Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2013-04-22 14:56:11

Handó: 84 ítélet a bírói nyugdíjazások ügyében

Az életkor miatti bírói nyugdíjazások ügyében eddig országosan 161 elsőfokú ítélet született, az ügyek közül 84 jogerősen befejeződött - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn a Tatabányai Törvényszék összbírói értekezlete után tartott sajtótájékoztatón.

   

Handó Tünde kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy szinte mindegyik ügyben jogellenességet állapítottak meg a bíróságok, és a bírói szolgálati viszonyba való visszahelyezésről rendelkeztek.

    

Hozzátette: azoknak a bíróknak, akiknek jogerősen megítélték a szolgálati viszonyba való visszahelyezést, maguknak kell indítványozni kinevezésüket a köztársasági elnöknél. Aki újra bíró szeretne lenni, abból bíró lehet - mondta.

    

Handó Tünde ismertette, hogy a Tatabányai Törvényszéken 2013-ban hét, korábban nyugdíjazott bíró sorsáról kell rendelkezni, közülük egyet már kineveztek és munkába állt. Öten úgy nyilatkoztak, hogy nyugdíjba mennek és az átalány-kártérítést választják, a törvényszék volt elnöke viszont nem tett egyértelmű nyilatkozatot.

    

A 24 Óra nevű megyei napilap számolt be a múlt héten arról, hogy jogerősen visszahelyezte a Veszprémi Törvényszék elnöki pozíciójába Kántor András Richárdnét, a Komárom megyei bíróság volt elnökét, időközben azonban a már új vezetőt, Csorba Zsolt Ödönt is kinevezték elnöknek.

    

Handó Tünde az üggyel kapcsolatban kijelentette: "semmilyen helyzet nincsen Tatabányán, nem helyezték vissza az elnököt". Mint mondta, a jogerős bírói ítéletnek csak az indoklásában szerepelnek olyan mondatok, hogy az érintettet az elnöki pozícióba is visszahelyezték. Hozzátette: "csak a rendelkező részt kell végrehajtani, amelyben a bírói szolgálati kinevezés ügyére szerepel egy kötelezés".

    

Az OBH elnöke elmondta, igazgatási vezetői pozícióba csak az kerülhet vissza, akinek a tisztségét még nem töltötték be. Arra a felvetésre, hogy a volt elnökök ügyében az OBH a Kúriához fordul jogorvoslatért, Handó Tünde azt válaszolta: "az ítélet végrehajtható, önmagában az indoklás ellen nehéz volna felülvizsgálati kérelemmel élni, és nincs is rá szükség".

    

Az OBH elnöke elégedett volt a Komárom-Esztergom megyei bíróságok munkájával, kiemelte, hogy jelentősen csökkent a nemperes ügyek száma, míg a peres ügyekben növekedés volt.

MTI

További belföldi híreink