hozzá a dohányforgalmazási lehetőséghez. Ezzel szemben Fidesz-közeli vállalkozások, CBA-vezérek, fideszes politikusok rokonai és üzletfelei vitték el a boltok jelentős részét – sorolta.

A Párbeszéd Magyarországért formálisan független képviselője hozzátette: az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség a leghatározottabban tiltakozik ez ellen a korrupt gyakorlat ellen, felszólítják a kormányt: hozzák nyilvánosságra a pályázati az eredményeket. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt-t pedig arra szólítják fel, hogy a pályázati eredmények nyilvánosságra hozatala előtt egyetlen pályázóval ne kössenek szerződést.

Karácsony Gergely végül Lázár Jánost lemondásra szólította fel, mivel szerinte világosság vált, hogy parlamenti képviselőként és államtitkárként nem a magyar adófizetők, a kis és középvállalkozások, a magyar polgárok érdekeit képviselte, hanem a Fideszét. Csak a Fidesz, úgy látszik ez Lázár János filozófiája is – utalt a nagyobbik kormánypárt választási szlogenjére.

Ha pedig mégis lesznek szerződéskötések, akkor a pártszövetség feljelentést tesz azokban az ügyekben, ahol nyilvánvaló bűncselekmény előzte meg a koncesszió odaítélését – jelezte.

MTI

A helybeliek szerint azért is érdekes a szakmai tapasztalattal rendelkező vállalkozó kudarca, mert közben egy érettségi előtt álló ifjú hölgy két koncessziót is elnyert. Szabó Édua a helyi Fidesz volt elnökének, a jelenleg tankerületi igazgatóként tevékenykedő Szabóné Csábrády Anikónak a lánya. Az asszony érdeklődésünkre férjéhez irányított bennünket, mondván, hogy ő és lánya viszik azt a betéti társaságot, amely a trafikokat üzemeltetni fogja. Szabó Tibor hangsúlyozta, nem mondhatni, hogy túlnyerték magukat, hiszen 5 trafikra pályáztak, de csak kettőt kaptak meg, az egyik ráadásul egy kistelepülésen, Jászszentlászlón lesz. „Van két üzletházam, mindig is a kereskedelemmel foglalkoztam. Lehetett volna az én nevemre is pályázni, de úgy voltam vele, hogy a lányomnak is legyen valami, ráadásul az üzlethelyiség az ő tulajdonában áll” – mondta, megjegyezve, hogy azon is elgondolkozott, hogy a szerződést meg sem kötik, és nem indítják el a trafikokat, mert kérdéses, hogy lehet-e nyereségesen üzemeltetni azokat. Cáfolta azt is, hogy a politikai hátszélen múlt volna a sikerük. „Ha ez a fideszes kapcsolatoknak köszönhető, akkor inkább nem kérek ezekből a kapcsolatokból. Ha tényleg ezen múlt volna, akkor az öt pályázatból legalább hármat-négyet meg kellett volna nyernünk, az üzletileg reálisabb lett volna” - fogalmazott Szabó Tibor, megjegyezve, hogy tudomása szerint baloldali kötődésű pályázók is nyertek Kiskunmajsán.

Az MSZP érvénytelenítené az eredményeket

   

Mesterházy Attila pártelnök ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be. Arra hivatkozott, hogy a dohánypiac újraosztása a korábban meghirdetett célokkal - a kis- és közepes vállalkozások támogatásával, a tartósan munkanélküliek álláshoz juttatásával - ellentétesen történt meg, 40 ezer család megélhetését veszi el, ráadásul jogorvoslati lehetőség nélkül. Hozzátette: a pályázatokon jelentős részben fideszes politikusok és barátaik érdekeltségei, illetve Fidesz-közeli cégek győztek.

   

Kifogásolta azt is, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János pár nappal a pályázatok lezárulta után két és félszeresére növelné a dohányboltok profitlehetőségét.

  

A nyerteseknek azt üzente: ne tervezzenek hosszú távra, mert az MSZP 2014-es választási győzelme esetén el fogják veszíteni a koncessziós jogukat, a szocialisták ugyanis új, átlátható pályázatot írnak ki a trafikok üzemeltetésére.

Megkerestük a győri Sragner Lászlót is, aki 5 helyet nyert. Ő az önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának fideszes delegáltja, és egyben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke. Mint elmondta, alapvetően a VOSZ-elnöki pozíciójának köszönhető, hogy meghívták a bizottságba, és adott esetben a szocialisták is meghívhatták volna, mert velük is jóban van. Kérdésünkre elmondta, eddig nem foglalkozott dohányáru kereskedelemmel. Több mindent csinált ugyanakkor a mezőgazdaságtól a bútorgyártásig, most pedig hulladékpapírból gyárt virágcserepet. „Adott volt ez a dohánnyal kapcsolatos dolog, bolond lettem volna, ha nem próbálkozom ezzel a műfajjal. Öt boltot beüzemelni egy ujjgyakorlat az eddigi rutinom mellett. Profi pályázatot írtunk, meg lettem volna lepve, ha nem nyerünk, mert akkor ki nyert volna” – magyarázta, hogy miért pályázott a koncessziókra.

Lázár jelentősen növelné a haszonkulcsot

Az Index cikke szerint egy csütörtökön benyújtott törvénymódosító javaslattal több ponton átírná a trafiktörvényt Lázár János. Többek között jelentősen, 250 százalékkal megnövelné a dohánytermékek értékesítésének haszonkulcsát. A tervezet szerint a „legkisebb kereskedelmi árrés mértéke a dohánytermék – adókkal nem csökkentett – kiskereskedelmi eladási árának tíz százaléka” lenne. Ez az árrés most mindössze 3-4 százalék körül van. A változtatást Lázár ezzel indokolja: „egy megfelelő – tíz százalékos mértékű – kereskedelmi árrés biztosításával azok a dohánytermék-kiskereskedők is biztosíthassák a dohánybolt szerény jövedelmezőségét, akik elsősorban (vagy kizárólag) a dohánytermékek forgalmazásából kívánják bevételeiket biztosítani”.

Orosházán kettő, Nagyszénáson és Kardoskúton egy-egy trafikot üzemeltethet Németh Ambrus és Németh Kristóf, Németh Béla orosházi képviselő fiai. A politikus korábban a Fidesz és az MDF támogatásával volt polgármester, és hangsúlyozta, hogy ezúttal is függetlenként – bár szintén Fidesz-KDNP támogatással - jutott be a képviselőtestületbe. „A fiaim tőlem függetlenül pályáztak és szerencsésen nyertek, ehhez semmi köze a politikának. Az is lehet egyébként, hogy nem is voltak annyira szerencsések, ugyanis is a dohánytermékekre vonatkozó négy százalékos árrés nem teszi lehetővé, hogy ebből meg lehessen élni” – mondta érdeklődésünkre Németh Béla.

Palcsó Tomi is a nyertesek között

A Megasztárból ismert Palcsó Tamás szintén a nyertesek között van, nem kevesebb, mint öt üzletet nyithat, egyet Zuglóban, négyet Csepelen üzemeltet majd – írja a Borsonline. – Örülök, hogy nyertem, ugyanakkor ünneplés és győztes láblógatás helyett sok-sok munka vár rám. Alig két hónapom van üzlethelyiségeket találni, alkalmazottakat felvenni, s arra, hogy megvalósítsam az üzleti terveimben szereplő összes ötletemet. Nem kizárt, hogy a népszerűségemet is bevetem a reklámozásba – összegzett az énekes, aki kikérte magának, hogy politikai támogatást kutassanak a sikerében.

atv.hu / S. I.

Ajánlom

További belföldi híreink